Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Костюченко О. Є. Особливості правового регулюв...doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
29.08.2019
Размер:
1.51 Mб
Скачать

Глава 2. Особливості реалізації лікарями права на працю

5. Укладення трудового договору в письмовій формі (у випадку, коли така форма трудового договору є обов'язковою).

6. Оформлення наказу про прийом на роботу.

7. Ознайомлення працівника з наказом під підпис.

З метою уникнення труднощів при оформленні трудових відносин з лікарями без порушення правил прийому та плутанини, де головним буде людський фактор в особі інспектора відділу кадрів, необхідно встановити на галузевому рівні правила прийому на роботу лікарів і підкріпити їх методичними рекомендаціями.

Нормативний акт, що має містити такі правила, - це Галузеві правила внутрішнього трудового розпорядку, в яких, зокрема, потрібно ретельно розмежувати і визначити: правила прийому на роботу лікарів - громадян України, які не переривали професійної діяльності; правила прийому на роботу іноземних громадян та осіб без громадянства; правила прийому на роботу осіб, що мають іноземні документи про освіту; правила для осіб, професійна діяльність яких переривалась строком на три роки і більше.

2.2. Зміст трудового договору з лікарем та умови його зміни

Кожен громадянин має право на працю, що включає можливість заробляти собі на життя працею, яку він вільно вибирає або на яку вільно погоджується.1 Реалізація права на працю здійснюється шляхом укладення трудового договору з підприємством, устано­вою, організацією або з фізичною особою. Трудовий договір є доб­ровільна угода працівника з підприємством, установою, організа­цією чи фізичною особою - роботодавцем, у чому і проявляється принцип свободи трудового договору.

Законодавчо трудовий договір визначено як угоду між пра­цівником та власником підприємства, установи, організації чи уповноваженим ним органом, за якою працівник бере на себе

1 Конституція України: станом на 1 січня 2006 р. / Мінюст України. — Офіц. вид. - К. : Укр. Центр Правничих Студій, 2006. - 128 с

92

зобов'язання виконувати роботу, що визначається цією угодою, з дотриманням внутрішнього трудового розпорядку, а власник чи уповноважений ним орган зобов'язується виплачувати працівни­ку заробітну плату та забезпечувати умови праці, необхідні для виконання роботи, передбачені законодавством про працю, колек­тивним договором та угодою сторін.1 А у науці трудового права трудовий договір традиційно розглядається у декількох аспектах: а) трудовий договір як правостворюючий юридичний факт; б) до­говір як угода сторін; в) договір як правовідносини; г) договір як письмовий документ, що оформлює цю угоду,2 і тому зміст тру­дового договору трактується по-різному. Так, О.1 Процевський вказує, що трудовий договір як юридичний факт відрізняється від інших юридичних фактів тим. що він є не тільки підставою виникнення трудових відносин, а й угодою про його зміст. Він має своєю метою долучити здатність до праці до загальної праці з метою задоволення особистих та суспільних потреб. Трудовий договір - це форма поєднання індивідуальних здібностей до праці із суспільною необхідністю праці.3 Отже, однією з функцій трудо­вого договору як юридичного факту є виникнення трудових від­носин, які обумовлюють правовий зв'язком між роботодавцем та працівником. Сутність цього факту базується на добровільному та взаємному волевиявленні сторін щодо використання сукупності фізичних, фахових і духовних здібностей працівника до праці на користь та в інтересах роботодавця.

Разом із тим, у літературі висловлюється думка, що при вступі у трудові відносини працівник включається до складу трудового колективу підприємства, установи, організації і при влаштуванні па роботу бере на себе обов'язок дотримання правил внутрішнього трудового розпорядку, що діють на даному підприємстві, в уста­нові, організації, зобов'язується виконувати певну трудову функ-

' Кодекс законів про працю України // Відом. Верховної Ради УРСР. - 1971. №50. - Ст. 375.

2 Хохлов Е.Б. Курс российского трудового права / [под ред. Хохлова Е.Б., Маврина СП., Пашкова А.С.]; Т. З: Трудовой договор - СПб.: Изд-во Р. Асланова «Юрид. центр Пресс», 2007. - С. 281.

3 Процевский А.И. Метод правового регулирования трудовых отношений / 1 Іроцевский А.И. - М. : Юрид. лит., 1972. - С. 87-88.

93

Особливості правового регулювання праці лікарів

цію в загальній колективній праці.1 Саме тому трудовий договір як підстава виникнення трудових правовідносин за своїм змістом нерозривно пов'язаний з угодою сторін про конкретний зміст тру­дових правовідносин. Однак, незважаючи на це, зміст трудових правовідносин та зміст трудового договору не тотожні одне одно­му. Зміст трудових правовідносин значно ширше змісту трудового договору, саме з метою встановлення трудових відносин уклада­ються трудові договори.

Важливим у дослідженні правового регулювання праці лікарів в умовах ринкової економіки бачиться розгляд змісту трудового договору з лікарем як угоди про роботу. При цьому слід зауважи­ти, що перевага письмової форми договору полягає в тому, що всі його умови фіксуються в єдиному акті, обов'язковому для сторін. Письмова форма договору підвищує рівень гарантій сторін щодо реалізації його положень. Письмове оформлення трудових дого­ворів осіб, які вже працюють, можливе тільки за їх згодою. Трудові договори працівників із фізичною особою-роботодавцем підляга­ють реєстрації в порядку, визначеному законодавством. З метою розкриття змісту трудового договору з цієї позиції необхідно зупи­нитися на такому:

По-перше, сукупність умов, які визначають взаємні права та обов'язки сторін, становлять зміст трудового договору, до нього входять умови, встановлені як самими сторонами, так і норматив­но-правовими актами про працю.

По-друге, у науці трудового права умови, про які домовляються працівник та роботодавець, поділяються на обов'язкові (необхідні) і факультативні (додаткові).2

По-третє, обов'язковими умовами вважаються такі, без яких

1 Кодекс законів про працю України : наук.-практ. коментар / [В.І. Прокопен­ко, З.Я. Козак, Л.О. Кузнецова та ін.]. - X. : Консум, 2003. - С 106.

2 Трудове право України : академ. курс : [підруч.] / [А.Ю. Бабаскін, Ю.В. Баранюк, Ю.В. Дріжчана та ін.] ; за заг. ред. Н.М. Хуторян. - К. : А.С.К., 2004. - С 247. Трудове право України : академ. курс : [підруч. для студ. юрид. спец. вищ. навч. закл.] / [П.Д. Пилипенко, В.Я. Буряк, З.Я. Козак та ін.] ; за ред. П.Д. Пилипенка. - К.: Ін Юре, 2004. - С. 166. Венедиктов ВС. Правовые вопросы возникновения, изменения и прекращения трудовых правоотношений : [учебное пособие] /Венедиктов B.C. -Харьков : Ун-т внутр. дел, 1996. - С. 18.

94