Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
MAKROEKONOMIKA.doc
Скачиваний:
8
Добавлен:
16.09.2019
Размер:
560.64 Кб
Скачать
  1. Макроекономічні показники: випуск, проміжна та кінцева продукція.

Первинним показником результатів функціонування економі­ки країни е випусксукупна ринкова вартість товарів і послуг, вироблених резидентами країни за відповідний період. Згідно з межами виробничої сфери, визначеними в СНР, випуск включає:

—-товари, вироблені одиницями — резидентами країни, неза-лежно від того, як вони використовуються (поставлені іншим ін-ституційним одиницям або використані для власного невиробни­чого споживання чи нагромадження, включаючи приріст запасів матеріальних оборотних коштів);

— послуги, надані іншим інституційним одиницям, зокрема нерннкові послуги органів державного управління і некомерцій-них організацій, що обслуговують домашні господарства;

— послуги домашніх господарств за проживання у власному житлі і домашні послуги, які надаються оплачуваною домаш­ньою прислугою.

Кінцева продукція — це всі вироблені товари та послуги, які остаточно виходять із сфери виробництва, тобто не використо­вуються для подальшого виробництва. Кінцева продукція є про­дукцією кінцевого використання, до якої відноситься та частина випуску, що спрямовується па кінцеве споживання, інвестування та експорт. ВВП не враховує ту частину випуску, яка є проміж­ною продукцією (проміжним споживанням). До проміжної про­дукції відносяться товари та послуги, що купуються з метою по­дальшого перероблення, оброблення чи перепродажу. Вартісна оцінка проміжної продукції — це вартість товарів і послуг, які використані інституційними одиницями для виробничих потреб, мінус вартість споживання основного капіталу.

  1. Валовий внутрішній продукт та методи його розрахунку.

Показник ВВП можна розрахувати трьома методами: 1) за виробленою продукцією (виробничий метод); 2) за витратами (метод кінцевого використання); 3) за доходами (розподільчий метод). При розрахунку ВВП виробничим методом підсумовується додана вартість, створена всіма галузями економіки:

Тобто по кожній галузі економіки спочатку розраховується валовий ви­пуск, який потім зменшується на величину проміжного споживання. Отри­маний показник характеризує сукупну вартість кінцевої продукції, або до­дану вартість, створену всіма галузями економіки. При розрахунку ВВП методом кінцевого використання

BBII=Y=C+I+G+NX, де С — кінцеві споживчі витрати домогосподарств на товари і послуги (за винятком витрат на придбання житла);І — валові приватні внутрішні інвестиції. G — державні «витрати на утримання армії, апарату управління, виплату заробітної плати працівникам державного сектора економіки тощо. NX — чистий експорт товарів і послуг за кордон.Розраховується як різниця між експортом та імпортом: NX=X-M.

При розрахунку ВВП розподільчим методом підсумовуються всі види факторних доходів, а також два компоненти (амортизаційні витрати й не­прямі податки на бізнес), які не є доходами. Іншими словами, розраховуючи ВВП за доходами, потрібно знайти суму таких його складових: амортизаційні витрати; чисті непрямі податки на бізнес —винагорода за працю, рентні платежі , чисті проценти , доход від власності, прибуток корпорацій — цей компонент, у свою чергу, містить три скла­дові:

а) податок на прибуток; корпорацій; б) дивіденди акціонерам; в) нерозподілений прибуток корпорацій.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]