Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Magistratura_376.doc
Скачиваний:
204
Добавлен:
22.03.2015
Размер:
3.99 Mб
Скачать

268.Значення та зміст основних напрямків аналізу майна підприємства. Аналіз динаміки складу і структури майна підприємства.

Для здійснення госп.д-ті кожне п-во повинно мати певне майно, яке належить йому на правах власності чи володіння. Майно п-ва становлять виробн.іневир. фонди, а також інші цінності, вартість яких від обр-ся вбалансіп-ва. Усе майно, яке належить п-ву і яке відобр. в його балансі, назив. активами.

Активи - екон. ресурси п-ва у формі сук. майн. цінностей, які викор-ся в госп. д-ті з метою отримання прибутку; це ресурси, контрольовані п-вом у рез-ті мин. подій, викор-ня яких, як очік-ся,  до ↑екон.вигід у майб.

Активи п-ва розподіл-ся за різними класифікац.ознаками:

За формами функц-ня: Матер.: активи п-ва, що мають матер. форму, ■ Нематер.: активи, які не мають матер. форми, але беруть участь у госп. д-ті та принос. прибуток. ■ Фін.: різні фін. інстр-ти, які належать п-ву або перебув. у його володінні.

За хар-ром участі в госп. процесі та швидкістю обороту: 1)Обор.- сук-ть майню цінностей п-ва, які обслугов.пот. виробн-комерц. операц. д-ть і повністю викор-ся впродовж 1 вир-ком. циклу. 2)Необор. активи: характериз. сук-ть майн. цінностей п-ва, які багаторазово викор-ся в процесі госп. д-ті та переносять на прод-ію свою вартість поступово.

За хар-ром обслуг-ня окр. видів д-ті: операц, інвестиц., → За хар-ром фін. джерел форм-ня: валові, чисті.

За хар-ром володіння: власні, орендовані

За ступенем ліквідності: Активи в абсол. лікв.формі, Високолікв., Сер-лікв, Низьколікв, Нелікв.

Методи аналізу майна п-ва.

Аналіз майна обов’язково має здійснюватися у наступній послідовності і обов’язково вкл.:

1) аналіз наявності і динаміки активів:

1.а) з цією метою визнач-ся величина сук.активів через пок-к “сума госп. коштів, що є в розпор-ні п-ва” (р.280, ф. №1). Цей показник дає заг. варт. оцінку активів, що перебув. на балансі п-ва.

1.б) досл-ня динаміки: ↑-ня величини майна (при певних інших умовах) свідчить про позит. зміни, так як пов’яз. із розш-ням матер-техн. бази. Однак, перш ніж робити такий висновок, темпи зміни величини майна слід порівняти з темпами зміни доходів. Вони мають перевищ.попер.пок-к.

1.в) порівняння факт.величини активів з потребами п-ва;

1.г) обов’язк. дослідж-ся наслідки зміни величини активів і окремих його ел-тів на фін. стан та рез-ти д-ті п-ва.

1.д) аналіз-ся заходи для оптимізації величини майна.

2) Аналіз структури активів:

2.а. оцінка співвідн-ня між обор. і не обор.активами;

2.б.дослідж-ся існуюча на п-ві стр-ра активів з позиції лікв-ті;

2.в. вивчається тенденція структ. змін в майні п-ва.

3) Аналіз джерел форм-ня майна:

При досл-ні джерел форм-ня майна вивч-ся дотримання п-вом “Золотого правила фін-ня” – правила забезп-ня фін. стійкості: 1) Необ. активи = ВК + довг.зоб-ня;

2) ОА = ВК + кор.-стр.зоб-ня;

3) Запаси п-ва = ВОК.

4) Аналіз ефект-ті викор-ня активів: а) пок-ки обор-ті активів; б) пок-ки рентаб-ті активів.

269.Задачі та основні показники оцінки ефективності використання основних засобів та нематеріальних активів.

ОЗ – матер. активи, які: *утримую-ся п-вом для викор-ня у вир-ві або постачанні товарів та надання послуг, для здавання в оренду іншим особам або для адмін. цілей; *будуть викор-ся, як очік-ся, протягом більше від 1 пер.; *функціон. у натур. формі протягом трив. часу як у сфері матер. вир-ва, так і в невир. сфері, + капіт. вкладення в об’єкти, що належать до ОЗ.

Ефект-ть викор-ня ОЗ:

Фондовіддача- відношення обсягу прод-ії за аналізов. пер. до осн. вир. засобів. Фв = Q/ F. Показник, звор. фонд-чі,

фондомісткість: Фм = 1/ Фв.

Фондорентабельність = Проперац/ОЗ. Проперац–операц. приб-к, ОЗ – осн. зас.

Відносна економія (перевитрати) ОЗ = ОЗ зв.пер. – ОЗбаз.пер. · темпи зміни обсягів вир-ва = ОЗ1 - ОЗ0 · (Vв1/Vв0).

Приріст продукції внаслідок зміни фондовіддачі:ΔФВ = Δ Vв / ОЗ. Δ Vв = (ФВ1-ФВ0) ∙ ОЗ1, де Vв – приріст обсягу продукції, ОЗ – осн. зас., ФВ1,ФВ0 – фонд-ча зв. і баз. пер.

Нематер. активи – ідентифіков. немонетарний актив без фіз. субстанції, який утрим-ся п-вом з метою викор-ня у процесі вир-ва або постачання тов. і надання послуг, здавання в оренду іншим особам або для адмі. цілей. Особливістю НА є відсутність матер-речової стр-ри.

Для аналізу НА розробл. с-му екон. показників, що характериз. стан і динаміку об'єкта, який вивчають. Особл. значення для аналізу мають показники ефект-ті викор-ня нематер. об'єктів, що відобр. рівень їх впливу на фін. стан і фін.рез-ти д-ті п-ва. Ефект-ть викор-ня немат. активів вимір-ся, як і викор-ня осн. фондів, показниками фондовіддачі і фондомісткості.

Рн.а.= Прибуток / НАсер –пок-к дох-ті і рентаб-ті НА. 2-х факторна модель еф-ті викор-ня НА

.

1-й ф. – коеф-т обор-ті НА, 2-й ф. – рент-ть прод-ії.

Пр0 = Vp0 – В0 - П0 (Пр-к = Обсяг реал-ії – Витрати, пов’яз.з вир-вом і реал.ліценз.прод-ї – Платіж за право корист-ня ліцензією).

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]