Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Костюченко О. Є. Особливості правового регулюв...doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
29.08.2019
Размер:
1.51 Mб
Скачать

Глава 2. Особливості реалізації лікарями права на працю

суміщення чи сумісництва. Зважаючи на вузькопрофільність лі­карських спеціальностей, суміщенню повинні підлягати однорід­ні за функцією спеціальності, такі, що вирішують єдине завдання. Слід погодитися з Н.В. Веренич, яка пише: «Суміщення професій (посад) полягає в тому, що воно сприяє подоланню вузькопро­фесійного поділу праці і створює умови для більш повного розвит­ку професійних та інтелектуальних здібностей працівника, підви­щує його інтерес до більш змістовної роботи, як наслідок, веде до зміцнення сталості трудових правовідносин».1 Лікар-хірург міг би суміщувати посаду лікаря з ультразвукової діагностики і в межах робочого часу проводити діагностику своїх пацієнтів без шкоди для якості їх обстеження та лікування. До суміщень такого роду імовірно можна залучати сімейного лікаря, лікаря-терапевта. Су­часна апаратура дозволяє лікарю-стоматологу зробити пацієнтові рентген у тому ж самому кріслі, де й лікування, а отже, є технічна можливість виконати роботу лікаря-рентгенолога. Для суміщення таких посад необхідно вміння користуватись такою апаратурою і ігода сторін трудового договору. Інтенсивність праці таких лікарів шачно вища і, відповідно, сприяє розвитку здібностей особис­тості, а оплатність такої роботи спонукає працівника до підвищен­ня своєї кваліфікації.

Тому видається, що існує необхідність визначення «наскрізних» лікарських посад з обов'язковим закріпленням такого переліку у мідповідному нормативному акті.

Суміщення та сумісництво має обмежуватися у випадках, коли йдеться про роботу в шкідливих та небезпечних для життя га здоров'я працюючого умовах праці. Безперечно, дехто не по-тдиться з твердженням про необхідність обмеження роботи за сумісництвом та суміщенням посад у лікарській діяльності, мо­нтуючи це, тим, що таке обмеження буде звуженням існуючих прав лікарів, але лікарі працюють у шкідливих та несприятливих умовах праці, і саме тому, на нашу думку, питання охорони праці і іімих лікарів, запобігання поширенню хвороб через їх розповсюд-

1 Веренич Н.В. Особливості правового регулювання праці за сумісництвом її гуміщенням професій (посад): автореф. дис. на здобуття наук, ступеня канд. и'І'іід. наук: спец. 12.00.05 «Трудове право; право соціального забезпечення» / lilt Неренич. - Харків, 2003. - С 6-7.

127

Особливості правового регулювання праці лікарів

ження лікарями та якість медичної допомоги вимагають прийняття такого рішення. Ця позиція ґрунтується не на запереченні права лі­карів на роботу за сумісництвом. Навпаки, йдеться про нормативне забезпечення трудових прав лікарів при роботі за сумісництвом, виходячи з того, що людина, її життя, здоров'я та безпека визна­ються в Україні найвищими соціальними цінностями. Будь-якому лікарю, працюючому на підставі трудового договору за сумісниц­твом, роботодавець зобов'язаний забезпечити максимальну безпе­ку його життя та здоров'я. Роль держави у даному випадку полягає в необхідності визначити правила поведінки щодо умов та порядку використання такої праці лікарів з дотриманням проголошених у Конституції прав людини, чим і виконати своє призначення.

Таким чином, робота за суміщенням і сумісництвом (професій) посад виступає додатковою поряд з основною, хоча і не належить до менш важливої праці. З урахуванням викладеного виникає необ­хідність визначення з лікарськими посадами, що можуть суміїцу-ватись чи обійматися сумісниками. При їх визначенні необхідно ретельно дослідити такі елементи праці, як: трудова функція та права і обов'язки; режим та умови праці з урахуванням їхнього впливу на стан здоров'я працівника; час роботи, тобто астрономіч­ний період її виконання.

128