Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Magistratura_376.doc
Скачиваний:
204
Добавлен:
22.03.2015
Размер:
3.99 Mб
Скачать

228.Сутність та необхідність фінансового контролінгу на вітчизняних підприємствах.

Істотним фактором, який зумовлює прийняття неправильних управлінських рішень, є відсутність на вітчизняних підприємствах ефективної системи контролінгу.

Більшість фахівців з управління підприємством під контролінгом розуміють функціональну систему планування, контролю, аналізу відхилень, координації, внутрішнього консалтингу та загального інформаційного забезпечення керівництва підприємством. Інакше кажучи, контролінг — це спеціальна саморегулююча система методів та інструментів, яка спрямована на функціональну підтримку менеджменту підприємства і включає інформаційне забезпечення, планування, координацію, контроль і внутрішній консалтинг.

Фінансовий контролінг зорієнтований на функціональну підтримку фін менеджменту. Провідною метою фін контролінгу є орієнтація управл процесу на максимізацію прибутку та вартості капіталу власників при мінімізації ризику і збереженні ліквідності та платоспроможності п-ва.

Функції фінансового контролінгу:

  • Координація;

  • Фінансова стратегія;

  • Планування та бюджетування;

  • Бюджетний контроль;

  • Внутрішній консалтинг та методолог. забезпечення;

  • Внутрішній аудит та ревізія.

Використання контролінгу в діяльності підприємств допомагає передбачити всі можливі несприятливі економічні ситуації та уникнути їх. Фінансовий контролінг зорієнтований на спостереження реалізації фінансових завдань, встановлених системою планових фінансових показників і нормативів; вимірювання рівня відхилення фактичних результатів фінансової діяльності від передбачених; розроблення оперативних управлінських рішень щодо нормалізації фінансової діяльності підприємства відповідно до передбачених завдань і показників; коригування, за потреби, певних завдань і показників фінансового розвитку у зв'язку із зміною зовнішнього фінансового середовища, кон'юнктури фінансового ринку і внутрішніх умов здійснення господарських операцій підприємства.

Фінансовий контролінг – це мистецтво управління (система управління), спрямоване на визначення майбутнього фінансового достатку підприємства і шляхів досягнення його. Завданням фінансового контролінгу є організація управління фінансовими процесами на такому рівні, щоб унеможливити помилки, відхилення і прорахунки як в поточній діяльності, так і на перспективу.Визначають, що крім суто інформаційної підтримки контролінг виконує функції підтримки процесу управління як такого. Основними напрямками діяльності контролера є формування та удосконалення системи планування і контролю, розроблення методів реалізації планово-контрольних розрахунків, визначення необхідної для процесу управління інформації, її джерел та шляхів надходження.

229.Бюджетування як функція фінансового контролінгу.

Бюджет — це сума коштів, які є в розпорядженні для виконання визначених функцій та проведення певних заходів у рамках загальнофірмового планування. Він може складатися у формі заданих показників, яких слід дотримуватися у плановому періоді. Процес складання бюджетів і контролю за їх виконанням одержав назву бюджетування. Бюджетування слід розглядати у вузькому і широкому розумінні.

Бюджетування у вузькому розумінні – це процес фінансового планування на підприємстві.

Бюджетування у широкому розумінні – це процес складання бюджетів усіх типів (фінансових, інвестиційних, операційних) та контролю за їх виконанням.

До основних характеристик бюджетування можна віднести:

-короткостроковість (до одного року);

- високий рівень конкретизації;

-внутрішню спрямованість;

-тісну інтеграцію з контролем та аналізом відхилень.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]