Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Magistratura_376.doc
Скачиваний:
204
Добавлен:
22.03.2015
Размер:
3.99 Mб
Скачать

321.Страхування пенсій: необхідність, сутність.

Пенсійне забезпечення в більшості країн здійснюється за рахунок державних пенсійних систем (в межах соціального страхування), пенсійними фондами і страховими компаніями та іншими фінансовими організаціями.У багатьох країнах пенсійне забезпечення громадян здійснюється приватними фондами (наприклад, пенсійні фонди підприємств). Зацікавленість підприємств у розвитку приватного страхування пояснюється тим, що продумана пенсійна програма може сприяти зменшенню плинності найбільш кваліфікованих кадрів. Крім того, підприємство, яке робить внески на страхування пенсії своїх працівників, має пільги щодо сплати податків.

Пенсійне страхування передбачає, що страхова компанія здійснює застрахованій особі виплати, які пов’язуються з виходом на пенсію (страхування додаткової пенсії) або віком, установленим договором страхування. Відповідальність страхової компанії за договорами страхування додаткової пенсії може бути розширена за домовленістю сторін.

Індивідуальні договори страхування додаткової пенсії укладаються з дієздатними громадянами з урахуванням віку, статі і незалежно від стану здоров’я. Час початку виплати додаткової пенсії може бути як пов’язаний із настанням пенсійного віку, так і визначений за домовленістю сторін. Страхова сума обумовлюється при укладанні договору страхування. При її визначенні враховується розмір поточних виплат, що їх має здійснити страхова компанія. Крім цих основних виплат, у договорі страхування можуть бути передбачені й додаткові виплати, які являють собою наслідок участі страхувальника у прибутку страхової компанії. Страхувальникові надається право сплатити страхові платежі за один раз або періодичними внесками. Розмір страхових внесків залежить від страхової суми, від віку і статі страхувальника (застрахованої особи).

322.Сучасний стан і проблеми страхування життя в Україні.

За даними Держфінпослуг, ринок страхування життя в Україні у 2010 р. зібрав 906,5 млн грн валових премій, що на 9,6% більше, ніж у 2009 р.Кількість страхових компаній зростає, але чомусь не кількість страхувальників життя. Перша причина, це низький рівень доходів громадян. Також це і недосконалість захисту прав споживачів страхових послуг; зосередження страхової діяльності переважно на майновому страхуванні юридичних осіб; нерозвиненість довгострокового страхування життя, недержавного пенсійного забезпечення та відсутність правового регулювання діяльності страховиків у сфері обов’язкового медичного страхування; недостатність надійних фінансових інструментів для інвестування; велика кількість страхових компаній з низьким рівнем капіталізації, а також слабкий розвиток національного перестрахового ринку; низький рівень страхової культури населення.

Шляхи вирішення: 1.По-перше законодавчо унормувати визначення фінансових ризиків, таким чином надаючи відносинам у страхуванні життя транспарентності, впевненості для страхувальників, що їхні премії будуть вчасно сплачені у разі стразового випадку, а для страховиків зацікавленості у підвищенні якості своїх послуг, у можливості завжди захистити свої активи від шахраїв.

2.Освоїти нові види страхування життя, не лише майнового чи відповідальності, а як на прикладі Швейцарії, життя членів сім’ї чи спадщини або наприклад податку.

3.Підвищити кваліфікацію працюючого персоналу, бути обізнаним щодо страхового ринку життя, проявляючи свою компетентність і конкурентоспроможність перед потенційними клієнтами.

4.Організувати роботу бюро страхових історій, яке б надавало страхувальнику всю інформацію про страхову компанію і урізноманітнювала його вибір.

5.Підвищити страхову культуру населення, через доведення до них про необхідність страхування життя, розглядаючи і економічну і політичну ситуацію в той чи інший момент в країні.

6..Вдосконалювати систему оподаткування компаній зі страхування життя для підвищенні якості їх послуг і інвестиційної діяльності.

Взагалі, вважаю, що особливість страхових компаній в сфері страхування життя повинно визначатися не кількістю, а саме якістю лайфового страховика. У нас же компаній зі страхування життя за останніми даними нараховувалося приблизно 65-66, ринок переповнений, але я впевнений, що жоден іноземець навряд чи застрахував би своє життя в Україні, просто тому що якість є низькою, порівняно із високою ціною продукту.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]