Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Костюченко О. Є. Особливості правового регулюв...doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
29.08.2019
Размер:
1.51 Mб
Скачать

Глава 1. Загальнотеоретичні засади правового регулювання праці лікарів

праці, де за кожним лікарем закріплені права та обов'язки в єдино­му спільному процесі задоволення потреб населення у сфері охо­рони здоров'я.

6. Об'єктом трудових відносин є не результати роботи, а про­цес праці лікаря, який підлягає оплаті за встановленими ставка­ми.1 Трудові відносини характеризуються оплатністю. При цьо­му оплата праці як процесу відрізняє її від інших форм реалізації права на працю, де одним із критеріїв оплати виступає кінцевий результат роботи. Л.С. Таль влучно зауважує, що право робітника ;ібо службовця на винагороду не залежить від того, скористався роботодавець його працею чи ні... Лікарняний фельдшер отримає платню навіть якби протягом місяця в лікарні не було б жодного хворого.2 Оплати праці лікаря здійснюється переважно за тариф­ною системою, а конкретні її умови визначаються поєднанням централізованого та локального регулювання. Система оплати праці характеризується наявністю значної кількості стимулю­ючих норм, які заохочують лікарів до підвищення якості та ре­зультативності їхньої роботи. Суб'єктивне право лікаря на оплату праці визначається як право отримати від роботодавця платню ta відпрацьований час у розмірі, визначеному в штатному роз­кладі незалежно від економічних результатів діяльності закладу охорони здоров'я. Однак форма власності роботодавця визначає мету роботи закладу. Так у державних та комунальних закладах охорони здоров'я праця лікаря організовується з метою надання населенню медичної допомоги та послуг медичного характеру. У приватному секторі діяльність організовується таким чином, щоб власник закладу охорони здоров'я отримав прибуток від задово­лення потреб населення у медичній сфері. Відповідно лікарі, які працюють у приватних закладах охорони здоров'я мають потен­ційну можливість отримати додаткову заробітну плату на умовах, визначених колективним договором, і залежно від економічних результатів діяльності закладу.

1 Про впорядкування умов оплати праці працівників закладів охорони ІДОров'я та установ соціального захисту: Наказ МОЗ України №308/519 від 03.10.2005 р. // Офіц. вісн. України. 2005. - №42. - Ст. 2675.

2 Таль Л.С. Трудовой договор: цивилистическое исследование / Таль Л.С. М: Статут, 2006. -С. 141.

15

Особливості правового регулювання праці лікарів

7. Конституційне положення про «можливість заробляти собі на життя працею»1 вказує на те, що працівник (у даному випадку лі­кар), влаштовуючись на роботу, пропонує роботодавцеві свою пра­цю з метою отримання за це обумовленої платні. Здатність лікаря до праці надає йому можливість отримати плату за використання його здібностей в інтерес та на благо роботодавця й суспільства в цілому.

8. Робота лікаря має несамостійний характер. В.М. Лебедев на­голошує, що праця передбачає керівництво нею як процесом, пев­ну субординацію (підпорядкованість), тобто наявність постійно виникаючих організаційних відносин.2 Саме цими відносинами і характеризується несамостійність лікаря у трудових правовідно­синах.

Субординація сторін трудових правовідносин здійснюється при вирішенні питань розміщення кадрів у закладі охорони здоров'я (в структурних підрозділах, відділеннях), визначенні штатної чи­сельності лікарів та інших працівників, пріоритетних завдань за­кладу, встановленні директивних вказівок щодо завдань лікаря в межах його трудової функції, тощо. Влада роботодавця над лікарем обмежується вимогою належного виконання ним трудової функції в процесі праці. Ідея, закладена в нормах трудового права полягає в обмеженні влади роботодавця над працівником та гарантуванні ос­танньому особистої свободи. Несамостійність лікаря обмежується часовим виміром (робочий час) та організаційними заходами щодо функціонування закладу охорони здоров'я.

9. Виходячи з того, що трудові відносини є тривалими, то як з моменту їх виникнення, так і з перебігом часу лікар отримує певні права, які кореспондують обов'язок роботодавця понести так звані «мертві витрати». Приміром, працюючи певний час, лікар отримує право на гарантовану відпустку визначеної тривалості із збережен­ням на її період роботи (посади), заробітної плати (допомоги) у

1 Конституція України: станом на 1 січня 2006 р. / Мінюст України. - Офіц. вид. - К. : Укр. Центр Правничих Студій, 2006. - 128 с

2 Лебедев В.М. Современное трудовое право (Опыт трудоправового компа­ративизма): Кн. 1 / [В.М. Лебедев, Е.Р. Воронкова, В.Г. Мельникова] ; под ред. В.М. Лебедева. - М. : Статут, 2007. - С. 38.

16