Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Magistratura_376.doc
Скачиваний:
204
Добавлен:
22.03.2015
Размер:
3.99 Mб
Скачать

92.Бюджетне право, його сутність і роль. Складові бюджетного законодавства.

Бюджетне право є сукупністю фінансово-правових норм, що регулюють фінансові відносини, які виникають у зв’язку з бюджетною діяльністю, тобто фор­муванням, розподілом та перерозподілом коштів державного та місцевих бюджетів. Бюджетно-правові норми визначають правову регламентацію бюджетного процесу та права і обо­в'язки його учасників.

Бюджетне законодавство ґрунтується на таких принципах: відповідності конституції, верховенства права, єдиних засад законодавчого регулювання бюджетних правовідносин. Фінансового забезпечення державних гарантій місцевого самоврядування, недопущення нецільового використання коштів, відповідальності за порушення бюджетного законодавства, безперервності дій у часі.

Бюджетні правовідносини — це суспільні відносини, урегу­льовані бюджетно-правовими нормами і пов'язані з розподілом та перерозподілом ресурсів, акумульованих бюджетною систе­мою країни1.

Бюджетно-правові норми визначають права та обов'язки суб'єктів бюджетних відносин, указують на обставити, за яких учасники цих відносин стають носіями конкретних прав та обов'язків, і передбачають наслідки, які настають у разі невико­нання вимог, встановлених цими нормами.

Так, бюджетно-правові норми класифікують:

1) за змістом:

матеріальні норми. Визначають та встановлюють матері­альний зміст бюджету: структуру бюджетної системи, джере­ла доходів і видатків, їх обсяги, порядок закріплення за різ­ними ланками бюджетної системи, здійснення міжбюджет-них трансфертів тощо.

процесуальні бюджетно-правові норми. Такі норми регу­люють бюджетний процес, тобто відносини з приводу складання, розгляду та затвердження бюджету, здійснення його виконання, а також складання, розгляд і затвердження звітності про виконання бюджету.,

2) за часом дії (характеризує таку особливість бюджетних від­носин, як періодичний характер): — постійно діючі. — періодичні.

93.Державний бюджет України, структура і правовий характер.

Державний бюджет як одна з ланок фінансової системи України є економічною категорією і відображає грошові відносини, які виникають між державою, з одного боку, і підприємствами, організаціями, установами усіх форм власності і фізичними особами – з іншого, з приводу утворення централізованого фонду грошових коштів держави і його використання на розширене відтворення, підвищення рівня життя і задоволення інших суспільних потреб.

Бюджетним кодексом України та законом про Державний бюджет України визначено структурну будову Державного бюджету, до якої належать:

  • річний план формування та використання фінасових ресурсів з розподілом на загальний та спеціальний фонди;

  • види доходів і видатків відповідно до бюджетної класифікації;

  • граничний розмір бюджетного дефіциту (профіциту) із зазначенням джерел їх покриття;

  • міжбюджетні трансферти;

  • положення (прикінцеві), які регламентують порядок виконання бюджету протягом бюджетного періоду.

Загальний фонд державного бюджету – це складова частина бюджету, що формується за рахунок доходів бюджету, які не передбачені на конкретну мету і є загальними ресурсами бюджету, а саме: усі доходи бюджету, крім тих, що призначені для зарахування до спеціального фонду;. Загальний фонд становить близько 85% Державного бюджету.

Спеціальний фонд державного бюджету – це складова частина бюджету, яка може формуватися за рахунок коштів з визначених джерел і передбачених на фінансування відповідних видатків. Спеціальний фонд становить близько 15% Державного бюджету.

Бюджет як фінансовий план тісно пов'язаний із фондами цільового прзначення, які зараховуються до складу спеціального фонду Державного бюджету при його затвердженні, але виконуються відокремлено.

Доходи і видатки Державного бюджету України є основними його складовими та відображають сутність і призначення бюджету.

Правовий характер бюджету пов'язаний з його формою – фінансовим планом. Бюджет як фінансовий план регулюється нормативно-правовими актами, які поділяються на три групи: нормативно-правові акти загального характеру (Конституція України, Бюджетний кодекс України, Закон України про Державний бюджет на поточний рік); нормативні акти, що врегульовують дохідну частину бюджету (закон «Про податкову систему України», інші податкові нормативи); нормативні акти, що врегульовують видаткову частину бюджету (закон «Про освіту», «Про охорону здоров’я», інші).

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]