Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Костюченко О. Є. Особливості правового регулюв...doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
29.08.2019
Размер:
1.51 Mб
Скачать

1.2. Особливості правового статусу лікаря

Питання правового статусу працівника є актуальним питанням сучасної правової науки. Визначення суті правового становища пра­цівника як суб'єкта права та учасника трудових правовідносин має велике теоретичне і практичне значення. Характеристика правового статусу лікаря-працівника в свою чергу є визначальною категорією у регулюванні праці цієї категорії працівників. Визначення право­вого становища лікаря у процесі реалізації його права на працю потребує осмислення на основі теоретичних досягнень сьогодення та правових норм, що регулюють це питання. Для вирішення цього завдання необхідно: по-перше, визначити зміст поняття «правовий статус лікаря-працівника»; по-друге, визначити правовий статус лі­каря у трудових правовідносинах через характеристику елементів правового статусу, які безпосередньо впливають на реалізацію лі­карем права на працю в умовах ринкової економіки.

У перекладі з латинської «статус» - становище, «юридичний статус» - правове становище осіб або організацій, установ тощо. Статус визначається відповідно до ознак, специфічних для даної! системи (наприклад, професійних).'

1 Словник іншомовних слів / [за ред. члена-коресп. АН УРСР О.С. Мельни-J чука]. - К. : Укр. Рад. Енциклоп. АП УРСР, 1974. - С 634.

20

Глава 1. Загальнотеоретичні засади правового регулювання праці лікарів

У науці трудового права на сьогоднішній день єдиний підхід № визначення юридичної категорії «правовий статус працівника» иідсутній. Така категорія, хоча і є абстрактною, але саме через неї Можна повною мірою визначити та конкретизувати правове стано-ІИЩЄ працівника як учасника трудових правовідносин.

В.В. Фєдін пише, що правовий статус працівника не може іс-ііу пати і розвиватися незалежно від правового статусу особи. Пра-ІОВИЙ статус працівника - це один із галузевих проявів правово-іи становища особи. Правовий статус особи та правовий статус працівника співвідносяться один з одним як загальне і особливе.' Поі оджуючись з цією думкою, вважаю, що правовий статус лікаря і' щільно розглядати як галузеву категорію.

()скільки суб'єкти трудового права при вступі у трудові пра-ІОВІдносини набувають на підставі законодавства трудових Прав і обов'язків, то для їх реалізації необхідно мати як тру­тну правоздатність, так і трудову дієздатність. У науці трудо-ІОГО права у цьому випадку прийнято говорити про застосу-

II.....я термінів «праводієздатність» або «правосуб'єктність».2

І Ірлносуб'єктність об'єднує два компоненти - правоздатність

ЇМ передбачену нормами права здатність мати суб'єктивні права

1.1 юридичні обов'язки (тобто здатність до правоволодіння) та

ілтність як передбачену нормами права здатність та юри-

ІИЧну можливість своїми діями набувати права та обов'язки,

і ііисшовати та виконувати їх (тобто здатність до правореаліза-

іші Трудова правосуб'єктність - це правова категорія, що вира-

ін (датність суб'єкта бути учасником трудових та пов'язаних з

ними правовідносин.

Федин В.В. Юридический статус работника как субъекта трудового права: І ......ч рафия] / Федин В.В. - М. : ТК Велби, Проспект, 2005. - С. 43.

І Ірокопенко В.І. Трудове право України: [підруч.] / Прокопенко B.I. - [2-ге і стереотип.]. - X. : Консум, 2000. - С 99. Ярошенко О. Деякі питання трудо-і.....і| .аііосуб'єктності працівника / О. Ярошенко // Право України. - 1999. - № 3.

І І ончарова Г.С. Трудовое право в вопросах и ответах : [учебно-справоч. іие] / [Г.С. Гончарова, В.В. Жернаков, С.Н. Прилипко]; под ред. В.В. Жерна-

X. : Одиссей, 2000. - С. 22. Советское трудовое право: [учебное пособие] / || \ Архіпова, К.С. Батыгин, Е.М. Гершанова и др.]; под общ. ред. К.С. Батыги-ИІ 12-е изд. перераб. и доп.]. - М. : Профиздат, 1983. - С. 23-24.

21

Особливості правового регулювання пра

ці лікарів

Отже, першим елементом правового статусу працівника > правосуб'єктність, яка, на думку P.O. Халфіної, є передумовок участі у правовідносинах.1 Трудова правосуб'єктність як влас| тивість суб'єкта трудового права закріплює за ним здатність бути суб'єктом конкретних правовідносин у сфері праці і є елементоі\| правового статусу працівника.2

Наявність загальної правосуб'єктності як елемента правового статусу дає особі можливість бути учасником трудових правовідно] син. Як зазначалося вище для набуття громадянином статусу ліка] ря-працівника, він має відповідати не лише загальним вимогам д<| працівників, а й вимогам, які висуваються до лікарів. Саме тому ме] тодологічно важливим є визначити склад правосуб'єктності лікаря і те, яке значення вона має у набутті громадянином-лікарем стату-І су працівника. Науковці по-різному визначають час набуття стату-j су працівника, але загальний зміст їх тверджень полягає в тому, щ< громадяни набувають цього статусу з моменту вступу у трудові пра вовідносини.3 Тому буде логічним говорити про правосуб'єктніс як про вимогу, якій повинна відповідати особа для набуття пра, обіймати лікарську посаду, що дає можливість реалізовувати св права, набувати обов'язків та виконувати їх, вступати у трудові ві, носини, змінювати і припиняти їх. Однак слід враховувати і тве дження О.С. Пашкова, що трудова правосуб'єктність є не тіль, необхідною передумовою для встановлення трудових правовідн~ син, а й своєрідним регулятором використання робочої сили.4 Про

' Халфина P.O. Общее учение о правоотношении / Халфина P.O. - М.: Юрид] лит., 1974.-С. 117.

2 Трудовое право: Альбом схем : [учебное пособие] /А.А. Савченко,| О.В. Кузниченко, Т.И. Чавыкина, Н.А. Чередниченко. -Харьков: Изд-во Нац. ун-j та внутр. дел, 2003.-С. 11-12.

3 Прокопенко B.I. Трудове право України: [підруч.] / Прокопенко B.I. - [2-r вид., стереотип.]. — X. : Консум, 2000. — С. 99. Гончарова ГС. Трудовое право . вопросах и ответах : [учебно-справоч. пособие] / [ГС. Гончарова, В.В. Жернакоя С.Н. Прилипко]; под ред. В.В. Жернакова. -X.: Одиссей, 2000. - С. 22. Пилипенк. П.Д. Проблеми теорії трудового права : [монографія] / Пилипенко П.Д. - Львів Видав, центр Львів. Нац. ун-ту ім. 1. Франка, 1999. - С. 143.

4 Пашков А.С. Избранные труды по трудовому праву / Пашков А.С. - СПб. : I Издат. дом СПб. гос. ун-та, Изд-во юрид. фак-та СПб. гос. ун-та, 2006. — С. ПО. 22