Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Костюченко О. Є. Особливості правового регулюв...doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
29.08.2019
Размер:
1.51 Mб
Скачать

Глава 3. Специфіка правового регулювання робочого часу та часу відпочинку лікарів

відпусток. Додаткові відпустки лікарів повинні регулюватися галу­зевим нормативними актами, а деяким категоріям лікарів (напри­клад, хірургам стаціонарів) необхідно надавати додаткову відпуст­ку за сукупністю підстав: у зв'язку з шкідливими умовами праці та особливим характером роботи.

179

Особливості правового регулювання праці лікарів

ВИСНОВОК

Дослідження проблем та особливостей правового регулювання праці лікарів в умовах ринкової економіки на підставі чинного за­конодавства України, його практичного застосування й реалізації, порівняння поглядів учених у різних галузях знань, які пов'язані з темою дослідження, дали підставу автору сформулювати низку висновків, пропозицій та рекомендацій, спрямованих на вдоскона­лення нормативно-правового регулювання трудових відносин за участю лікаря.

1. Особливим видом соціальних зв'язків у сфері застосування праці лікаря є трудові правовідносини. В умовах ринкової еконо­міки вони виступають однією з правових форм реалізації права лі­каря на працю. Особливості трудових правовідносин лікарів вияв­ляються через їх суб'єктний склад та об'єкт. Зокрема, суб'єктний склад характеризується тим, що лікарем може виступити лише фізична особа, що має спеціальну лравосуб'єктність, яка поля­гає у поєднанні таких вимог: а) наявність вищої медичної освіти; б) складання клятви лікаря; в) обов'язкове проходження інтернату­ри; г) безперервність професійної діяльності (переривання в роботі не більше 3 років); д) періодичне проходження атестації (не рідше ніж раз у 5 років); є) проходження попереднього та періодичних медичних оглядів.

Об'єкт трудових правовідносин за участю лікаря характери­зується наступним: по-перше, процес праці лікаря полягає в тому, що ця трудової діяльності не входить до сфери матеріального ви­робництва, але за своїм змістом і кінцевим результатом впливає на нього; по-друге, праця лікаря - це перебування в готовності до ви­конання чи безпосереднє виконання та надання послуг медичного характеру, а послуга, у свою чергу, вказує на миттєвість її виконан­ня чи надання; третє, праця лікаря характеризується збільшенням витрат роботодавця, які він несе за використання праці лікаря у свій інтерес.

2. Правовий статус лікаря, як галузева категорія, розкривається через динамічну систему таких елементів: 1) правосуб'єктність; 2) права й обов'язки, які включають відповідальність та юри­дичні гарантії. Ключовим елементом є правосуб'єктність, яка за

Висновок

своєю правовою природою виступає передумовою набуття лікарем суб'єктивних прав та обов'язків у трудових правовідносинах. Дру­гий елемент правового статусу лікаря характеризується поєднанням професійних та трудових прав та обов'язків. Ці права й обов'язки необхідно розглядати в об'єктивному та суб'єктивному розумін­ні, оскільки, по-перше, права й обов'язки лікаря в об'єктивному розумінні є статичною категорією, а при укладенні трудового до­говору ці права й обов'язки набувають якості суб'єктивних пра­ва й обов'язків, які кореспондують праву й обов'язку роботодав­ця; по-друге, професійні права й обов'язки лікаря випливають зі специфіки медичної діяльності, а конкретизація трудових прав і обов'язків лікаря залежить від лікарської посади; по-третє, ма­теріалізація суб'єктивних прав лікаря проявляється в динаміці тру­дових правовідносин; по-четверте, динаміка трудових правовідно­син пов'язані із дією юридичних фактів (дій, подій). Беручи це до уваги та з метою приведення правового статусу лікаря-працівника в єдину нормативну систему елементів необхідно прийняти закон "Про правовий статус лікаря", пропонується його структура та зміст ключових положень.

При розгляді статусу закладів охорони здоров'я як учасників трудових правовідносин констатується обмеження їх оперативної самостійності в цих відносинах у державному та комунальному секторах економіки шляхом застосування методів владних при­писів, субординації, затверджень та погоджень. Неузгодженість інтересів держави, закладів охорони здоров'я та лікарів (молодих спеціалістів) призводить до безконтрольності в частині вивільнен­ня молодих спеціалістів до закінчення трирічного строку роботи. Вирішення зазначених проблем можливе шляхом: а) прийняття закону "Про заклади охорони здоров'я", який би, зокрема, регла­ментував правове становище закладів охорони здоров'я; б) норма­тивного визначення поняття "заклад охорони здоров'я".

3. Зміст і специфіка трудової функції лікаря перш за пов'язані з предметним об'єктом його трудової діяльності. Особливості роз­поділу праці у медичній та лікарській діяльності вказують не лише на специфіку змісту трудової функції, а й на необхідність визна­чення порядку і обсягу її виконання. Саме через таке визначен­ня трудової функції лікаря забезпечується дотримання трудових

180

181

Особливості правового регулювання праці лікарів

прав, обов'язків і законних інтересів як самих працівників, так і роботодавців, що у свою чергу вказує на реалізацію, дотримання і виконання галузевого принципу "визначеності трудової функції"". Досліджуючи трудову функцію лікаря, автор наводить власне її визначення.

4. Процедура оформлення трудового договору з лікарем має певну специфіку в доборі документів, необхідних для прийому на роботу. Характерною особливістю професійної, а відповідно і трудової діяльності лікарів, є безперервність роботи. Докумен­тальне підтвердження претендентом на посаду безперервності у професійній діяльності робить таку процедуру спеціальною. При перериванні професійної діяльності претенденту на посаду необ­хідно пройти стажування, яке за своєю правовою природою ви­конує функцію відновлення права на роботу на лікарській посаді. Разом із тим розвиток міжнародного співробітництва України, а відповідно трудової міграції, вказують на необхідність суттєвого вдосконалення чинного законодавства в частині оформлення на роботу іноземців, осіб без громадянства та громадян, які здобули медичну освіту за кордоном, для чого потребує вдосконалення роз­діл II Галузевих правил внутрішнього трудового розпорядку.

5. При укладанні трудового договору сторони мають визначи­ти такі умови: лікарська спеціальність; місце роботи; робоче міс­це; кваліфікаційна категорія; трудова функція; умови праці; три­валість робочого часу; право на трудові та соціальні пільги; розмір оплати праці; обов'язкове страхування лікаря; інші умови, вироб­лені сторонами. Під місцем роботи лікаря розуміється конкретне відділення чи структурний підрозділ, куди поступає на роботу лікар. Робоче місце лікаря визначається як сукупність службових приміщень у відділенні (лікарні), до яких входить особиста робо­ча зона, спеціалізовані площі та закріплена територіальна ділян­ка. Також в трудовому договорі доцільно закріплювати те, яким інструментарієм володіє лікар, визначати строки освоєння нової або раніше незнайомої медичної апаратури; строки направлення на підвищення кваліфікації та проходження атестації за рахунок роботодавця.

