Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Костюченко О. Є. Особливості правового регулюв...doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
29.08.2019
Размер:
1.51 Mб
Скачать

Глава 1. Загальнотеоретичні засади правового регулювання праці лікарів

хідність усунення суперечностей у законодавстві щодо медичних та психіатричних оглядів працівників.'

Незважаючи на те, що законодавство, яке регулює медичні огляди, характеризується численністю нормативних актів та су­перечностями, для такої категорії працівників, як лікарі, взагалі не існує окремого нормативного акта, який би регламентував проход­ження цими працівниками медичних оглядів. На нашу думку, не­обхідно розробити та впровадити правила проходження медичних оглядів медичними працівниками, зокрема лікарями.

Медичні огляди для лікарів є обов'язковими протягом усієї їх­ньої трудової діяльності. Вони починаються з попереднього ме­дичного огляду (під час прийому на роботу) та продовжуються періодичними (профілактичними) медичними оглядами. Якщо ж лікар відчуває погіршення стану здоров'я та пов'язує його з умова­ми праці, він має право на позачерговий медичний огляд.2

Отже, попередній медичний огляд особи, яка претендує на по­саду лікаря відповідної спеціальності, виступає як категорія про­фесійного відбору на ту чи іншу посаду. А наступні періодичні ме-цичні огляди необхідно розглядати у таких зв'язках: «суб'єктивне право лікаря - кореспондуючий обов'язок роботодавця» та «суб'єктивне право роботодавця — кореспондуючий обов'язок лі­каря». Цей зв'язок можна охарактеризувати таким чином: лікар-ирацівник має право на медичний огляд за рахунок роботодавця у І >\ дь-який період роботи у разі погіршення самопочуття. Роботода-•ець у свою чергу зобов'язаний організувати й оплатити медичний огляд лікаря-працівника, стан здоров'я якого погіршився порівня­но із попереднім періодом роботи. Другий зв'язок характеризуєть-і я наступним чином: роботодавець має право вимагати від лікаря проходження періодичного медичного огляду у визначений строк, .і лікар-працівник відповідно зобов'язаний пройти такий огляд та <1 гримати медичний допуск до роботи. Різниця між цими зв'язками

1 Лукашева Н. Правове регулювання медичних оглядів працівників / Н. Лу-і ниска//Підприємство, господарство і право. -2005. -№11. -С. 133-137.

' Основи законодавства України про охорону здоров'я: Закон України ні і 19.11.1992 p., №2801-ХІ1 // Відом. Верховної Ради України. - 1993. - № 4. < і. 19. Про охорону праці: Закон України №2694-ХІІ від 14.10.1992 р. //Відом. І Іерховної Ради України. - 1992. - №49. - Ст. 668.

35

Особливості правового регулювання праці лікарів

полягає у цілях проведення таких медичних оглядів. У першому випадку медичний огляд проводиться з метою виявлення при­чин поганого самопочуття працівника, а якщо погіршення стану здоров'я лікаря спричинено неналежними умовами праці, то робо­тодавець зобов'язаний вжити заходів, пов'язаних із забезпеченням охорони праці працівників. У другому випадку періодичний ме­дичний огляд проводиться для контролю стану здоров'я працівни­ків з метою запобігання поширенню небезпечних хвороб самими лікарями і здійснюється як захід з контролю за санітарним та епі­деміологічним благополуччям населення. Такі обов'язкові заходи є цілком виправданими, оскільки більшість лікарів працюють із хворими у результат чого самі мажуть стати носіями небезпечних хвороб (наприклад, туберкульозу). Аналізуючи значення медичних оглядів як складової правосуб'єктності лікарів, що є елементом їх­нього правового статусу, приходимо до висновку, що медичні огля­ди виступають як категорією професійного добору, професійного обов'язку, так і соціальною гарантією.

Вищевикладене характеризує лікарів як учасників трудових правовідносин зі спеціальним складом правосуб'єктності, до якого входять такі вимоги:

1. Мати диплом чи інший документ, що підтверджує отриман­ня спеціальних знань та підготовки у відповідних освітніх закла­дах.

2. Скласти «Клятву лікаря України».

3. Пройти спеціалізоване вдосконалення освіти та професійної підготовки й отримати сертифікат зі звання «лікар-спеціаліст» із певного медичного фаху.

4. Переривати професійну діяльність на строк не більше трьох

років.

5. Постійно проходити атестацію на визначення знань та прак­тичних навичок і отримувати посвідчення з підтвердженням або присвоєнням кваліфікаційної категорії.

6. Пройти попередній медичний огляд, що підтверджує здат­ність до конкретної лікарської спеціальності, та постійно проходи­ти періодичні (профілактичні) медичні огляди.

Наступними елементами статусу лікарів виступають суб'єктивні права та юридичні обов'язки. Суб'єктивне право - це передбаче-