Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Костюченко О. Є. Особливості правового регулюв...doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
29.08.2019
Размер:
1.51 Mб
Скачать

Глава 1. Загальнотеоретичні засади правового регулювання праці лікарів

плату і забезпечувати умови праці, необхідні для виконання робо­ти, передбачені законодавством про працю, колективним догово­ром і угодою сторін.

Конкретизуючи коло прав та обов'язків у трудових правовід­носинах, їх учасники тим самим здійснюють вольові дії. Так, ще Л.Я. Гінцбург зазначав, що виникнення правовідносин та визна­чення їхнього змісту є продуктом вольових дій: значною мірою -йолі сторін правовідносин, значною мірою — волі держави, яка у формі загальнообов'язкових правил (закону) визначає ряд суттє­вих моментів правовідносин.'

Наведене вище дає підставу стверджувати:

По-перше, на зміст трудових правовідносин лікарів вплива­ють: а) «процес праці з усіма її властивостями» як об'єкт трудових правовідносин; б) потреби роботодавця (суспільства в цілому) в іому чи іншому виді праці та отриманні від такої праці певного результату; в) сформовані в суспільстві відносини в процесі сус­пільної праці лікарів; г) правова регламентація суб'єктивних прав і обов'язків учасників відносин.

По-друге, трудові правовідносини за участю лікаря виникають на підставі трудового договору і виступають формою об'єктивізації суспільних зв'язків у процесі праці.

Отже, трудові правовідносини за участю лікарів нерозривно пов'язані з нормами трудового права. Вони виникають, реалізують­ся, змінюються та припиняються на основі цих норм. Учасниками цих правовідносин завжди виступають конкретні особи, наділені і рудовою правосуб'єктністю. Об'єктивізація суспільно-трудових іідносин лікаря і роботодавця відбувається у трудових правовід­носинах. Досліджувані правовідносини мають вольовий характер: і її ьперше, держава, закріплюючи правила поведінки, виражає свою полю; по-друге, учасники на добровільних засадах вступають у ці и|і;ііювідносини чим виражають свою волю і намір породити для і cue суб'єктивні права і обов'язки. Трудові правовідносини між лі-КВрем і роботодавцем є однією з правових форм реалізації лікарем Права на працю в умовах ринкової економіки. Такі правовідносин ічшикають на основі юридичного факту - трудового договору.

1 Гинцбург Л.Я. Социалистическое трудовое правоотношение / Гинц-0 pi Л.Я. -М. : Наука, 1977. - С 44.

19

Особливості правового регулювання праці лікарів

Об'єктом трудових правовідносин виступає процес праці лі­каря з притаманною йому специфікою лікарської діяльності. Ця специфіка полягає у збереженні життя та здоров'я людей і є голо­вним «предметним об'єктом» трудової діяльності лікаря і метою функціонування закладу охорони здоров'я. Трудові правовідноси­ни лікарів характеризуються особливістю завдань та функцій, які стоять перед працівниками, і саме це є підставою для висновку, що ці відносини становлять окремий вид трудових відносин. Виділен­ня цих трудових відносин з великої кількості інших відбувається на основі предметного об'єкта трудової діяльності лікарів. Змістом трудових правовідносин лікаря і роботодавця є коло кореспонду­ючих прав та обов'язків, які визначають вид і міру належної по­ведінки.