На сучасному етапі розвитку медицини особливого значення на­буває зміни умов трудового договору. Атестація лікарів - це скла-

182

Висновок

дова їхньої трудової чи професійної діяльності, яка є обов'язковою умовою допуску лікаря до самостійної роботи строком, як правило на 5 років. Одна із особливостей атестації лікарів полягає в тому, що встановлення лікарю підвищеної кваліфікаційної категорії не є умовою для зміни ані змісту трудової функції, ані основних прав та обов'язків за посадою. Особливістю атестації лікарів є також на­явність різних видів атестацій і, відповідно, атестаційних комісій. Досліджуючи атестацію лікарів, робиться висновок про необхід­ність перегляду наказу Міністерства охорони здоров'я №359 від 19 грудня 1997 р. "Про подальше удосконалення атестації лікарів".

6. Прагнення лікарів поліпшити свій матеріальний стан здебіль­шого виявляється в їх прагненні працювати за декількома поса­дами. Досягнення такої мети відбувається головним чином через суміщення посад або шляхом укладення трудового договору про роботу за сумісництвом. Відсутність законодавчого регулювання праці за сумісництвом у комунальних закладах охорони здоров'я та обмежень кількості сумісництв залежно від умов праці негатив­но впливає як на стан здоров'я самих лікарів, так і на якість вико­нуваної ними роботи. Негативний вплив суміщення та сумісництва в лікарській діяльності призводить до перевтоми працюючого і не-контрольованого впливу шкідливих речовин та психоемоційного навантаження на його організм, тому удосконалення законодавства в цьому питанні повинно розпочинатися із визначення переліку лі­карських професій і посад, на яких можливе застосування праці сумісників або доцільне суміщення.

7. Робочий час лікарів є різноманітним як за видами роботи, так і за умовами праці. Розробка та запровадження нормативів праці лікарів надасть можливість: а) визначитися з тривалістю робочого часу лікарів залежно від лікарської посади; б) вирахувати наванта­ження на працюючого з огляду на специфіку роботи та наявність шкідливих умов праці, психоемоційне навантаження та допустимі норми навантаження; в) деталізувати розподіл робочого часу з ме­тою виведення його як категорії якості лікарської діяльності.

8. Властивістю трудової діяльності лікарів є скорочений робо­чий день у зв'язку з шкідливими умовами праці та її особливим характером. Недоліками чинного законодавства, що регулює робо­чий час лікарів є періодична підміна однієї підстави для скорочен-

18.3

Особливості правового регулювання праці лікарів

ня тривалості робочого часу іншою. Нормативи навантаження на лікарів відсутні, а напрацювання науковців, які дають можливість визначити таке навантаження, залишаються поза увагою законо­давців.

Залучення лікарів до роботи протягом 24 годин підряд є не­виправданим, так як межі робочого часу, а відповідно і робочої зміни, повинні враховувати як фізіологічні, так і соціальні потре­би працюючого. Для вирішення цієї проблеми запропоновано: 1) розглянути питання щодо запровадження чергувань із правом сну в нічний час; 2) залучати до чергувань лікарів-ординаторів; 3) за­лучати до чергувань лікарів амбулаторно-поліклінічних закладів; 4) укладати трудові договори на "дежуранство". Дежурант - це лі­кар, який працює за своєю лікарською спеціальністю, але виконує трудову функцію в нічний час та у вихідні дні, святкові та неробочі

дні.

З урахуванням реалій ринкової економіки, зокрема права па­цієнта на вибір лікаря, ретельного перегляду потребують умови роботи лікарів за межами нормальної тривалості робочого часу. Автором розкрито обставини, які сприяють роботі лікарів понад встановлену норму часу.

9. Відносини у сфері регулювання часу відпочинку лікарів за­безпечуються низкою нормативних актів, які, з огляду на специфі­ку лікарської діяльності, наділяють його певними особливостями. Серед них: відсутність обов'язкової перерви протягом робочого дня з наданням можливості прийому їжі та додаткові відпустки за роботу в шкідливих умовах праці та особливий її характер. Законо­давство, яке регулює додаткові відпустки лікарів, іноді невиправ­дано зрівнює умови надання таких відпусток шляхом встановлен­ня однакової максимальної межі їх тривалості, не диференціюючи підстав для надання такого часу відпочинку. Удосконалення зако­нодавства в цьому питанні автор бачить у прийнятті та запровад­женні галузевих списків виробництв, професій і посад, зайнятість на яких протягом певного періоду дає право на додатковий відпо­чинок, в тому числі і додаткову відпустку. При цьому ретельному перегляду' підлягають Галузеві правила внутрішнього трудового розпорядку в частині регламентації часу відпочинку лікарів.

Список використаних джерел

СПИСОК ВИКОРИСТАНИХ ДЖЕРЕЛ

1. Акопов В.И. Медицинское право в вопросах и ответах / Акопов В.И. - М.: ПРИОР, 2001. - 208 с.

2. Актуальні проблеми післядигагомної медичної та фарма­цевтичної освіти в Україні : Ювілейний наук. зб. - X. : Око, 1998.

- 222 о.

3. Александров Н.Г. Советское трудовое право: [учеб.] / Алек­сандров Н.Г. - М.: Юрид. лит., 1972 - 576 с.

4. Алексеев С.С. Общая теория права : [учеб.] / Алексеев С.С.

- [2-ге вид., перероб. и доп.]. - М.: ТК Велби, Проспект, 2008. - 576 с.

5. Алексеев С.С. Право: азбука - теория - философия : Опыт комплексного исследования / Алексеев С.С. - М. : Статут, 1999. -712 с.

6. Алексеев. С.С. Право на пороге нового тысячелетия / Алек­сеев С.С. - М. : Статут, 2000. - 256 с.

7. Артемьев Ф.А. Вопросы труда медицинского и фармацев­тического персонала учреждений здравоохранения / Ф.А. Артемь­ев, А.И. Рогов. - М. : Медицина, 1969. - 292 с.

8. Артемьев Ф.А. Рабочее время и время отдыха / Артемь­ев Ф.А. - М. : Медгиз, - 1955. - 48 с.

9. Артемьев Ф.А. Регулирование труда медицинский работ­ников / Артемьев Ф.А. - М. : Медгиз, 1954. - 200 с.

10. Банчук М.В. Кадрова політика у галузі охорони здоров'я та рух вищої медичної освіти України до Європейського освітнього простору / [М.В. Банчук, О.П. Волосовець, 1.1. Фещенко та ін.] // Медична освіта. - 2006. - №2. -С.6- 14.

11. Бегичев Б.К. Трудовая правоспособность советских граж­дан / Бегичев Б.К. - М. : Юрид. лит., 1972. - 248 с.

12. Биоэтические аспекты клинической практики и научных исследований / [О.Н. Ковалева, В.Н. Лесовой, Т.Н. Амбросова, Н.И. Питецкая]. - Харьков : Торнадо, 2006. - 96 с.

