Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Костюченко О. Є. Особливості правового регулюв...doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
29.08.2019
Размер:
1.51 Mб
Скачать

Глава 1. Загальнотеоретичні засади правового регулювання праці лікарів

в економічну залежність від роботодавця».1 Цей наголос дуже ак-іуальний для сучасної ситуації в Україні щодо забезпечення прав працівників в умовах побудови ринкової економіки. Тому слід пам'ятати, що на стадії укладання трудового договору сторони знаходяться у відносно рівному становищі, а після укладення дого­вору працівник втрачає певні можливості впливати на визначення змісту й обсягу виконання трудової функції. Враховуючи викладене, вважаємо:

1. Зазвичай визначення трудової функції лікаря здійснюється через такі необхідні ознаки, як «рід трудової діяльності», «про­фесія», «спеціальність», «спеціалізація» та «посада». Однак в умо-вах ринкової економіки, коли реалізація здібностей до праці розгля­дається як право громадянина, а не його обов'язок,2 при розмаїтті форм залучення громадян до суспільної праці визначення трудової функції лікаря у трудовому договорі має бути індивідуалізовано і, окрім наведених вище ознак, має включати зміст, обсяг і порядок її виконання. Це, у свою чергу, сприятиме стабільності трудових правовідносин та забезпечить захист трудових прав лікарів.

2. Трудова функція лікаря - це коло його трудових прав та обов'язків, які визначаються межами роботи, обумовленої в тру­чі тому договорі на основі професії, спеціальності, спеціалізації і а кваліфікації, обсяг та порядок виконання яких має визначатися 11 оронами через кваліфікацію у трудовому договорі з урахуванням ткальних нормативних актів.

Досягнення угоди про зміст, обсяг та порядок виконання тру-ДОвої функції лікаря є наступною стадією правового регулювання, і "і по конкретизацією прав і обов'язків учасників передбачених in >|>мою трудового права. Ця стадія відповідає такому елементу ме-s.ini щу правового регулювання як виникнення суб'єктивних прав 11 юридичних обов'язків лікаря і закладу охорони здоров'я.

Реалізація суб'єктивних прав і юридичних обов'язків здійс-іііін іься шляхом їх втілення у життя безпосередньо з часу вико-

1 Процевський О.І. Шляхи забезпечення балансу інтересів сторін трудового им опору / О.І. Процевський // 36. наук, праць. — Вип. №7. - X. : Харк. нац. пед. '006. - С 40.

Конституція України: станом на 1 січня 2006 р. / Мінюст України. - Офіц. К. : Укр. Центр Правничих Студій, 2006. - 128 с

75

Особливості правового регулювання праці лікарів

нання роботи за укладеним трудовим договором. Фактична реалі­зація, у свою чергу, забезпечується використанням, дотриманням і виконанням кола трудових прав та обов'язків, закріплених в актах реалізації. При цьому стадія фактичної реалізації трудової функції забезпечується методами централізованого регулювання. Так ст. ЗО КзпП України зобов'язує працівника виконувати доручену йому ро­боту особисто. Стаття 31 цього ж кодексу забороняє роботодавцю вимагати від працівника виконання роботи, не обумовленої тру­довим договором. Ця норма має імперативний характер і забезпе­чується захистом держави аж до можливості притягнення осіб, які порушили цю заборону, до кримінальної відповідальності.1 Подібні випадки належать до факультативної стадії правового регулювання, забезпечуються правоохоронними актами уповноважених органів у вигляді рішень чи інших приписів, починаючи з рішень комісій по трудових спорах і завершуючи рішеннями судових органів.

Однак дія механізму правового регулювання не завершується фак­тичним виконанням трудової функції лікаря. Річ у тім, що трудова фун­кція - це стрижень у системі трудових правовідносин, що скріплює та пронизує всі інші елементи трудових зв'язків.2 Правовідносини також мають свою специфіку, яка на думку О.С. Іоффе та М.Д. Шаргородсь-кого полягає в тому, що їхні учасники виступають у якості носіїв прав та обов'язків. Зміна або припинення прав і обов'язків учасників тягне за собою зміну або припинення самих правовідносин.3

Отже, трудові правовідносини можуть змінюватися. Приміром поява принципово нового обладнання, устаткування, технологічних процесів у результаті науково-технічного прогресу (об'єктивний фактор) зумовлює впровадження у медичну практику новітніх тех­нологій та принципово нового медичного обладнання, що вимагає від лікарів навичок володіння і користування цим обладнанням, встановлення взаємозв'язків з іншими працівниками та спільної праці з ними для досягнення єдиної мети. Придбання апарату уль­тразвукової діагностики у сільську поліклініку може спричинити

1 Кримінальний кодекс України // Офіц. вісн. України. - 2001. - №21. - Ст. 920.

2 Фатуєв А.А. Трудовое право в жизни человека / Фатуєв А.А. - М. : Юрид. лит., 1991.-С. 124.

3 Иоффе О.С. Вопросы теории права / О.С. Иоффе, М.Д. Шаргородский. - М. : Юрид. лит., 1961.-С. 218-219.

76