Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
MAKROEKONOMIKA.doc
Скачиваний:
8
Добавлен:
16.09.2019
Размер:
560.64 Кб
Скачать

59, Сутність економічного зростання та його показники. Екстенсивне та інтенсивне зростання економіки.

Існує два способи збільшення обсягів виробництва: 1) через усунення розриву між сукупним попитом і потенційним ВВП (збільшення ВВП у такий спосіб є економічним відновленням); 2) за рахунок зростання потенційного ВВП (збільшення ВВП у такий спосіб є економічним зростанням, яке свідчить про зрос­тання масштабів економіки).

Під економічним зростанням слід розуміти дов­гострокове зростання обсягів виробництва за рахунок збільшення потенційного ВВП і адекватного зростання сукупного попиту. Економічне зростання вимірюється двома показниками: сере­дньорічний темп приросту реального ВВП; 2) середньорічний темп приросту реального ВВП на душу населення.

Економічне зростання не слід ототожнювати з економічним розвитком. Економічний розвиток відображає не лише збільшен­ня обсягів виробництва, а й здатність економіки за рахунок цього підвищувати якість життя населення. Інтегральним показником економічного розвитку є індекс людського розвитку, який відоб­ражає довголіття, грамотність, рівень освіти і рівень добробуту (ВВП надушу населення).

Необхідно розрізняти дві форми економічного зростання: екс­тенсивне та інтенсивне. (чес+)

60,Економічне зростання та економічний розвиток.

Економічне зростання не слід ототожнювати з економічним розвитком. Категорія економічного розвитку країни є змістовні­шою, ніж категорія економічного зростання. Економічний розви­ток відбиває не лише збільшення обсягів виробництва, а й здат­ність економіки за рахунок цього підвищувати якість життя населення. Це означає, що економічне зростання може відбувати­ся і без економічного розвитку, але економічний розвиток немо­жливий без економічного зростання.

Інтегральним показником економічного розвитку є індекс людського розвитку. Він обчислюється за спеціальною методи­кою як середньозважена величина від індексів чотирьох показни­ків, які характеризують рівень людського розвитку з різних сто­рін. До цих показників належать: очікувана тривалість життя, яка визначається при народженні виходячи із рівня смертності в да­ний період часу; грамотність дорослого населення, індикатор добробуту, в основі якого лежить реальний ВВП на душу населення, обчислений згід­но з паритетом купівельної спроможності.

Для визначення індексу людського розвитку кожної країни її індивідуальні показники зіставляються із світовими, Тому за до­помогою цього індексу всі країни ранжируються за рівнем люд­ського розвитку. Чим вищий цей індекс, тим вищим є рівень людського розвитку країни. Згідно із загальноприйнятою класи­фікацією країни з індексом людського розвитку меншим за 0,5 мають низький рівень людського розвитку; від 0,5 до 0,8 -— сере­дній рівень; 0,8 і вищий — високий. Україна за індексом людсь­кого розвитку (нижче 0,8) входить до першої сотні країн світу.

61, Основні положення кейнсіанської теорії економічного зростання. Модель Харрода-Домара.

Сучасні уявлення про економічне зростання започатковували­ся на базі двох теорій — кеинсІанської І неокласичної. Засновни­ками кейнсіанської теорії економічного зростання були Р. Харрод і Є. Домар. На їхню думку, головну роль в економіч­ному зростанні відіграють інвестиції. При цьому пропозиція ін­вестицій визначається величиною заощаджень, яка залежить від доходу, тобто ВВП, і норми заощаджень: S=s*Y, Попит на інве­стиції залежить від приросту продукту та його капіталомісткості (Ку): І = ∆Y*Ку. У довгостроковому періоді I=S. Звідси у розго­рнутому вигляді рівновагу між заощадженнями та інвестиціями можна визначити такою формулою: ∆Y*Ку= s*Y

Поділимо обидві частини рівняння на У, а Ку перенесемо у йо­го праву частину: ∆Y/Y=S/ Ку

У наведеному рівнянні вираз ∆Y/Y відображає темп економіч­ного зростання. Отже, згідно з моделлю Харрода—Домара еко­номічне зростання перебуває в прямій залежності від норми за­ощаджень (s) і оберненій — від капіталомісткості продукту (Ку),

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]