13. Бобров О. Може, досить експлуатувати Гіппократа? / Боб­ров О. // Ваше здоров'я. - 2006. - №26. - 14 лип.

14. Болотіна Н.Б. Трудове право України : [підруч.] / Болоті-на Н.Б. - К.: Вікар, 2003. - 725, [1] с - (Серія «Вища освіта XXI століття»).

184

185

Особливості правового регулювання праці лікарів

15. Большой юридический словарь / [под ред. А.Я. Сухарева, В.Д. Зорькина, В.Е. Крутских]. - М.: ИНФРА-М, 1998. - IV, 790 с.

16. Венедиктов B.C. Конспект лекций по трудовому праву Украины: [учебное пособие для вузов.] / Венедиктов B.C. - Ч. I.

- Харьков : Консум, 1998. - 140 с.

17. Венедиктов B.C. Правовые вопросы возникновения, изме­нения и прекращения трудовых правоотношений : [учебное посо­бие] / Венедиктов B.C. - Харьков : Ун-т внутр. дел, 1996. - 126 с.

18. Венедиктов B.C. Рабочее время и время отдыха по дейс­твующему законодательству о труде Украины : [учебное пособие] / B.C. Венедиктов, В.М. Бенедиктова. - Харьков : Харьк. ун-т внутр. дел, 1998.-51, [1] с.

19. Венедиктов B.C. Трудове законодавство України в контекс­ті євроатлантичної орієнтації // Трудове право України в контексті європейської інтеграції: матеріали наук.-практ. конф., 25 - 27 трав. 2006 р. Харків / за ред. проф. B.C. Бенедиктова. - X. : Українська асоціація фахівців трудового права, Харк. нац. ун-т внутр. справ. -2006.-С. 9-13.

20. Венедиктов B.C. Трудовое право Украины / Венедик­тов B.C. - Харьков: Консум, 2004. - 304 с.

21. Венедиктов B.C. Трудовой договор (контракт) по законо­дательству Украины (КЗоТ, комментарий, образцы документов) / Венедиктов B.C. - Харьков : Консум, 1996. - 128 с.

22. Бенедиктова В. Регулювання ненормованого робочого часу в умовах ринкової економіки / В. Бенедиктова // Право України.

- 1999.-№7.-С. 104-106, 131.

23. Веренич Н.В. Особливості правового регулювання праці за сумісництвом та суміщенням професій (посад): автореф. дис. на здобуття наук, ступеня канд. юрид. наук: спец. 12.00.05 «Трудове право; право соціального забезпечення» / Н.В. Веренич. - Харків, 2003.-19, [1] с.

24. Гинцбург Л.Я. Регулирование рабочего времени в СССР / Гинцбург Л.Я. ~ М. : Наука, 1966. - 304 с.

25. Гинцбург Л.Я. Социалистическое трудовое правоотноше­ние / Гинцбург Л.Я. - М. : Наука, 1977. - 310 с.

26. Гладун З. Заклад охорони здоров'я: основи правового ста­тусу / 3. Гладун // Право України. - 2003. - №6 - С. 100 - 104.

Список використаних джерел

27. Глозман В.А. Трудовые права работников, совмещающих профессии и должности / Глозман В.А. - Мн. : Беларусь, 1980.

- 80 с.

28. Глуховский В.В. Разговор с читателем : проблемы и пути продвижения прав пациентов в Украине [Электронный ресурс] : Режим доступа : www.patriqnt.orq.ua

29. Гончарова Г.С. Трудовое право в вопросах и ответах : [учебно-справоч. пособие] / [Г.С. Гончарова, В.В. Жернаков, С.Н. Прилипко]; под ред. В.В. Жернакова. - X. : Одиссей, 2000.

- 624 с.

30. Громов А.П. Права, обязанности и ответственность меди­цинских работников / Громов А.П. - М. : Медицина, 1976. - 228 с.

31. Гусов К.Н., Трудовое право России : [учеб.] / К.Н. Гусов, В.Н. Толкунова. - М. : ТК Велби, Проспект, 2003. - 496 с.

32. Довідник кваліфікаційних характеристик професій праців­ників : Вип. 78 «Охорона здоров'я» / М-во охорони здоров'я Украї­ни; М-во праці та соціал. політики України. - Офіц. вид. - К.: ТОВ «Золоті сторінки», 2002. - 372 с

33. Жигалкин П.И. Трудовое право в обеспечении стабильнос­ти кадров / Жигалкин П.И. - Харьков. : Изд-во при Харьк. ун-те издат. об-ние «Вища шк.», 1977. - 130 с.

34. Жигалкін П.І. Судова практика та її значення для регу­лювання відносин у сфері праці : [монографія] / [П.І. Жигалкін, С.М. Прилипко, О.М. Ярошенко]. - X. : Вид-во ПП «ФІНН», 2008. - 544 с

35. Иоффе О.С. Вопросы теории права / О.С. Иоффе, М.Д. Шаргородский. - М. : Юрид. лит., 1961. — 381 с.

36. Камінська Т.М. Ринок медичних послуг: досвід теорети-ко-інституціонального аналізу / Камінська Т.М. - X.: ВПП «Конт­раст», 2006. - 296 с

37. Киселев И.Я. Зарубежное трудовое право : [учеб. для ву­зов] / Киселев И.Я. - М. : Издат. группа НОРМА-ИНФРА М, 1998. -263 с.

38. Класифікатор професій ДК 003:2005: Наказ державно­го комітету з питань технічного регулювання та споживчої полі­тики України №375 від 26.12.2005 р. - К. : Юрінком Інтер, 2006. - 544 с

186

187

Особливості правового регулювання праці лікарів

39. Кодекс законів про працю України //Відом. Верховної Ради УРСР.- 1971.-№50.-Ст. 375.

40. Кодекс законів про працю України : наук.-практ. коментар / [В.І. Прокопенко, З.Я. Козак, Л.О. Кузнецова та ін.]. - X. : Консум, 2003.-832 с

41. Кожушко С. Трудова дисципліна у системі елементів тру­дових правовідносин / С. Кожушко // Право України. - 2005. - № 9.

- С 89-91.

42. Коннов Л.М. Совместительство и совмещение профессий (должностей) / Л.М. Коннов, И.Г. Тарасов. - М. : Профиздат, 1990.

- 80 с,

43. Конституція України: станом на 1 січня 2006 р. / Мінюст України. - Офіц. вид. - К. : Укр. Центр Правничих Студій, 2006. -128 с.

44. Концепция реформирования системы подготовки врачей в Украине и приведения ее в соответствие к требованиям рин­ка труда и требованиям Европейского Союза / [Ю.В. Поляченко, В.Г. Передерни, А.П. Волосовец и др.] //Медицинское образование в мире и в Украине. - Харьков. : ИПП «Контраст», 2005. - 464 с.

45. Костюк В. Умови праці за законодавством Європейсько­го Союзу / В. Костюк // Довідник кадровика. - 2007. - №4 (58). -С. 10-15.

