Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Magistratura_376.doc
Скачиваний:
204
Добавлен:
22.03.2015
Размер:
3.99 Mб
Скачать

103.Бюджети місцевого самоврядування, їх сутність і характеристика.

Бюджети місцевого самоврядування -- бюджети територіальних громад сіл, їх об’єднань, селищ, міст (у тому числі районів у містах). Бюджетом місцевого самоврядування, як правило, вважається план утворення й використання фінансових ресурсів, потрібних для забезпечення функцій і повноважень місцевого самоврядування.

Бюджети місцевого самоврядування розробляють, затверджують і виконують відповідні органи місцевого самоврядування в селах, їх об’єднаннях, селищах, містах, районах у містах (у разі їх створення). При цьому втручання інших органів і організацій у процес складання, затвердження й виконання бюджету місцевого самоврядування не допускається, крім винятків, встановлених законами України.

Матеріальною й фінансовою основою місцевого самоврядування є рухоме й нерухоме майно, доходи місцевих бюджетів, інші кошти, земля, природні ресурси, що є у власності територіальних громад сіл, селищ, міст, районів у містах, а також об’єкти їх спільної власності, що перебувають в управлінні районних і обласних рад.

Доходи бюджетів місцевого самоврядування мають бути достатніми для ефективного здійснення завдань та функцій місцевого самоврядування. Аналіз відповідних положень Бюджетного кодексу України дозволяє зробити висновок, що в ньому передбачаються різні шляхи формування доходної частини місцевих бюджетів:

по-перше, за рахунок власних джерел (місцеві податки і збори), що відповідає вимогам Європейської Хартії місцевого самоврядування і гарантує фінансову автономність місцевого самоврядування. Зокрема, стаття 9 Хартії встановлює, що принаймні частина коштів місцевого самоврядування повинна надходити за рахунок місцевих зборів і податків. В структурі дохідної частини бюджетів великих та середніх міст України, наприклад, частка власних джерел становить від 9-11% (Ужгород, Тернопіль) до 35% (Одеса, Хмельницький);

по-друге, до доходів місцевих бюджетів зараховуються закріплені доходи, тобто закріплені законом загальнодержавні податки, збори та інші обов’язкові платежі;

по-третє, в дохідну частину місцевих бюджетів можуть входити кошти з Державного бюджету України, що передаються з метою надання фінансової підтримки місцевого самоврядування з боку держави, яка гарантує органам місцевого самоврядування доходну базу, достатню для забезпечення населення послугами на рівні мінімальних соціальних потреб. Фінансова допомога місцевому самоврядуванню з боку держави може здійснюватися у формі дотацій або субвенцій.

104.Форми і характер взаємовідносин між бюджетами.

Залежно від характеру організації взаємовідносин відносини між бюджетами можуть бути обов’язкові, які проводяться тільки відповідно до діючих законодавчих та інструктивних документів(взаємних розрахунків, вилучення надлишкових коштів)) та договірні, які ґрунтуються на відповідних домовленостях двох органів влади і управління(бюджетне субсидіювання, бюджетні позички.))

Взаємні розрахунки – передача коштів з одного бюджету до іншого у зв'язку з перерозподілом між ними доходів або видатків через зміну бюджетного призначення після затвердження бюджету. Взаємні розрахунки можуть виникати з причин: зміни нормативів розподілу доходів або зміни податкового законодавства; зміни відомчого підпорядкування суб'єктів фінансування в результаті передачі або зміни адміністративно-територіального поділу; передачі фінансування певних заходів з одного бюджету до іншого тощо. Серед цих причин найбільш поширеною є зміна відомчої підпорядкованості.

Організц. форми міжб відносин

  1. Бюджетний/фіскальний унітаризм;

  2. Бюдж/фіск федералізм

Форми взаємовідносин між бедж.

1.субсидіювання―виділеннякоштів з бюдж.вищого рівня бюдж. Нижчого. Види: субсидія (грош допомога нижч б для реалізац конкретних цілей, але без необх вкладання коштів з боку отримувача), субвенція(на певну мету у визначеному порядку, визначеному тим органом, що надав субв), дотація (міжб трансф для вирівнюв доходної спроможн бюджету);

Міжбюджетні трансферти — кошти, які безоплатно і безповоротно передаються з одного бюджетудо іншого. Міжбюджетні трансферти слід розглядати як важливу складову міжбюджетних відносин, що безпосередньо впливає на забезпеченість громадян суспільними послугами, вирівнювання рівня бюджетної забезпеченості, виконання важливих економічних і соціальних програм. При передачі ресурсів від одного рівня бюджетної влади до іншого може бути використано розподіл доходів або систему грантів.

2.вилучення коштів ― передача кошітв з бюджету нижчого рівня до бюдж вищ рівня, коли доходи б нижч рівня перевищують його запланов видатки;

3.взаємні розрахунки ― розрахунки між бюджетами різних рівнів під час виконання бюджету протягом року; 4.

Характер заборгованості, а отже і взаємних розрахунків залежить від того, у кого змінюється відомча підпорядкованість — у підприємства чи організації, що діють на комерційних засадах, що пов'язане з перерозподілом доходів, які надходять від них, чи у бюджетних установ, що веде до передачі їх фінансування з одного бюджету в інший. У першому випадку надлишок доходів виникає в зв'язку із збільшенням надходжень доходів, у другому — в результаті скорочення видатків.

4.Бюджетні позички ― тимчасова передача коштів одного бюджету до іншого у зв’язку з виникненням касового розриву.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]