Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Костюченко О. Є. Особливості правового регулюв...doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
29.08.2019
Размер:
1.51 Mб
Скачать

Глава 2

ОСОБЛИВОСТІ РЕАЛІЗАЦІЇ ЛІКАРЯМИ ПРАВА НА ПРАЦЮ

2.1. Особливості укладення трудових договорів з лікарями

Укладення трудового договору є тією життєвою обставиною, з якою норми трудового права пов'язують виникнення трудових правовідносин, а трудовий договір, у свою чергу, виступає однією з форм залучення громадян до праці, яка ґрунтується на праві кож­ного вільно розпоряджатися своїми здібностями до праці, обирати професію і рід занять, забороні необгрунтованої відмови у при­йнятті на роботу, недопустимості обмежень прав і встановлення переваг. Актуалізацію процедури оформлення трудового договору з лікарем зумовлює також підготовка до прийняття нового кодифі­кованого нормативного акта, який, зокрема, передбачає як одну з підстав розірвання трудового договору - порушення встановлених правил прийому на роботу.1

Реалізація лікарями права на працю шляхом укладення тру­дового договору із закладами охорони здоров'я є виникненням трудових правовідносин, які потребують належного оформлення. У першу чергу йдеться про укладення трудового договору на ос­нові самостійного волевиявлення сторін, а не на підставі направ­лення на роботу молодого спеціаліста. Така підстава, на думку Р.З. Лівшиця, є найпростішою, нічим не ускладненою.2 Ми погод­жуємося із цим твердженням, але при цьому зауважуємо, що сама процедура укладання трудового договору не є простою. Укладан­ня трудового договору з лікарем як підстава виникнення трудових правовідносин має свої особливості.

1 Проект Трудового кодексу України (реєстраційний №1108, текст законо­проекту до другого читання від 02.10.2008 р.) [Електронний ресурс]: Режим до­ступу: http://qska2.rada.qov.ua.

2 Лившиц Р.З. Трудовое законодательство : настоящее и будущее / Лив­шиц Р. 3. - М. : Наука, 1989. - С. 34.

80

____________Глава 2. Особливості реалізації лікарями права на працю

При прийомі на роботу громадянин повинен пред'явити паспорт та подати трудову книжку, оформлену в установленому порядку. Ііез трудової книжки приймаються тільки ті особи, які працевла-штовуються вперше.1 У разі необхідності треба пред'явити диплом чи інший документ про освіту,2 а також надати ідентифікаційний номер державного реєстру фізичних осіб - платників податків та піших обов'язкових платежів.3 Однак цього недостатньо, якщо (ідеться про працевлаштування лікаря.

Ю.М. Тодика, досліджуючи конституційно-правовий статус іноземців і біженців в Україні, наголошує, що доцільно акценту-іати увагу як на правах іноземців, зокрема у царині праці, так і на правах громадян України, які здобули освіту за кордоном.4 Ак-іуальною, зокрема, є проблема прийому на роботу осіб, які здо­були медичну освіту за кордоном. Беручи до уваги те, що період проходження інтернатури оформлюється як освітні і як трудові правовідносини з укладанням трудового договору про роботу на посаді «лікаря-інтерна», практичного значення набуває проблема оформлення на роботу іноземних громадян, які прибули в Україну і метою здобуття вищої медичної освіти.

Відповідно до чинного законодавства, трудовий договір укла-цається в письмовій або усній формах. Укладення трудового до-ГОВору оформлюється наказом (розпорядженням) роботодавця про прийом на роботу. Проект Трудового кодексу також містить подіб­ний припис.5 Однак оформленню наказу передує подання претен-

1 Про трудові книжки працівників: Постанова КМУ №301 від 27.04.1993 р. // IIІ Уряду України. - 1993. -№10. - Ст. 197.

Про затвердження Інструкції про ведення трудових книжок працівників : І Іаказ Мінпраці, Мінюсту, Мінсоцзахисту №58 від 29.07.1993 р. // Людина і праця Інформ. бюлетень Міністерства праці України, 1993.-№9- 10; 1996. - №5.

1 Про Державний реєстр фізичних осіб - платників податків та інших ш.оіГязкових платежів: Закон України №320/94-ВРвід 22.12.1994 р. //Відом. Вер-КОПОЇ Ради України. - 1995. - №2. - Ст. 10.

1 Тодыка Ю.Н. Конституционно-правовой статус иностранцев и беженцев в '■ і раине : [учебное пособие] / Тодыка Ю.Н. - Харьков. : Факт, 1998. - С. 34.

Проект Трудового кодексу України (реєстраційний №1108, текст законо­проекту до другого читання від 02.10.2008 р.) [Електронний ресурс]: Режим до-I Гуну: http://qska2.rada.qov.ua.

81

Особливості правового регулювання праці лікарів