46. Кримінальний кодекс України // Офіц. вісн. України. - 2001. -№21.-Ст. 920.

47. Крылов И.Ф. Врач и закон / Крылов И.Ф. - Л. : Знание, 1972.-48 с.

48. Кузьменко А.В. Предмет трудового права России: опыт системно-юридического исследования / Кузьменко А.В. - СПб. : Изд-во Р. Асланова «Юрид. центр Пресс», 2005. - 274 с.

49. Лебедев В.М. Современное трудовое право (Опыт тру-доправового компаративизма): Кн. 1 / [В.М. Лебедев, Е.Р. Воронко-ва, В.Г. Мельникова] ; под ред. В.М. Лебедева. - М. : Статут, 2007. -301, [1] с.

50. Леонтьев О.В. Правовые аспекты деятельности врача ле­чебного профиля / Леонтьев О.В., Бойцов С.А., Леонтьев Д.В. [Електронний ресурс]: Режим доступу: http://medicine.onogo.ru/ prakt/law/104_а. shtml

188

Список використаних джерел

51. Лившиц Р.З. Изменение трудового договора / Р. 3. Лившиц // Соц. труд. - 1988. - №8. - С. 55-60.

52. Лившиц Р.З. Трудовое законодательство : настоящее и бу­дущее / Лившиц Р.З. - М. : Наука, 1989. - 192 с.

53. Лисицын Ю.П. Общественное здоровье и здравоохране­ние: [учеб.] / Лисицын Ю.П. - М. : ГЭОТАР-МЕД, 2002. - 520 с: ил. - (Серия «XXI век»).

54. Лукашева Н. Правове регулювання медичних оглядів пра­цівників / Н. Лукашева // Підприємство, господарство і право. -2005.-№11.-С. 133-137.

55. Лушникова М.В. Очерки теории трудового права / М.В. Лушникова, A.M. Лушников. - СПб. : Изд-во Р. Асланова «Юрид. центр Пресе», 2006. - 940 с

56. Максименко Г. Робочий час і його правове регулювання / Г. Максименко // Довідник кадровика. - 2004. - №6 (24). - С. 8 - 18.

57. Маловичко П. Особливості правового регулювання робо­чого часу медичних працівників / П. Маловичко // Право України. - 2005.-№11.-С. 76-78.

58. Медицинское образование в мире и в Украине / [Ю.В. По­ляченко, В.Г. Передерни, А.П. Волосовец и др.]. - Харьков. : ИПП «Контраст», 2005. - 464 с.

59. Методичні рекомендації щодо визначення робочих місць: Протокол М-ва праці України № 4 від 21.06.1995 р. [Електронний ресурс] : Комп'ютерна правова система ЛІГА: ЗАКОН. - Систем, вимоги: Windows 95/98/2000/NT/XP; 64 МБ ОЗУ, І386-процесор і вище. - Заголовок з загального законодавства.

60. Михайлов А.И. Трудовые права и обязанности работников здравоохранения / Михайлов А.И. - М. : Юрид. лит., 1981. - 192 с.

61. Мохов А.А. Сочетание частных и публичных интересов при правовом регулировании медицинской деятельности / Мо­хов А.А. - СПб.: Юрид. центр Пресс, 2003. - 208 с.

62. Назаренко Г.И. Управление качеством медицинской помо­щи / Г.И. Назаренко, Е.И. Полубенцева. - М. : Медицина, 2000. -368 с.

63. Никитинский В.И. Законодательство о совместительстве нуждается в совершенствовании / В.И. Никитинский // Сов. гос-во и право. - 1977. - №7. - С. 74 - 80.

189

Особливості правового регулювання праці лікарів

64. О порядке оплаты временного заместительства: Разъ­яснение Госкомтруда СССР и Секретариата ВЦСПС №30/39 от 29.12.1965 р. // Бухгалтер. - 2003. - №6.

65. О продолжительности рабочего дня медицинских работников: Постановление Совнаркома СССР №2499 от 11.12.1940 р. // Кодекс за­конів про працю з постатейними матеріалами / [за ред. В.М. Вакулен-ка, О.П. Товстенка]. - К.: Юрінком Інтер, 1998. - 1040 с.

66. Об утверждении Инструкции по санитарно-противоэпиде-мическому режиму и охране труда персонала инфекционных боль­ниц (отделений): Приказ Минздрава СССР №916 от 04.08.1983 р. [Електронний ресурс] : Комп'ютерна правова система ЛІГА: ЗА­КОН. - Систем, вимоги: Windows 95/98/2000/NT/XP; 64 МБ ОЗУ, І386-процесор і вище. - Заголовок з загального законодавства.

67. Орловский Ю.П. Комментарий к Трудовому кодексу РФ (краткий, постатейный) / [Ю.П. Орловский, А.Ф. Нуртдинова, Л.А. Чаканова]; под общ. ред. Ю.П. Орловского. - М.: КОНТРАКТ: ИНФРА-М, 2007. - 574 с

68. Основи законодавства України про охорону здоров'я: За­кон України від 19.11.1992 p., №2801-XII // Відом. Верховної Ради України. - 1993. - № 4. - Ст. 19.

69. Основні показники здоров'я населення та діяльності лі­кувально-профілактичних установ Харківської області за 2004 -2005 pp. / [Б.М. Борисенко, Л.С. Пащенко, К.Д. Білостоцька та ін.].

- X. : Харків, обл. мед. інформ.-аналіт. центр управління охорони здоров'я обл. держ. адміністрації, 2005. -298 с

70. Основы теории государства и права / [Н.Г. Александров, Ф.И. Калинычев, Д.С. Карев та ін.] ; за заг. ред. Н.Г. Александрова

- М. : Госюриздат, 1960. - 440 с.

71. Охорона праці та безпека життєдіяльності населення у над­звичайних ситуаціях / [І.В. Кочан, Г.О. Черняков, П.І. Сидоренко та ін.]; за ред. І.В. Кочана. - К. : Здоров'я, 2005. - 432 с.

72. Панасюк О. Про «внутрішній трудовий розпорядок» як ка­тегорію трудового права / О. Панасюк // Право України. - 2005. -№4.-С.100-104.

73. Парпан Т. Про місце роботи та робоче місце працівника як умову трудового договору / Т. Парпан // Підприємство, господарс­тво і право. - 2002. - №6. - С 51 - 53.

Список використаних джерел

74. Пашков А.С. Избранные труды по трудовому праву / Паш­ков А.С. - СПб. : Издат. дом СПб. гос. ун-та, Изд-во юрид. фак-та СПб. гос. ун-та, 2006. - 520 с.

75. Пилипенко П.Д. Підстави виникнення індивідуальних трудових правовідносин / Пилипенко П.Д. - К. : Знання, 2003. - 146 с

76. Пилипенко П.Д. Проблеми теорії трудового права : [моно­графія] / Пилипенко П.Д. - Львів : Видав, центр Львів. Нац. ун-ту ім. І. Франка, 1999.-214 с.

