Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Костюченко О. Є. Особливості правового регулюв...doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
29.08.2019
Размер:
1.51 Mб
Скачать

Глава 2. Особливості реалізації лікарями права на працю

ва кваліфікації лікаря дає право на отримання відповідної доплати до посадового окладу, що є елементом схемного посадового окла­ду лікаря.1 Разом із тим кваліфікація лікаря як учасника трудових правовідносин змінює його правове становище і надає можливість претендувати на підвищення шляхом переведення на іншу посаду. На практиці, як правило, в межах існуючого трудового договору шінюється лише оплата праці у бік її підвищення за відповідну кваліфікацію, а отже, такі складові, як-от: посада за спеціальніс­тю (лікар-хірург, лікар-терапевт, лікар-педіатр), предметний об'єкт діяльності і обсяги роботи відповідно до трудової функції, склад­ність роботи, яка залежить від фізіологічного стану хворого, робо­чий час, час відпочинку, шкідливість умов праці, соціальні пільги переважно залишаються незмінними. З огляду на таку зміну, яку спричиняє підвищення кваліфікації за результатами атестації, необхідно зазначити, що така істотна зміна, як оплата праці, не спричиняється самостійним волевиявленням роботодавця і тому необхідно констатувати, що такі зміни не пов'язані зі змінами в організації праці закладу охорони здоров'я.

Відмінністю атестації лікарів від інших видів атестації є те, що встановлення лікарю підвищеної кваліфікаційної категорії не С умовою для зміни ані змісту трудової функції, ані основних прав і;і обов'язків за посадою. Метою проведення атестації лікарів і підвищення відповідальності за ефективність і якість роботи. Атестація лікарів має такі види: атестація на визначення знання практичних навиків з присвоєнням (підтвердженням) звання «лі-і .ір-спеціаліст»; атестація на присвоєння кваліфікаційної категорії; шсстація на підтвердження кваліфікаційної категорії.2

У літературі, як правило, атестація визначається як засіб визна-ппя кваліфікації працівника.3 Існує також позиція, згідно з якою

1 Про впорядкування умов оплати праці працівників закладів охорони Цоров'я та установ соціального захисту: Наказ МОЗ України №308/519 від 11 • 10.2005 р. // Офіц. вісн. України. 2005. - №42. - Ст. 2675.

Про подальше удосконалення атестації лікарів: Наказ МОЗ України №359

.....9 12.1998 р. //Офіц. вісн. України. - 1998. -№3. -Ст. 127.

Тихомирова Л.В. Юридическая энциклопедия / Л.В. Тихомирова, М К і Тихомиров. - М.: 1997. - С. 38. Большой юридический словарь / [под ред. \ М ухарева, В.Д. Зорькина, В.Е. Крутских]. - М. : ИНФРА-М, 1998. - С. 32.

113

Особливості правового регулювання праці лікарів

атестація є засобом встановлення ступеня відповідності працівни­ка обійманій посаді.1 Жодне з цих визначень не розкриває суті і значення атестації лікарів. Особливою відмінністю атестації лікаря є факт наявності різних видів атестацій і відповідно атестаційних комісій, тому атестація цих працівників має дещо інше значення. Перш за все, лікарі атестуються з метою або підтвердження існую­чої кваліфікаційної категорії, або з метою її присвоєння. Крім того, відмінними є підстави для проходження атестації залежно від її виду. Так, з метою підвищення кваліфікаційної категорії лікарю необхідно протягом року перед атестацією пройти передатестацій-ний цикл у закладі післядипломної освіти або на факультеті після-дипломної освіти. Якщо ж лікар обрав атестацію на підтвердження кваліфікаційної категорії, то незалежно від рівня знань і практич­них навичок, які він демонструє при атестації, отримати категорію вищу за ту, що він підтверджує, неможливо. Атестаційна комісія не має права встановити йому іншу кваліфікаційну категорію.2 Саме відмінність умов проходження різних видів атестацій лікарями і є головною особливістю атестації цієї категорії працівників.

Вищенаведений аналіз дає підстави стверджувати, що атестація лікарів - це складова їхньої трудової чи професійної діяльності, яка є обов'язковою умовою допуску лікаря до самостійної роботи строком, як правило, на 5 років.

З огляду на останні зміни, що відбуваються в медичній галузі, атестація лікарів набуває нового змісту. Розроблена Міністерством охорони здоров'я Концепція реформування системи підготовки лі­карів відносить атестацію до безперервного професійного розвит­ку. Виходячи з того, що відносини між лікарем та закладом охоро­ни здоров'я, де проходить професійну підготовку лікар, у певній частині є трудовими відносинами, нова модель такої підготовки заслуговує на увагу науковців у галузі трудового права.

Концепцію медичної освіти розроблено відповідно до вимог ринку праці Європи, і вона виглядає так:

1 Строев ЕС. Труд и социальное развитие: словарь / [сост. Е.С. Строев, Е.В. Белкин, Е.Д. Катульский, М.А. Коробейников]. - М. : ИНФРА-М, 2001. -С. II.

2 Про подальше удосконалення атестації лікарів: Наказ МОЗ України №35'j від 19.12.1998 p. //Офіц. вісн. України. - 1998. -№3. -Ст. 127.

114