Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Magistratura_376.doc
Скачиваний:
204
Добавлен:
22.03.2015
Размер:
3.99 Mб
Скачать

332.Суб'єкти медичного страхування та взаємовідносини між ними.

Суб’єктами М.С. є: страховики, страхувальники, застраховані та медичні установи.

Обов’язкове М.С.

Страховики:

◘ Фонд ЗОДСМС – некомерційна самоврядна організація, яка є юридичною особою. Займатись іншою діяльністю вона не може.

◘незалежні страхові компанії, які мають статус юр особи та ліцензію держави на право здійснювати М.С. Головне призначення страхової медичної організації в системі О.М.С. полягає в контролі якості наданих медичних послуг та їх відповідності медико–екон стандартам.

Страхувальники: для працюючого населення – роботодавці, для непрацюючого населення (дітей, школярів, студентів денної форми навчання, пенсіонерів) – органи державного управління, виконавчої влади, місцеві адміністрації.

Застраховані – це громадяни, на користь яких укладаються договори страхування. Цим особам видається свідоцтво про ЗОДСМС, яке вони повинні пред’являти в разі звертання за медичною допомогою.

Медичні установи – ті медичні заклади, які мають ліцензію на право надання медичної допомоги й послуг згідно з програмою О.М.С. (Лікувально – профілактичні установи, науково-дослідні інститути, інші установи, що надають різні види медичної допомоги).медичні установи здійснюють свою діяльність на підставі договору зі страховими медичними організаціями, який передбачає обов’язок медичної організації надавати застрахованому контингенту медичну допомогу певного обсягу та якості в конкретні строки.

Добровільне М.С.

Страховики – незалежні страхові компанії, які мають статус юр особи та ліцензію держави на право здійснювати добровільне М.С.

Страхувальники – дієздатні фізичні або юридичні особи. Страхувальники – фізичні особи мають право укладати договори стр-ня на свою користь або на користь інших осіб. Основними страхувальниками з Д.М.С. є підприємства, що укладають договори колективного стр-ня на користь усіх своїх працівників або окремих професійних груп.

Застраховані – це фізичні особи, на користь яких укладаються договори стр-ня.

Медичні установи – це установи, що мають ліцензію на право надання медичної допомоги й послуг у системі Д.М.С. та пройшли акредитацію на відповідність їх діяльності встановленим стандартам на надання медичної допомоги й послуг. Страхові медичні організації укладають з лікувально-профілактичними установами договори про співпрацю щодо надання мед допомоги й лікування застрахованих за умовами договорів добровільного стр-ня.

333.Страхова медична компанія та її місце в системі медичного страхування.

Страхові медичні компанії – незалежні страхові компанії (організації), які мають статус юридичної особи, ліцензію на право здійснювати чи то О.М.С, чи Д.М.С.

О.М.С. Головне призначення страхової медичної компанії в системі О.М.С. полягає в контролі якості наданих медичних послуг та їх відповідності медичко – економічним стандартам.

Для контролю за якістю мед послуг у страхових медичних організаціях зазвичай створюються спеціальні експертні комісії, які мають перевіряти в лікувально-профілактичних установах правильність поставленого діагнозу, а також лікування.

Страхові медичні організації захищають права та інтереси громадян під час отримання ними мед допомоги згідно з програмою О.М.С. Крім того, при потребі страхова медична компанія може замінити медичну установу, в якій обслуговується застрахований.

Страхові медичні компанії здійснюють свою діяльність на основі договорів про співпрацю з медичними організаціями.

С.М.К. несуть відповідальність за необґрунтовану відмову укласти договір О.М.С., несвоєчасне внесення платежів зі сплати послуг медичної установи, невиконання умов договору мед стр-ня.

Д.М.С. Страхові медичні компанії за рахунок сформованих страхових фондів здійснюють оплату медичної допомоги застрахованим, а також інші види діяльності з охорони здоров’я громадян. Страхова медична компанія може бути створена в будь-якій організаційно-правовій формі. Однією з цих форм є акціонерна, яка дає змогу страховику сконцентрувати в себе значні фінансові ресурси та забезпечує дієвий контроль за діяльністю страхових компаній і медичних установ.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]