77. Популярная медицинская энциклопедия / гл. ред. А.Н. Ба­кулев, Ф.Н. Петров. [4-е изд., перераб. и доп.] - М. : Изд-во «Сов. енциклоп.», 1965. - 1040 с.

78. Порядок безплатної видачі молока або інших рівноцінних харчових продуктів робітникам та службовцям, зайнятим на робо­тах зі шкідливими умовами праці: Постанова Держкомпраці СРСР з питань праці і соціальн. питанням та Президії ВЦРПС №731/П-13 від 16.12.1987р.// Бюлетень законодавства і юридичної практи­ки України. - 2004. - №2.

79. Правовые основы здравоохранения в России / [Ю.Л. Шев­ченко, А.П. Мухин, О.В. Леонтьев, и др.] ; под ред. Ю.Л. Шевчен­ко, [2-е изд., перераб. и доп.]. - М. : ГЭОТАР-МЕД, 2001. - 212 с. - (Серия «Медицина и право»).

80. Прасов О.О. Право на медичну допомогу та його здій­снення : автореф. дис. на здобуття наук, ступеня канд. юрид. наук: спец. 12.00.03 «Цивільне право і цивільний процес, сімей­не право, міжнародне приватне право» / О.О. Прасов. - X., 2007. -16 с.

81. Прилипко С.М. Трудове право України : [навч. посіб.] / С.М. Прилипко, О.М. Ярошенко]. - X. : Вид-во ПП «ФІНН», 2009. - 644 с

82. Про вищу освіту: Закон України №2984-111 від 17.01.2002 р. // Офіц. вісн. України. - 2002. - №8. - Ст. 327.

83. Про відпустки: Закон України №504/96-ВР від 15.11.1996 р. // Відом. Верховної Ради України. - 1997. - № 2. - Ст. 4.

84. Про внесення змін до наказу МОЗ України №81 від 23.02.2005 p.: Наказ МОЗ України №621 від 21.11.2005 р. // Офіц. вісн. України. - 2005. - №50. - Ст. 3158.

190

191

Особливості правового регулювання праці лікарів

85. Про внесення змін до наказу МОЗ України №81 від 23.02.2005 p.: Наказ МОЗ України №93 від 26.02.2007 р. // Офіц. вісн. України. - 2007. - №17. - Ст. 682.

86. Про внесення змін до Порядку допуску до медичної і фар­мацевтичної діяльності в Україні громадян, які пройшли медичну чи фармацевтичну підготовку в навчальних закладах іноземних країн: Наказ МОЗ України №410 від 27.06.2006 р. // Офіц. вісн. України. - 2006. - №26. - Ст. 1920.

87. Про впорядкування умов оплати праці працівників за­кладів охорони здоров'я та установ соціального захисту: Наказ МОЗ України №308/519 від 05.10.2005 р. // Офіц. вісн. України. 2005. -№42.-Ст. 2675.

88. Про Державний реєстр фізичних осіб - платників подат­ків та інших обов'язкових платежів: Закон України №320/94-ВР від 22.12.1994 р. // Відом. Верхової Ради України. - 1995. - №2. -Ст. 10.

89. Про державну реєстрацію нормативно-правових актів міністерств, інших органів виконавчої влади: Указ Президента Ук­раїни №493/92 від 03.10.1992 р. // Голос України. - 1992. - №192. - 8 жовт.

90. Про документи про освіту та вчені звання: Постанова КМУ №1260 від 12.11.1997 р. // Офіц. вісн. України. - 1997. - №46. -Ст. 84.

91. Про забезпечення санітарного та епідемічно­го благополуччя населення: Закон України № 4004-ХІІ від 24.02.1994 р. // Відом. Верховної Ради України. - 1994. - №27. -Ст. 218.

92. Про зайнятість населення: Закон України №803-ХП від 01.03.1991 р. // Відом. Верховної Ради УРСР. - 1991. - №14. -Ст. 170.

93. Про запобігання захворюванню на синдром набутого іму-нодефіціту (СШД) та соціальний захист населення: Закон Украї­ни №1972-ХП від 12.12.1991 р. // Відом. Верховної Ради України. -1992.-№11.-Ст. 152.

94. Про затвердження галузевих правил внутрішнього трудо­вого розпорядку: Наказ МОЗ України №204-о від 18.12.2000 р. // МОЗ України - К.: 2000. - 12 с

192

Список використаних джерел

95. Про затвердження Інструкції про ведення трудових книжок працівників : Наказ Мінпраці, Мінюсту, Мінсоцзахисту №58 від 29.07.1993 р. // Людина і праця : Інформ. бюлетень Міністерства праці України, 1993. - №9 - 10; 1996. - №5.

96. Про затвердження Інструкції про порядок видачі докумен­тів, що засвідчують тимчасову непрацездатність громадян: Наказ МОЗ України№455 від 13.11.2001 р. //Офіц. вісн. України. -2001. -№49.-Ст. 2216.

97. Про затвердження інструкції про порядок внесення подан­ня про відсторонення осіб від роботи або іншої діяльності: Наказ МОЗ №66 від 14.04.1995 р. [Електронний ресурс]: Режим доступу: http://zakon.rada.gov.ua/cgi-bin/laws

98. Про затвердження Методичних рекомендацій щодо застосу­вання підсумованого обліку робочого часу: Наказ Мінпраці та соц-політики України №138 від 19.04.2006 р. // Баланс. - 2007. - №47.

99. Про затвердження норм робочого часу для працівників за­кладів та установ охорони здоров'я: Наказ МОЗ України №319 від 25.05.2006 р. // Офіц. вісн. України. - 2006. - №24. - Ст. 1780.

100. Про затвердження Переліку виробництв, цехів, професій і посад із шкідливими умовами праці, робота в яких дає право на скорочену тривалість робочого тижня: Постанова КМУ №163 від 21.02.2001 р. // Офіц. вісн. України. - 2001. - №9. - Ст. 352.

101. Про затвердження Переліку вищих і середніх спеціальних навчальних закладів, підготовка і отримання звання в яких дають право займатися медичною та фармацевтичною діяльністю: Наказ МОЗ України№195 від 25.12.1992 р. [Електроннийресурс]: Режим доступу - http://zakon.rada.gov.ua /cgi-bin/laws/.

102. Про затвердження переліку закладів охорони здоров'я, лікарських, провізорських посад та посад молодших спеціалістів з фармацевтичною освітою у закладах охорони здоров'я: Наказ МОЗ України №385 від 28.10.2002 р. // Офіц. вісн. України. - 2002. -№46.-Ст. 2116.

103. Про затвердження переліку професій, виробництв та ор­ганізацій, працівники яких підлягають обов'язковим профілак­тичним медичним оглядам, порядку проведення цих оглядів та видачі особистих медичних книжок: Постанова КМУ №559 від 23.05.2001 р. // Офіц. вісн. України. - 2001. - №21. - Ст. 950.

