Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Костюченко О. Є. Особливості правового регулюв...doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
29.08.2019
Размер:
1.51 Mб
Скачать

Глава 1. Загальнотеоретичні засади правового регулювання праці лікарів

особа, яка володіє правосуб'єктністю та уклала трудовий договір, Є учасником трудових правовідносин, тобто «працівником». Наяв­ність загальної трудової правосуб'єктності надає особі можливість бути учасником трудових правовідносин. Для того щоб громадянин п;ібув статусу «працівника - лікаря», він має відповідати не лише кагальним вимогам до працівників, а й вимогам, які висуваються ДО лікарів. Лікарі мають спеціальну трудову правосуб'єктність, яка визначає відповідність особи кваліфікаційним вимогам, що вису-маються до певної лікарської посади.

Іншим учасником трудових правовідносин у процесі реалізації нікарями права на працю виступає роботодавець. У чинному Ко­дексі законів про працю України такий термін, як «роботодавець», не застосовується. Стороною трудових правовідносинах, за зако­нодавством, виступає власник підприємства, установи та організа­ції або уповноважений ним орган, а також фізична особа.1 Однак на сьогодні у законодавстві та юридичній науці широко застосо­вується термін «роботодавець». Цей термін міститься, зокрема, в {.іконах України «Про організації роботодавців», «Про професійні спілки, їх права та гарантії діяльності», «Про охорону праці», «Про лі альнообов'язкове державне соціальне страхування від нещас­ного випадку на виробництві та професійного захворювання, які (причинили втрату працездатності», «Про загальнообов'язкове державне соціальне страхування на випадок безробіття», «Про іагальнообов'язкове державне соціальне страхування у зв'язку з иімчасовою втратою працездатності та витратами, зумовленими народженням та похованням», «Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування», «Про недержавне пенсійне забезпечення» і л численних підзаконних нормативних актах (Кабінету Міністрів України, Міністерства праці та соціальної політики та ін.). Термін ■роботодавець» знайшов відображення як в багатосторонніх, так і \ двосторонніх міжнародних угодах (приміром, в Конвенціях МОП N" I 73 «Про захист вимог працівників у випадку неплатоспромож­ні юті роботодавця» 1992 p., №176 «Про безпеку та гігієну праці на шахтах» 1995 p., міждержавних договорах про трудову діяльність і ромадян, які працюють за межами кордонів своїх країн).

1 Кодекс законів про працю України // Відом. Верховної Ради УРСР. - 1971. №50. - Ст. 375.

Особливості правового регулювання праці лікарів

Для лікарів роботодавцем, як правило, є заклад охорони здоров'я. Нині в Україні діють заклади охорони здоров'я, що роз­поділені на такі групи: лікувально-профілактичні заклади; санітар­но-профілактичні заклади; фармацевтичні заклади; заклади меди-ко-соціального захисту; інші заклади.1

К.М. Гусов та В.М. Толкунова зазначають, що трудова правосуб'єктність роботодавця виникає або одночасно, або дещо пізніше, ніж цивільна, оскільки необхідно не лише зареєстру­ватися (виникла цивільна правосуб'єктність), а й мати фонд оп­лати праці, визначити чисельність працівників та штат службов­ців.2 Це твердження цілком відповідає сучасній практиці набуття правосуб'єктності закладами охорони здоров'я та не залежить від форми власності. Наявність трудової правосуб'єктності надає можливість закладу охорони здоров'я стати учасником трудових правовідносин.

Об'єктом трудових правовідносин є те, з приводу чого виникли правовідносини між їх учасниками. Саме на об'єкт правовідно­син спрямовані взаємні права та обов'язки лікаря і роботодавця. Л.Я. Гінцбург визначив, що об'єктом трудових правовідносин є процес праці, жива праця, а не результат праці.3 О.І. Процевський наголошує, ЩО основу внутрішнього зв'язку виникаючої у про­цесі виробництва системи відносин становить праця та її власти-вості, Характеризуючи трудові правовідносини, автор визначив, що Трудові правовідносини тому і називаються трудовими, що В їх основі лежить праця, діяльність трудова, процес праці, а не її організація або управління.4 Отже, не праця взагалі, а процес праці виступає об'єктом трудових правовідносин. Цей процес і

1 Про затвердження переліку закладів охорони здоров'я, лікарських, прові­зорських посад та посад молодших спеціалістів з фармацевтичною освітою у за­кладах охорони здоров'я: Наказ МОЗ України №385 від 28.10.2002 р. // Офіц. вісн. України. - 2002. - № 46. - Ст. 2116.

1 Гусов К.Н., Трудовое право России : [учеб.] / К.Н. Гусов, В.Н. Толкунова.

- М. : ТК Велби, Проспект, 2003. - С 80.

3 Гинцбург Л.Я. Социалистическое трудовое правоотношение / Гинцбург Л. Я. - М. : Наука, 1977. - С 46.

4 Процевский А.И. Предмет советского трудового права / Процевський А.И.

- М. : Юрид. лит., 1979. - С. 32, 58.

10