Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Magistratura_376.doc
Скачиваний:
204
Добавлен:
22.03.2015
Размер:
3.99 Mб
Скачать

199.Особливості фінансової діяльності акціонерних товариств.

1) Рівень відповідальності власників і їх к-сть

АТ. К-сть власників – 1 і більше осіб. Якщо приватне аТ – то максимально 100 осіб. Відповідальність обмежена – акціонери відповідають за зобов’язаннями товариства тільки в межах належних їм акцій; кількість акціонерів приватного АТ не може перевищувати 100 осіб.

2) Можливості участі в управлінні справами сг та контролю за ним

АТ. Залежно від типу та кількості акцій – чим більше, тим більше можливостей в управлінні. Привілейовані акції дають переваги в управлінні порівняно зі звичайними акціями. Управління АТ здійснюється через участь власників у загальних зборах акціонерів. Безпосереднє управління покладається на виконавчі органи. Контролюючий орган – Рада директорів.

3) Можливості фінансування

АТ. Найприйнятніша форма з погляду залучення капіталу. Статутний капітал поділений на частки, формується із внесків акціонерів. Мінімальна сума статутного капіталу для створення АТ – 1250 МЗП, виходячи із розміру МЗП на момент створення АТ. Додаткове фінансування можливе через емісію акцій, облігацій, одержання кредитів, безоплатна передача матеріальних, нематеріальних активів . ПАТ здійснює яа приватне, так і публічне розміщення акцій, ПриватАТ здійснює тільки приватне розміщення акцій. Можна використ тезаврацію прибутку, позички, купівлю опціонів.

4) Умови передачі права власності та правонаступництво

АТ. Право власності передається щляхом продажу акцій. Питання щодо контрольного пакету вирішується на установчих зборах – рішення мають затвердити усі члени. При реорганізації зобов’язання які до моменту реогрг не були погашені, не припиняються, а переходять правонаступнику, і строк позовної давності визначається з моменту їх виникнення, а не з моменту передачі правонаступнику. Злиття – права та обов’язки переходять до юр особи, яка створ в рез злиття. Приєднання – до п-ва, до якого приєднується, переходять права та обов’язки. Поділ – До кожного з утворених п-в переходять права та обов’язки. Виділення – до п-ва переходять права та обов’язки.

5) Умови оподаткування

АТ. Сплачує податок на прибуток корпорацій – за кордоном. У нас – податок на прибуток на загальних підставах.

6) Накладні витарти

АТ. Накладні витарит зумовлені емісією цінних паперів, великі управлінські витарти, витрати на друкування звітності, збір за державну реєстрацію, банківські послуги, сплата за виготовлення довідки з ЄДРПОУ, виготовл печатки, плата за видачу свідоцтва платника ПДВ, за відкриття рахунків у банку, купівля канцелярських товарів тощо.

7) Законодавчі вимоги щодо відповідності виду діяльності певним орг.-прав формам

Банки можуть створюватися тільки у формі ТОВ або АТ, страхові компанії тільки у формі АТ.

200.Особливості фінансової діяльності товариств з обмеженою відповідальністю.

1) Рівень відповідальності власників і їх к-сть

ТОВ. ТОВ в Україні не можуть створюватися однією особою, для цього потрібно мінімум 2 особи. Максимум – 10 осіб. Власниками (учасниками, засновниками) ТОВ можуть бути як фізичні, так і юридичні особи. Державні підприємства не можуть бути засновниками господарських товариств. Відповідальність учасників ТОВ за борги підприємства обмежується їх внесками у власний капітал. А за умови взяття кредитів під поручительство чи кредитне забезпечення відповідальність учасників за зобов’язаннями ТОВ не обмежується їхніми вкладами у статутний капітал, а додатково поширюється на майно, надане у кредитне забезпечення.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]