193

Особливості правового регулювання праці лікарів

104. Про затвердження Переліку спеціальностей та строки навчання в інтернатурі випускників медичних і фармацевтичних вищих навчальних закладів, медичних факультетів університетів: Наказ МОЗ України №81 від 23.02.2005 р. // Офіц. вісн. України.

- 2005.-№10.-Ст. 512.

105. Про затвердження переліку спеціальностей та строків навчання в інтернатурі випускників медичних і фармацевтич­них вищих навчальних закладів : Наказ МОЗ України №50 від 06.03.1996 р. [Електронний ресурс]: Режим доступу : http://zakon. rada.gov.ua /cgi-bin/laws/.

106. Про затвердження Положення про державну реєстрацію нормативних актів міністерств та інших органів державної вико­навчої влади: Постанова КМУ №731 від 28.12.1992 р. // ЗП Уряду України. - 1993. - №1 - 2. - Ст. 28.

107. Про затвердження Положення про клінічний лікуваль­но-профілактичний заклад охорони здоров'я: Наказ МОЗ Украї­ни №174 від 05.06.1997 р. // Офіц. вісн. України. - 1997. - №28.

- Ст. 408.

108. Про затвердження Положення про клінічну ординатуру: Наказ МОЗ України №12 від 29.01.1998 р. // Офіц. вісн. України. -1998.-JVo7.-Ct. 285.

109. Про затвердження Положення про порядок забезпечення працівників спеціальним одягом, спеціальним взуттям та іншими засобами індивідуального захисту (ДНАОП 0.00-4.26-96): Наказ Держнаглядохоронпраці №170 від 29.10.1996 р. // Кодекс законів про працю з постатейними матеріалами / [за ред. В.М. Вакупенка, О.П. Товстенка]. - К. : Юрінком Інтер, 1998. - 1040 с

110. Про затвердження Положення про спеціалізацію (інтер­натуру) випускників вищих медичних і фармацевтичних закладів освіти III - IV рівня акредитації, медичних факультетів універси­тетів: Наказ МОЗ України №291 від 19.09.1996 р. // Офіц. вісн. Ук­раїни. - 1997. - №44. - Ст. 98.

111. Про затвердження Положення про умови роботи за суміс­ництвом працівників державних підприємств, установ і органі­зацій: Наказ Мінпраці України, Мін'юсту України, Мінфіну Ук­раїни №43 від 28.06.1993 р. // Урядовий кур'єр. - 1993. - №123.

- 14 серп.

194

Список використаних джерел

112. Про затвердження Порядку допуску до медичної і фарма­цевтичної діяльності в Україні громадян, які пройшли медичну чи фармацевтичну підготовку в навчальних закладах іноземних країн: Наказ МОЗ №118-е від 19.08.1994 р. [Електронний ресурс]: Режим доступу: http://zakon.rada.gov.ua/cgs-bsn/laws/main.cgs?

113. Про затвердження порядку застосування переліку вироб­ництв, цехів, професій і посад із шкідливими умовами праці, робо­та в яких дає право на скорочену тривалість робочого тижня: Наказ Мінпраці України №122 від 23.03.2001 р. // Офіц. вісн. України. 2001.-№14.-Ст. 634.

114. Про затвердження Порядку оформлення іноземцями та особами без громадянства дозволу на працевлаштування в Україні: Постанова КМУ №2028 від 01.11.1999 р. // Офіц. вісн. України. - 1999.-№44.-Ст. 2188.

115. Про затвердження Порядку працевлаштування випускни­ків державних вищих медичних (фармацевтичних) закладів освіти, підготовка яких здійснювалась за державним замовленням: Наказ МОЗ України№367 від 25.12.1997 р. //Офіц. вісн. України. - 1998. -№16.-Ст. 617.

116. Про затвердження Порядку проведення медичних оглядів працівників певних категорій: Наказ МОЗ України №246 від 21.05.2007 р. // Офіц. вісн. України. - 2007. - №55. - Ст. 2241.

117. Про затвердження Порядку та умов обов'язкового страху­вання медичних працівників та інших осіб на випадок інфікуван­ня вірусом імунодефіциту людини під час виконання ними про­фесійних обов'язків, а також на випадок настання у зв'язку з цим інвалідності або смерті від захворювання, зумовлених розвитком ВІЛ-інфекції, і перелік категорій медичних працівників та інших осіб, які підлягають обов'язковому страхуванню на випадок інфі­кування вірусом імунодефіциту людини під час виконання ними професійних обов'язків, а також на випадок настання у зв'язку з цим інвалідності або смерті від захворювання, зумовлених роз­витком ВІЛ-інфекції: Постанова КМУ №1642 від 16.10.1998 р. // Офіц. вісн. України. - 1998. -№42. - Ст. 23.

118. Про затвердження рекомендацій щодо порядку надання працівникам з ненормованим робочим днем щорічної додаткової відпустки за особливий характер праці : Наказ Мінпраці №7 від

195

Особливості правового регулювання праці лікарів

10.10.1997 р. // Бюлетень законодавства і юридичної практики Ук­раїни. - 2004. - №1.

119. Про затвердження Списків виробництв, робіт, цехів, про­фесій і посад, зайнятість працівників у яких дає право на щорічні додаткові відпустки за роботу із шкідливими і важкими умовами праці та за особливий характер праці: Постанова КМУ №1290 від 17.11.1997 р. // Офіц. вісн. України. - 1997. -№48. - Ст. 22.

120. Про затвердження типових форм первинної облікової до­кументації зі статистики праці: Наказ Державного комітета статис­тики України №489 від 05.12.2008 р. [Електронний ресурс]: Режим доступу: http://zakon.rada.gov.ua/cgi-bin/laws

121. Про захист населення від інфекційних хвороб: Закон Ук­раїни №1645-111 від 06.04.2000 р. // Офіц. вісн. України. - 2000. -№17.-Ст. 690.

122. Про заходи щодо виконання Закону України «Про охорону праці»: Постанова КМУ №64 від 27.01.1993 р. //Урядовий кур'єр. - 1993. - №17-18.-4 лют.

123. Про заходи щодо реформування системи підготовки спе­ціалістів та працевлаштування випускників навчальних закладів: Указ Президента України №77/96 від 23.01.1996 р. // Урядовий кур'єр. - 1996. -№15-16. - 25 січ.

124. Про Клятву лікаря: Указ Президента України №349 від 15.06.1992 р. // Голос України. - 1992. - № 114. - 19 черв.

125. Про Концепцію розвитку охорони здоров'я населення Ук­раїни : Указ Президента України №1313/2000 від 07.12.2000 р. // Офіц. вісн. України. - 2000. - №49. - Ст. 2116.

126. Про невідкладні заходи щодо реформування системи охо­рони здоров'я населення : Указ Президента України №1694/2005 від 06.12.2005 р. // Офіц. вісн. України. - 2005. - №49. - Ст. 3054.

127. Про обов'язковий профілактичний наркологічний огляд і порядок його проведення: Постанова КМУ №1238 від 06.11.1997 р. // Офіц. вісн. України. - 1997. - № 46 - Ст. 53.

