Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
MAKROEKONOMIKA.doc
Скачиваний:
8
Добавлен:
16.09.2019
Размер:
560.64 Кб
Скачать
  1. Практична функція макроекономіки.

Отже, в умовах обмеженості ресурсів і безмежості потреб зростання ефективності економіки є єдиним способом підвищення рівня задоволення матеріальних потреб. Звідси випливає практична функція макроекономіки. Вона полягає в тому, щоб продукувати такі знання, які здатні озброювати людей спроможністю підвищувати ефективність економіки а на цій основі досягати зростання рівня задоволення своїх матеріальних потреб. Ефективність економіки – це відношення між її результатами і витратами. Існує багато способів підвищення ефективності економіки. На макрорівні їх можна об'єднати за такими трьома напрямами:

1. Забезпечення повної зайнятості ресурсів. Під повною за­йнятістю розуміють використання всіх наявних для виробництва ресурсів. Тому для забезпечення повної зайнятості працездатне населення не повинно вимушено залишатися без роботи, не по­винні простоювати машини та устаткування або не використову вашся opні землі.

2. ОптимІзація розподілу наявних ресурсів. Для максимізації рівня ефективності економіки обмежені ресурси мають бути роз­поділені пропорційно до структури матеріальних потреб. Це пе­редбачає оптимізацію їх розподілу між виробництвом окремих видів продукції, а також між виробництвом споживчих та інвес­тиційних .товарів.

3. Підчищення продуктивності ресурсів. Співвідношення між результатами виробництва і витратами ресурсів залежить від продуктивності окремих видів ресурсів: продуктивності праці та продуктивності капіталу. Зростання продуктивності ресурсів зу­мовлює збільшення кількості вироблених товарів і послуг у роз­рахунку на одиницю відповідного ресурсу.

  1. Об'єкт та предмет макроекономіки,

Макроекрноміка як одна із складових частин економічної теорії є наукою пpo поведінку економіки як єдиного цілого. Вона вивчає причини циклічних коливань і взаємозв'язок динаміки обсягів виробництва, рівня інфляції та безробіття.

В основі макроекономіки лежать мікроекономічні явища та процеси. А це означає, що:

макроекономічні показники є результатом зведення показників економічної діяльності окремих домогосподарств та фірм;

макроекономічні закономірності відображають тенденції масової поведінки на мікрорівні; при побудові макроефкономічних моделей виходять. Із припущення про те, що домогосподарства та фірми приймають оптимальні мікроеко­номічні рішення; макроекономічні процеси є результатом взаємодії економічних агентів та економічної політики держави.

Об’ект – нацiональна економiка у широкому розумiннi – це сукупність дом.господарств, фірм відповідних державних інституцій і установ інфраструктури та різних активів в межах певного серидовища і держ.території . В вузькому розумінні – це ділові підприемства і об’єкти інфраструктури.

Макроэк.- це економічна наука що вивчає , досліджує результати і наслідки спільної економічної діяльності людей, явища, і процеси які відбуваються в ек. З погляду її цілісності.

Предметом є ефективність функціонування нац. Економіки або ефективність функціонування механізмів ек. Системи.

Ек система- це певним чином упорядкована система відносин і зв’язків між споживанням і виробництвом матеріальних благ і послуг.

Субєкти:

1 дом господарства- 2 Підриємницький сектор 3 держава- 4 сектор закордонний –

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]