Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
MAKROEKONOMIKA.doc
Скачиваний:
8
Добавлен:
16.09.2019
Размер:
560.64 Кб
Скачать
  1. Моделювання як головний метод відображення фактичної поведінки економіки.

Головним методом макроекономіки є моделювання. Модель – це спрощена картина реальності, абстрактне узагальнення фактичної поведінки досліджуваних явищ. Застосовуючи різні типи моделей, головним серед яких є графічні та математичні. У моде лях використовуються лва види змінних: ендогенні та екзогенні Ендогенні змінні — це внутрішні чинники моделі, які визнача ються в процесі її побудови. Екзогенні змінні — це зовнішні для моделі чинники, які визначаються до початку її побудои. У процесі моделювання з'ясовується, як екзогенні змінні, які ві діграють роль причини, впливають на ендогенні змінні, що віді грають роль наслідків, викликаних даною причиною.

При побудові моделей широко використовується припущення «за інших незмінних умов». Таке припущення означає:,' що всі інші змінні за винятком базових, тобто тих, що враховані в моле лі, залишаються незмінними.

Змінні, що включаються в модель, характеризують певні яви­ща та процеси кількісно. Слід розрізняти два типи кількісних змінних: запас і потік. Запас — це кількість будь-чого, витраче­на в даний момент. Потік — це кількісна визначеність зміни будь-чого за певний проміжок часу.

Результати макроекономічного моделювання значною мірою за­лежать від періоду, який охоплює модель. Тому в макроекономіці розрізняють два періоди: короткостроковий і довгосгроковим. Ко­роткостроковий період — не проміжок часу, упродовж якого рин­кові регулятори не володіють здатністю адекватно відреагувати на збурення сукупного попиту і/або сукупної пропозиції і відновити в економіці повну зайнятість. Довгостроковий період — це проміжок часу, упродовж якого ринкові регулятори спроможні адекватно від-реагувати на збурення сукупного попиту і/або сукупної пропозиції і завдяки цьому відновити в економіці повну зайнятість.

  1. Сутність та основні категорії снр.

Система НР- це система взаємоповїязаних ек показників, які використовуються для описування і аналізу найзагальніших результатів і аспектів на міжародному рівні.

СНР- це міжнародний стандарт оцінки основних економічних показників певної країни , або своєрідний вимірювач ек становища країни.

Принципи:

  1. Продуктивною є будь-яка ек діяльність, яка приносить доход субєктам цієї діяльності.Критепій продуктивності- отримання доходу

  2. В основі системи СНР лежить концепція про тотожність витрат і доходів . це означає що вартість це суиа витрат а такох сума доходів

  3. СНР виходить з того що ек знаходиться в постійному кругообігу – це постійний і безперервний потік “ витрати-доходи”

Основними показниками є ВВП і ВНП іЧП

ВВП- це ринкова вартість річного обсягу кінцевих товарів і послуг . що належать резидентам країни так і іноземцям

ВВП розрах у вартісній формі.

У ВВП невкл:

-продукція яка виробляється для особистого споживання

-неврахована продукція яка виробляється на власних садибах

-вироб у тіньовій ек.

ВНП- ринкова вартість тов і послуг вироблених у країні з ресурсів що належать резидентам країни , незалежно від того де ці резиденти застосовують її чи використовують,

Для обчислення ВВП використовують три методи: виробпи'іиіі, метод кінцевою використання (за витра­тами) і розподільчий метод (за доходами).

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]