128. Про оплату праці працівників на основі Єдиної тарифної сітки і коефіцієнтів з оплати праці працівників установ, закладів та організацій окремих галузей бюджетної сфери: Постанова КМУ №1298 від 30.08.2002 р. // Офіц. вісн. України. 2002. - №36. -Ст. 1699.

196

Список використаних джерел

129. Про охорону праці: Закон України №2694-ХІІ від 14.10.1992 р. // Відом. Верховної Ради України. - 1992. - №49. -Ст. 668.

130. Про подальше удосконалення атестації лікарів: Наказ МОЗ України №3 59 від 19.12.1998 р. // Офіц. вісн. України. - 1998. - №3. -Ст. 127.

131. Про порядок направлення на стажування лікарів і їх на­ступного допуску до лікарської діяльності: Наказ МОЗ України №48 від 17.03.1993 р. [Електронний ресурс] : Режим доступу : http://zakon.rada.gov.ua/cgi-bin/laws/

132. Про Порядок проведення атестації робочих місць за умо­вами праці: Постанова КМУ №442 від 01.08.1992 р. // Урядовий кур'єр. - 1992. -№34. - 21 серп.

133. Про практику розгляду судами трудових спорів : Постано­ва Пленуму Верховного суду України №9 від 06.11.1992 р. // Бюле­тень законодавства і юридичної практики України. - 2006. - №2.

134. Про роботу за сумісництвом працівників державних підпри­ємств, установ і організацій: Постанова КМУ №245 від 03.04.1993 р. // ЗП Уряду України. - 1993. - №9. - Ст. 184.

135. Про тривалість часу чергування медперсоналу у себе вдо­ма: Лист МОЗ України №10.03.68/1106 від 10.06.2005 р. // Баланс-бюджет. - 2005. - №13. - 12 лип.

136. Про трудові книжки працівників: Постанова КМУ №301 від 27.04.1993 р. // ЗП Уряду України. - 1993. - №10. - Ст. 197.

137. Про чергування на підприємствах і в установах: Постанова Секретаріату ВЦРПС від 02.04.1954 р. // Бюлетень законодавства і юридичної практики України. — 2004. — №1.

138. Про штатні нормативи та типові штати закладів охорони здоров'я: Наказ МОЗ України №33 від 23.02.2000 р. - X. : ВПЦ «Контраст», 2000. - Ч. 1. - 298 с

139. Проект Зразка правил внутрішнього трудового розпорядку // Довідник кадровика. - №4 (22). - 2004. - С 32 - 36.

140. Проект Трудового кодексу України (реєстраційний №1108, текст законопроекту до другого читання від 02.10.2008 р.) [Елект­ронний ресурс]: Режим доступу: http://qska2.rada.qov.ua.

141. Проект Трудового кодексу України №0913 від 25.05.2006 р. [Електронний ресурс] : Режим доступу : http://qska2.rada.qov.ua.

197

Особливості правового регулювання праці лікарів

142. Прокопенко B.I. Трудове право України: [підруч.] / Проко­пенко B.I. - [2-ге вид., стереотип.]. - X. : Консум, 2000. - 480 с

143. Процевский А.И. Гуманизм норм советского трудового права / Процевский А.И. - Харьков : Изд-во при Харьк. ун-те из-дат. об-ние «Вища шк.», 1983. - 152 с

144. Процевский А.И. Метод правового регулирования тру­довых отношений / Процевский А.И. - М. : Юрид. лит., 1972.

-288 с.

145. Процевский А.И. Предмет советского трудового права / Процевський А.И. - М. : Юрид. лит., 1979. - 224 с.

146. Процевский А.И. Рабочее время и рабочий день по советс­кому трудовому праву / Процевский А.И. - М. : Госюриздат, 1963.

-182 с.

147. Процевський В. Відсторонення від роботи: вирішення пи­тання у проекті Кодексу про працю / В. Процевський // Право Ук­раїни. - 1996. - №8. - С 25 - 27.

148. Процевський О.І. Шляхи забезпечення балансу інтересів сторін трудового договору / О.І. Процевський // 36. наук, праць. - Вип. №7. - X. : Харк. нац. пед. ун-т, 2006. - С 39 - 42. - (Серія

«Право»).

149. Роговый M.A. Опыт изучения труда медицинских работни­ков / Роговый М.А. - М. : Медицина, 1971. - 108 с.

150. Ротань В.Г. Новий Трудовий кодекс України: напередодні прийняття / В.Г. Ротань // Довідник кадровика. - №10 (40). - 2005.

-С. 10-16.

151. Словарь русского языка / [сост. СИ. Ожегов]. - М.: ОГИЗ,

1949.-968 с.

152. Словник іншомовних слів / [за ред. члена-коресп. АН УРСР О.С. Мельничука]. - К. : Укр. Рад. Енциклоп. АП УРСР, 1974.

-776 с.

153. Советское трудовое право: [учебное пособие] / [Б.А. Архіпова, К.С. Батыгин, Е.М. Гершанова и др.]; под общ. ред. К.С. Батыгина. - [2-е изд. перераб. и доп.]. - М. : Профиздат, 1983.

-320 с.

154. Статистичний щорічник Харківська область у 2006 році / [за ред. М.Л. Чмихала]. - X. : ТОВ «Золоті сторінки», 2007. - 562 с.

198

Список використаних джерел

155. Статистичний щорічник Харківська область у 2007 році / [за ред. М.Л. Чмихала]. - X. : ТОВ «Золоті сторінки», 2008. - 592 с

156. Строев Е.С. Труд и социальное развитие: словарь / [сост. Е.С. Строев, Е.В. Белкин, Е.Д. Катульский, М.А. Коробейников].

- М. : ИНФРА-М, 2001. - 266 с.

157. Стручков В.И. Общая хирургия / Стручков В.И. - [4-е изд., испр. и доп.] - М. : Медицина, 1978. - 544 с.

158. Таль Л.С. Трудовой договор: цивилистическое исследова­ние / Таль Л.С. - М.: Статут, 2006. - 539, [1] с. - (Серія «Классика российской цивилистики»).

159. Тихомиров А.В. Организация начала публичного регули­рования рынка медицинских услуг / Тихомиров А.В. - М. : Статут, 2001.-256 с.

160. Тихомирова Л.В. Юридическая энциклопедия / Л.В. Тихо­мирова, М.Ю. Тихомиров. - М.: 1997. - 526 с.

161.Тодыка Ю.Н. Конституционно-правовой статус иност­ранцев и беженцев в Украине : [учебное пособие] / Тодыка Ю.Н. -Харьков. : Факт, 1998. - 104 с.

162. Торфул М.Г. Етика: [навч. посіб.] / Торфул М.Г. - К. : Ака­демія, 2005. - 416 с. - (Серия «Альма-матер»).

163. Трудове право України : академ. курс : [підруч. для студ. юрид. спец. вищ. навч. закл.] / [П.Д. Пилипенко, В.Я. Буряк, З.Я. Козак та ін.]; за ред. П.Д. Пилипенка. - К.: 1н Юре, 2004. - 536 с.

