Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
MAKROEKONOMIKA.doc
Скачиваний:
8
Добавлен:
16.09.2019
Размер:
560.64 Кб
Скачать
  1. Особистий дохід, особистий наявний дохід і споживання

Споживання домогосподарств — це їхні витрати на спожив­чі товари та послуги. Особистий дохід=з\п найм прац+зміш дохід+дох від активів+соц трансферти.

Перші два елементи особистого доходу є доходами від трудо­вої діяльності, а дохід від активів — це дохід від власності. Соці­альні трансферти охоплюють незароблепі доходи, а отримані внаслідок перерозподілу сукупного доходу (пенсії, стипендії, субсидії тощо). Трансфертні виплати в переважній більшості на­лаються державою та рештою світу, що виходить за межі приват­ної закритої економіки.

Слід ураховувати, що не весь особистий дохід спрямовується на споживання. Безпосереднім джерелом споживання є особистий наявний дохід. У загальному контексті наявний дохід — це та час-гнна сукупного доходу, яка залишається після сплати податків і може бути використана лише па споживання та заощадження. Об"єктом нашого аналізу є приватна економіка, в якій немає держави і податків. Тому весь дохід приватної економіки, тобто ВВП, с її наявним доходом, який складається з двох частим. Ле­вову частину ВВП приватної економіки становить особистий на­явний дохід. Іншою частиною ВВП с наявний дохід підприємств, Останній складається з амортизації та нерозподіленого прибутку. Виходячи з нього особистий наявний дохід можна визначити так;

Особистий наявний дохід=ВВП-(Аморт+Нерозп приб)

  1. Роль заощаджень у споживанні. Вартість заощаджуваних грошей з урахуванням часового фактора.

Здійснення домогосподарствами заощаджень не є самоціллю. Дом о господарства здійснюють заощадження для переміщення доходів з одного періоду в Інший з метою регулювання в часі своїх витрат па споживання. При цьому вони враховують, що з часом вартість заощаджувальних грошей зростає. Тому слід роз­різняти теперішню і майбутню вартість грошей.

Теперішня вартість наявних грошей — це наявна сума грошей у поточному періоді. Майнутня вартість теперішньої варто­сті грошей визначається : FV=PV* (1+r)n

де FV — майбутня вартість; PV - - теперішня вартість; r — ставка дисконти, тобто така ставка процента, яка використовується для приведення поточних грошей до їх вартості в періоді, який бе­реться за базу розрахунків; n — кількість років майбутнього пе­ріоду.

Теперішня вартість майбутньої вартості грошей — це те­перішній еквівалент суми грошей, яка буде отримана або втра­чена у майбутньому періоді. Теперішню вартість майбутньої вар­тості називають дисконтованою вартістю. Цс пояснюється тим, що її величина визначається за допомогою дисконтування, яке є процесом, оберненим нарахуванню складного процента:

PV=FV/ (1+r)n

Розподіл особистого наявного доходу на споживання і заоща­дження залежить не лише від бажання домошсподарстіз, а й під рівня їхніх доходів, який має суттсву диференціацію. Для аналізу рівня диференціації доходів домогосподарств застосовуються кі­лька методів. Серед них слід виділити криву Лоренца. Вона являє собою ламану лінію, що відображає фактичний розподіл доходів між різними групами населення. Чим більше крива відхиляється від бісектриси, тим більша нерівність.

На базі кривої Лоренца розраховують коефіцієнт Джині. Він обчислюється діленням площі, що міститься між бісектрисою і кри­вою Лорспца, па площу трикутника, сторонами якого є бісектриса, горизонтальна вісь і права вертикальна вісь графіка. Чим більше крива відхиляється від бісектриси, тим більша нерівність. ПS

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]