Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Magistratura_376.doc
Скачиваний:
204
Добавлен:
22.03.2015
Размер:
3.99 Mб
Скачать

341.Страхування відповідальності товаровиробників за якість продукції, що виробляється.

Мета: захист підприємств від фінансових втрат, пов’язаних з компенсацією шкоди, заподіяної споживачем їхньої продукції внаслідок виставлення останнім претензій. Суб’єкти: 1)споживачі; 2)виробники. Види браку: 1)виробничий (відхилення від попередньо запланованих розмірів, функцій), 2)конструкторський(для всієї серії товару), 3)інформаційний (помилки в інструкціях), 4)брак розвитку(відсталість розвитку, не можна виявити через рівень розвитку науки), 5)брак під час зберігання використаних продуктів. Об’єкт страхування: майнові інтереси страхувальника, пов’язані з його відповідальністю за шкоду, заподіяну здоров’ю або майну споживачу через вади виготовленого товару. Сплата відшкодування за основними ризиками: 1)майнового збитку, заподіяного споживачеві продукції; 2)шкоди, заподіяної життю та здоров’ю споживача. Додаткові ризики: витрати щодо виявлених небезпечних властивостей, витрати інформування щодо небезпечних властивостей, витрати на усунення вад, витрати на повернення продукції. Ліміт відповідальності страховика: 1)сукупний ліміт відповідальності за всіма страховими випадками; 2) сукупний ліміт відповідальності за всіма страховими випадками, але окремо за збитками, спричиненими майну споживачів та окремо за збитками, завданими життю та здоров’ю споживача; 3)окремі ліміти відповідальності по одному страховому випадку зі застрахованого ризику, обраного страхувальником. Страхова премія: обчислюється у відсотках до товарообігу підприємства страхувальника на основі даних попередніх періодів. Розмір страхових тарифів: від 0,01 до 2% (але це залежить від багатьох чинників: вид продукції, місце реалізації, розмір, обсяг). Укладення страхової угоди: 1)наявність у страхувальника дозволу на виробництво продукції; 2) наявність у страхувальника сертифікату на товари, які підлягають сертифікації; 3)виготовлена продукція має відповідати вимогам стандартів. Страхове відшкодування не сплачується: 1)військові дії; 2)ядерний вибух; 3)навмисне відхилення від законодавчих розпоряджень, 4)дефекту продукції, тощо.

342.Страхування відповідальності товаровиробників за забруднення довкілля.

Екологічне страхування – страхування цивільно-правов.відпов-сті виробництв джерел підвищеної небезпеки для довкілля за аподіяну шкоду, яка може бути завдана фіз. Юр особам, внаслідок аварійного забруднення навколишнього середовища. Субєктами ринку екологічного страхування: держава, під-ства, населення, СК.

Мета: захист інтересів підприємств з отримання прибутку, суспільства із захисту здоров’я людей та держави через створення сприятливого інвестиційного клімату, гарантій податкових надходжень і соціальну стабільність. Контроль за: 1) стан довкілля; 2)темпами забруднення тощо. Термін страхування: на рік з терміном його продовження. Ліміт відповідальності страховика: обмежені максимальною грошовою сумою та періодом часу(в Україні дані не оголошують, Європа – 20 млн.дол.). Форма: обов’язкова. Об’єкт: майнові інтереси страхувальника, що не суперечать законодавству, пов’язані з відшкодуванням страхувальником заподіяної ним самим шкоди третім особам у наслідок пожежі або аварії на підприємстві. Ризики: 1)санітарно-епідеміологічні, 2)хімічні, 3)бактеріологічні, тощо. Страхова сума: за кожним конкретним об’єктом підвищеної небезпеки відповідно до категорії небезпеки й становить: 1категорія)200 000 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян; 2категорія)70 000 3категорія) 45 000. Вартість страхування(страх тариф): 1категорія – 1,5%; 2 – 0,6%; 3 – 0,4%.

Обовязкові види екологічного страхування:

  1. Страхув. Цив-правов. Відп-сті оператора ядерної установки за шкоду заподіяну внаслідок ядерн.інциденту;

  2. Страхув. Цив-правов. Відп-сті суб’єктів госп-ння за шкоду, яка може бути заподіяна пожежами або аваріями на об’єктах підвищ.небезпеки

  3. Страхув відп-сті експортера та особи, що відповідає за утилізацію небезпечн відходів

  4. Страхув відп-сті суб’єктів перевезення небезпечн.вантажів

  5. Страхув. Цив-правов відп-сті СГ за шкоду довкіллю та здоровю під час зберігання та застосування пестицидів та агрохімікатів.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]