Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Magistratura_376.doc
Скачиваний:
204
Добавлен:
22.03.2015
Размер:
3.99 Mб
Скачать

336.Медичне страхування громадян, що виїжджають за кордон.

Договір страхування укладається на випадок раптового захворювання, тілесних ушкоджень внаслідок нещасного випадку, а також смерті під час перебування за кордоном, застрахованої особи, що тимчасово виїздить за кордон на відпочинок чи з діловою або іншою метою. Особливістю даного виду страхування є можлива участь в страхуванні третьої сторони, іншої, ніж страховик чи страхувальник (застрахована особа), а саме асистантської компанії, яка представляє собою організацію, що має в своєму штаті фахівців з першої допомоги, лікарів, технічних фахівців, юристів, що зможуть надати кваліфіковану допомогу в будь-якій ситуації клієнту, що перебуває за кордоном, для чого асистантські компанії (асистант) мають розгалужену мережу філії, відділень та представництв, до яких власне і звертається клієнт, перебуваючи за кордон.

Функції ассистанської компанії:

  • Приймання заяв від застрахованих зручною для них мовою

  • Укладання договорів з техн., мед, організаціями для швидкого реагування

  • Виступають незалежним експертом при оцінці страх.випадку

  • Виявлення шахрайства

Асистант укладає угоду про співробітництво з страховою компанією. Всі витрати, пов`язані із наданням послуг, медичних, технічних, юридичних, інших, а також визначену винагороду, асистанту відшкодовує страховик, що і є страховим відшкодуванням по даному виду страхування.

Обсяг страхового покриття:

А) невідкладна медична допомога(оплата перевезення трансп.засобом до мед.установи, репатріація у випадку смерті, хвороби, невідкладна мед допомога)

Б) А+ візит 3-ї особи у випадку перебування у лікарні понад 10 діб,

В) А+Б+юридична допомога

Г) +ризики поломки трансп засобу або хвороби водія.

Максимальний розмір страхової суми встановлюється (від 5 до 75 тис.євро) і максимальний розмір франшизи встановлюється при укладанні ДС.

Страховий тариф встановлюється в залежності від переліку медичних та інших послуг, що їх обирає страхувальник (застрахований), країни відвідування, строку перебування в даній країні, іноді, також, від специфічних умов договору між страховиком та асистантом. Знижки можливі при страхуванні турист.груп( по території СНД, якщо передбачена франшиза, повторне страхування). Підвищення тарифу (вік туриста(65-70р.р), заняття спортом, діти до 3-х років, яких супроводжується 1 з батьків).

На Україні даний вид страхування здійснюють багато страхових компаній. Це пов`язано не стільки із частими поїздками громадян України за кордон, а з тим, що переважна більшість посольств розвинутих країн вимагає наявність такої медичної страховки для відкриття візи або в`їзду в країну, перетинання кордону. Щодо асистантів, то на Україні досить ефективно працюють представництво відомих зарубіжних асистантських компаній, серед таких компаній можна назвати, зокрема, Coris International, SOS Assistance, Mercury.

Винятки з договору:

  1. Транспортування до іншого мед.закладу без відома страховика

  2. Не повідомлено про особисті витрати

  3. Витрати до початку дії договору або після

  4. Моральні збитки через неможливість взяти участь в екскурсіях

  5. Подорож з метою лікування

337.Страхування майна від вогню та його особливості.

За сучасних умов страхове покриття від вогню надають усі страхові організації, які займаються майновим страхуванням. Страхувальниками можуть виступати будь-які підприємства: заводи, фабрики, магазини, фірми, будівлі, лісові господарства їх)що. У страхуванні від вогневих ризиків та ризиків стихійних явищ страхувальник має право укласти договір на користь третьої особи (вигодонабувача). Страхувальник повинен довести наявність у вигодонабувача інтересу щодо збереження цього майна.

Стандартний страховий поліс забезпечує страховий захист як майна, яке перебуває у власності страхувальника, так й у його розпорядженні, управлінні на умовах оренди або лізингу.

Об'єктами страхування можуть бути: будівлі, споруди, об'єк­ти незавершеного виробництва, обладнання, інвентар, продукція, сировина, матеріали, товари, паливо та інше майно.

Основними ризиками в страхуванні від вог­ню є:

  • пожежа (Fire);

  • удар блискавки (Lighting);

  • вибух (Explosion).

Розширений поліс включає наступні ризики:

  • стихійні явища

  • пошкодження застрахованого майна водою водогінних, каналізаційних, опалювальних і протипожежних систем

  • вибух парових котлів

  • крадіжка зі зламом

  • биття скла, вітрин, дзеркал

  • зловмисні дії 3-х осіб

  • перерви у виробництві або втрата у зв’язку з цим прибутку.

Страхові суми визначаються:

  1. для обладнання, машин, інвентарю згідно суми, необхідної для придбання майна аналогічного загиблому, за вирахуванням зношення;

  1. для будівель і споруд — цс вартість будівництва або зве­дення будівель і споруд повністю аналогічних зруйнованій з ура­хуванням місцевості, зношення та сксплуатаційно-технічного стану знищеної (пошкодженої) будівлі, споруди.

  1. для продукції та незавершеного виробництва, виходячи з витрат, які необхідно зробити страхувальнику для повторного виготовлення цих товарів (готових або незакінчених у процесі виробництва), але не вище ціни їх продажу.

  2. для товарів, якими торгує страхувальник, а також сирови­ни, що придбана ним — за цінами, необхідними для їх закупівлі, але не вище ціни, за яку вони можуть бути продані па дату стра­хового випадку.

Страхове покриття поширюється виклю­чно на місце страхування, що вказується в договорі.

Страховий тариф залежить від виду майна, обсягу відповідальності страховика, галузі, характеру виробничої діяльності, інтенсивності виробництва, місцезнаходження тощо. (За групами майна : обладь, інвентар – 0,1 – 2,5%; будівлі, споруди – 0,1 – 0,25%; продукція – 0,3 – 3%; товари – 1 – 4%.) За кожним видом ризику окремо. Становить від 0,05 до 5%. Страхова сума – одноразово або поетапна сплата. У разі збільшення страхової суми розмір доплати страхового платежу розраховується за формулою:

ДСП = (П2-П1)*К/Т, де П1, П2 – СП за першочерговою та кінцевої СС; К – кількість повних місяців до кінця дії договору; Т – строк дії договору.

Може застосовуватись франшиза як певний відсоток від СС застрахованого майна або в абсолютній сумі.

Страхове відшкодування виплачується страхувальнику в разі повного знищення майна — у розмірі його дійсної вартості за вирахуванням вартості залишків, але не більше страхової суми.У разі часткового пошкодження майна — у розмірі витрат на його відновлення. Витрати на відновлення становлять:

  • виграти на матеріали та запасні частини для ремонту;

  • витрати на оплату робіт з ремонту;

  • витрати з доставки матеріалів до місця ремонту та інші ви­грати, необхідні для відновлення застрахованих об'єктів до того стану, в якому вони знаходилися безпосередньо перед настанням страхового випадку.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]