Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Костюченко О. Є. Особливості правового регулюв...doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
29.08.2019
Размер:
1.51 Mб
Скачать

Глава 1. Загальнотеоретичні засади правового регулювання праці лікарів

ice, що робить лікар, має певним чином пройти через свідомість, формуючи модель поведінки лікаря на основі загальних принципів медичної деонтології.

Учені одностайні в тому, що визначальним принципом у роботі ІІкаря є «Гуманізм». А похідними від нього є принципи «Не за­шкодь», «Роби благо», принцип «Автономії пацієнта», «Справед-шкості» тощо. При цьому на сучасному етапі розвитку медичної 1.1 нузі у деонтології спостерігається тенденція відходу від патер-1Uмістичної моделі відносин між лікарем та пацієнтом, натомість ЦЯ модель заміщується принципом «Автономії пацієнта» де клю-Човою постає категорія прав пацієнта.1 Ціла низка проблем у тру­тній діяльності лікарів сформувалася у зв'язку з тим, що певні проблеми медичної етики залишаються поза увагою законодавця і нормативно не врегульовані. До таких питань можна віднести проблеми сурогатного материнства, медичної генетики, «хоспісну і праву» як альтернативу евтаназії. Особливо складними є питання

і|і.шсплантології.

І Іа окрему увагу заслуговують юридичні гарантії прав лікарів.

І врантії прав громадян на працю забезпечуються державою, їхня

и і п., гідність та ділова репутація охороняються законом. До га-

І'.нігій також належать соціальні гарантії лікарів, що знайшли ві-

и'ираження у нормах соціального забезпечення. Приміром, вихо-

м пі з того, що державою охороняється материнство, для вагітних

• 11 к ж-лікарів та матерів, які перебувають у відпустці по догляду за

1111111 юю, строк чергової атестації переноситься.2 Крім того, медич-

ніїм працівникам державою надано низку пільг, таких, як пільгове

Пі нсійне забезпечення, пільгове надання житла та забезпечення

фоном, першочергове одержання лікувально-профілактичної і імимоги та інші.3

1 Ьиоэтические аспекты клинической практики и научных исследований /

Iі ' 11 Ковалева, В.Н. Лесовой, Т.Н. Амбросова, Н.И. Питецкая]. - Харьков : Тор-

2006. — С. 7, 12-13. Торфул М.Г. Етика: [навч. посіб.] / Торфул М.Г. - К.:

"■мія, 2005.-С. 173, 175-176.

' І Іро подальше удосконалення атестації лікарів: Наказ МОЗ України №359

Iі' 12.1998 p. // Офіц. вісн. України. - 1998. -№3. - Ст. 127.

Основи законодавства України про охорону здоров'я: Закон України від і'іі IW2p., №2801-ХП//Відом. Верховної Ради України. -1993.- №4. -Ст. 19.

49

Особливості правового регулювання праці лікарів

Отже, правовий статус лікарів як учасників трудових правовід­носин складається із: спеціальної трудової правосуб'єктності; ком­плексу прав і обов'язків. Усе це дає можливість стверджувати, що лікарі мають правовий статус, який є значно ширшим, ніж у праців­ників інших соціальних груп та професій. Розмаїття законодавства, що його регламентує, та специфіка лікарської діяльності призвели до невизначеності у термінології, безпідставного обмеження прав лікарів приватної медицини, що впливає на якість медичних послуг і спричиняє правову необізнаність самих лікарів. Численні норма­тивно-правових актів, які регламентують трудову діяльність лікарів, необхідно систематизувати і розмежувати залежно від їхньої юри­дичної сили, у результаті чого наочно постають питання підготовки медичних кадрів, спеціалізації, профілактики соціально небезпечних хвороб, міжнародної діяльності лікарів тощо. Вдосконалення зако­нодавства, яке регулює трудову діяльність лікарів в умовах ринкової економіки, дасть можливість позитивно вплинути як на забезпечення трудових прав лікарів, так і на якість медичної допомоги в цілому.

Початок такого вдосконалення бачиться у прийнятті єдиного законодавчого акта, яким міг би стати закон "Про правовий статус лікарів". Пропоную таку його структуру:

1. Загальні положення. Тут мають бути викладені цілі та завдан­ня лікарів та лікарської практики. Законодавець має запровадити та визначити такі терміни, як «лікар», «лікування», «обстеження».

2. Право на заняття лікарською практикою. Цей розділ повинен регламентувати порядок отримання лікарями обов'язкової після-дипломної освіти, складання клятви лікаря України, умови допус­ку до лікарської практики, положення про медичні огляди (попе­редні та періодичні).

3. Порядок проходження атестації лікарями, критерії визначен­ня професійної придатності фахівця. Розділ має містити, окрім зазначеного порядку, склад та компетенцію атестаційної комісії,

умови її діяльності.

4. Професійні та трудові права і обов'язки лікарів. Цей розділ потребує змістовного висвітлення з визначенням термінології.

5. Основи державних стандартів медичних та медико-соціальних послуг. У розділі необхідно окреслити головні заходи та дії лікарів, які б заклали основу для розробки зазначених державних стандартів.