Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Magistratura_376.doc
Скачиваний:
204
Добавлен:
22.03.2015
Размер:
3.99 Mб
Скачать

161. Формування і розподіл чистого доходу.

У процесі відтворення валовий дохід поділяється на оплату праці й на чистий дохід. “Чистий дохід, — писав К. Маркс, — є додаткова вартість, що й відрізняє чистий дохід від валового доходу, тому що останній вклю­чає в себе заробітну плату, перший же не включає її” . В економічній літературі країн СНД поняття чистого доходу і грошових нагромаджень іноді ототожнюються. “За умов товарно-грошових відносин вартість додаткового продукту (чистий дохід), — пише Д. Моляков, — реалізується в грошовій формі і виокремлюєть­ся в самостійну категорію — грошові нагромадження. Без огляду на те, що основою виникнення чистого доходу і грошових нагрома­джень є додатковий продукт..., за своєю суттю вони — самостійні категорії. Перша (чистий дохід) є категорією будь-якої форми суспі­льного в-ва, друга (грошові нагромадження) є категорією розподільчою. Тільки за умов товарно-грошових відносин чистий дохід реалізується в грошовій формі і відокремлюється в самостійну фінансову категорію-грошові нагромадження”. На мою думку, поняття “грошові нагромадження” є надуманою фінансовою катего­рією, тому що чистий дохід є грошовим виразом додаткового про­дукту, створеного працею людей на п-вах. Таким чином, чистий дохід виражає в грошовій формі вартість додаткового про­дукту і визначається як перевищення виручки від реалізації продук­ції над вартістю матеріальних витрат, амортизаційних відрахувань і заробітної плати, або як різниця між валовим доходом і заробітною платою.

Чистий дохід реалізується у вигляді акцизів, податку на додану вартість, відрахувань у фонди пенсійного й соціального страхуван­ня, інші державні цільові фонди тощо. Значна частина чистого до­ходу реалізується у формі прибутку. Таким чином, чистий дохід є найважливішим джерелом фінансових ресурсів не тільки п-в, а й держави. У цьому зв'язку ніяк не можна погодитись з ду­мками авторів підручника “Фінанси, грошовий обіг, кредит”2 стосо­вно того, що прибуток як економічна категорія являє собою чистий дохід, утворений додатковою працею, а отже, поняття “прибуток” і “чистий дохід” є однозначними. Водночас за економічним змістом прибуток — це грошовий ви­раз частини вартості додаткового продукту, тобто частини чистого доходу, отриманого п-вом.

Чистий дохід — виручка від реалізації за вирахуванням ПДВ і акцизів.

162.Доходи від операційної діяльності підприємства

Бухгалт. Підхід: П(С)БО 3 «Звіт про фінансові результати»: «Операційна діяльність – основна діяльність підприємства, а також інші види діяльності, які не є інвестиційною або фінансовою діяльністю»

Економічний підхід визначає поняття операційної

діяльності за складом основних господарських операцій, що притаманні цьому виду діяльності.Як правило, до складу операційної діяльності економісти відносять процес виробництва основної продукції, процес її реалізації (збуту) та процеси, що безпосередньо обслуго- вують або супроводжують виробництво і реалізацію основної продукції. Такий підхід дає більш чітку визначеність економічному змісту поняття «операційна діяльність підприємства». Інтеграція бухгалтерського таекономічного підходів до визначення сутності поняття «операційна діяльність підприємства»дає змогу схематично представити окремі їїелементи й місце в загальній господарській

діяльності підприємства.

Дохід від операційної діяльності підприємства являє собою один із видів фінансового результату його звичайної господарської діяльності з виготовлення і реалізації основної продукції (робіт, послуг) та інших забезпечу-

вальних чи супроводжувальних їх операцій,що здійснюються циклічно з використанням відповідних операційних ресурсів, на базі якого формується відповідний вид його прибутку».

Формування доходів з операційної діяльності підприємства здійснюється за регулювання певного економічного механізму. Нині науковці розглядають, як правило, три основні види економічного механізму формування доходів – державний, ринковий та внутрішній.

Основу механізму державного регулювання формуванням доходів з операційної діяльності становлять законодавчі й нормативно-правові акти державних органів влади, що визначають умови формування доходів з операційної діяльності підприємств, а саме:Закони України «Про Господарський кодекс України»; «Про податок на додану вартість»; «Про оподаткування прибутку підприємств»;

«Про бухгалтерський облік та фінансову зві-

тність в Україні»…

Ринкове регулювання доходів з операційної діяльності підприємств опосередковується через ринковий механізм формування рів ня цін на товарну продукцію підприємств, що призначена до реалізації. Ринкові ціни на

товарну продукцію суб’єктів господарювання формуються під впливом обсягів пропозиції та попиту, рівня конкуренції, цінової еластичності попиту й інших чинників, що широко висвітлені в працях економістів, по чинаючи з А. Сміта і до наших днів. Основу внутрішнього механізму формування доходів з операційної діяльності підприємства становлять окремі положення його статуту, система розроблених підприємством цільових стратегічних показників, критеріїв і нормативів цих доходів.

Важливою класифікаційною ознакою, що визначається відповідними нормативними актами і висвітлюється в літературних джерелах, є поділ доходів з операційної діяльності за складом елементів формування. Згідно

з цією класифікаційною ознакою виділяють, як правило, валовий дохід з операційної діяльності (всю суму одержаного підприємством доходу цього виду) та чистий дохід з операційної діяльності (що розраховується шляхом зменшення суми валового доходу на суму відповідних податків і зборів з нього).

З позицій БО доходи з операційної діяльності підприємства поділяють за умовами їх визнання у фінансовій зві-

тності. За діючими нормативними виділяють: доходи звітного періоду (доходи, що підлягали одержанню й одержані у звітному періоді; доходи, що підлягали одержанню, але не одержані у звітному періоді) та доходи майбутніх періодів (доходи, які не підлягали одержанню у звітному періоді й одержані, відповідно, не у звітному періоді).

Важливим у практиці управління доходом з операційної діяльності підприємства є його поділ за характером оподаткування. За цією класифікаційною ознакою вся сума одержа- ного підприємством доходу з операційної

діяльності поділяється на дохід, що підлягає оподаткуванню, та дохід, що не підлягає оподаткуванню. До останнього виду доходів з операційної діяльності підприємства, від- повідно до Закону України «Про оподаткування прибутку підприємств», не включаються суми коштів або вартість майна, одержані за рішенням суду або в результаті задоволення претензій; суми коштів або вартість майна, одержані як компенсація (відшкодування) за примусове відчуження державою іншого майна у випадках, передбачених законодавством; суми коштів у частині надмірно сплачених податків, зборів та ін..

Доходи від операційної діяльності включають:

- чистий дохід від реалізації товарів (робіт, послуг);

- інші операційні доходи.

Чистий дохід від реалізації товарів - це виторг від прогнозованого обсягу реалізації товарів (плай товарообороту) за вирахуванням податку на додану вартість, акцизного збору, інших вирахувань з доходу (надані знижки, повернені товари, інші суми, що підлягають вирахуванню з доходу).

Величина чистого доходу залежить від:

- прогнозованого обсягу товарообороту;

- розміру ставок податків і зборів, які включаються в ціну товарів згідно чинного законодавства;

- інших вирахувань з доходу.

Із збільшенням обсягів товарообороту за умов сталої ставки ПДВ величина чистого доходу збільшується, а його рівень (в % до товарообороту) залишається незмінним.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]