164. Трудове право України : академ. курс : [підруч.] / [А.Ю. Бабаскін, Ю.В. Баранюк, Ю.В. Дріжчана та ін.] ; за заг. ред. Н.М. Хуторян. - К. : А.С.К., 2004. - 608 с.

165. Трудове право України: [навч. посіб.] / [П.Д. Пилипенко, В.Я. Буряк, З.Я. Казак та ін.]; за ред. П.Д. Пилипенка. - К.: Істина, 2005.-208 с.

166. Трудовое право и научно-технический прогресс / [под ред. С.А. Иванова]. - М. : Наука, 1974. - 564 с.

167. Трудовое право России : [учеб.] / [Ж.А. Горбачева, И.К. Дмитриева, Е.Ю. Забрамная и др.] ; под ред. A.M. Куренного.

- М. : Юристь, 2004. - 493, [1] с.

168. Трудовое право России : [учеб.] / [Ю.П. Орловский, А.Ф. Нуртдинова, В.В. Глазырин и др.] ; под общ. ред. Ю.П. Ор­ловского, А.Ф. Нуртдиновой. - М. : МЦФЭР, 2004. - 880 с.

199

Список використаних джерел

169. Трудовое право: Альбом схем : [учебное пособие] / А.А. Савченко, О.В. Кузниченко, Т.И. Чавыкина, Н.А. Чередничен­ко. - Харьков: Изд-во Нац. ун-та внутр. дел, 2003. - 134 с.

170. Тьоткін В. Щодо проекту Зразка правил внутрішнього тру­дового розпорядку / В. Тьоткін // Довідник кадровика. - №4 (22).

-2004.-С. 31.

171.Фатуєв А.А. Трудовое право в жизни человека / Фату-

єв А.А. -М. : Юрид. лит., 1991.-256 с.

172. Федин В.В. Юридический статус работника как субъекта трудового права: [монография] / Федин В.В. - М.: ТК Велби, Про­спект, 2005. - 240 с.

173. Халфина P.O. Общее учение о правоотношении / Халфи-

на P.O. - М. : Юрид. лит., 1974. - 352 с.

174. Хохлов Е.Б. Курс российского трудового права / [под ред. Хохлова Е.Б., Маврина СП., Пашкова А.С.] ; Т. 3: Трудовой до­говор - СПб. : Изд-во Р. Асланова «Юрид. центр Пресс», 2007.

-656 с.

175. Хуторян Н. Удосконалення порядку надання відпусток у проекті Трудового кодексу України / Н. Хуторян // Юрид. Україна.

- 2006. -№1.- С. 44-48.

176. Хуторян Н. Проблеми правового регулювання відпусток у проекті Трудового кодексу України / Н. Хуторян // Право України.

- 2009.-№3.-С. 35-40.

177. Хуторян Н. Яким бути Трудовому кодексу України / Н. Ху­торян // Праця і зарплата. - 2004. - №36 (424). - С. 4-5.

178. Цивільний кодекс України // Офіц. вісн. України. - 2003.

-№11.-Ст. 461.

179. Щодо правил в'їзду та порядку оформлення іноземцями та особами без громадянства дозволів на працевлаштування в Ук­раїні: Лист Мінпраці №ДУ-14 - 2123 від 18.08.2000 р. // Орієнтир.

-2000.-№36.

180. Щукін О.С. Правовий статус медичних працівників за тру­довим законодавством України: автореф. дис. на здобуття наук, ступеня канд. юрид. наук: спец. 12.00.05 «Трудове право; право соціального забезпечення» / О.С. Щукін. - Одеса, 2005. - 20 с

181. Ярошенко О. Деякі питання трудової правосуб' єктності пра­цівника / О. Ярошенко // Право України. - 1999. - № 3. - С. 74,75.

200

182. Ярошенко О. Щодо основних прав та обов'язків робото­давців / О. Ярошенко // Право України. - 2000. - №4. - С. 64 - 67.

183. Ярошенко О.М. Теоретичні та практичні проблеми джерел трудового права України : [монографія] / Ярошенко О.М. - X. : Вид. СПДФО Вапнярчук Н.М., 2006. - 456 с

184. Ясинський В.І. Правові основи діяльності медичних і фар­мацевтичних працівників / В.І. Ясинський, А.А. Бабанін, І.Ф. Со­колов - Сімферополь : 2001. - 364 с

201

Особливості правового регулювання праці лікарів

Додаток № 1

ЗАРЕЄСТРОВАНО ЗАТВЕРДЖЕНО

відділом праці і соціаль- Конференцією трудового

ного захисту населення_______ колективу протокол №

ВІД «_____»________________

Реєстраційний №

.200_р.

Рекомендації реєструю чого органу:

Начальник відділу м.п.

КОЛЕКТИВНИЙ ДОГОВІР

між адміністрацією та трудовим

колективом закладу охорони здоров'я

Харків - 20__

Додатки

ЗАГАЛЬНІ ПОЛОЖЕННЯ

Даний договір укладається за дорученням трудового колективу між адміністрацією закладом охорони здоров'я (надалі Заклад) в

особі головного лікаря____________, який діє на підставі Статуту

та представниками трудового колективу, в особі_______________

Колективний договір визначає взаємні зобов'язання адміністра­ції Закладу та трудового колективу з метою регулювання вироб­ничих, трудових і соціально-економічних відносин та узгодження інтересів працівників із власником (МОЗ України).

Норми та положення колективного договору розповсюджують­ся на всіх працівників Закладу та є обов'язковими для виконання сторонами, що його уклали.

Даний колективний договір укладено у відповідності із Кодек­сом законів про працю, Законами України: "Про колективні дого­вори й угоди", "Про оплату праці", "Про зайнятість населення", "Про відпустки", "Про охорону праці" та інших нормативно-пра­вових актів.

Колективний договір затверджено на конференції трудового ко­лективу "___"____________20__року, протокол №______, наби­рає чинності з моменту його підписання сторонами та діє_______

________до прийняття нового колективного договору.

Зміни до колективного договору вносяться в обов'язковому по­рядку у зв'язку зі змінами законодавства, якщо норми та соціаль­ні гарантії будуть вище передбачених у колективному договорі. Порядок внесення змін та доповнень до колективного договору наступний: на протязі 10 днів сторони розглядають пропозицію, після переговорів, при відсутності суперечностей, пропозиція ви­носиться на збори уповноважених від колективу для прийняття рі­шення. Усі зміни та доповнення, внесені до колективного договору, оформлюються протоколом та додаються до колективного догово­ру після реєстрації у районному відділі праці і соціального захисту населення.

202

203

Особливості правового регулювання праці лікарів

Додатки

РОЗДІЛ 1.

ВИРОБНИЧО-ЕКОНОМІЧНА ДІЯЛЬНІСТЬ ТА РОЗВИТОК ЗАКЛАДУ