Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Костюченко О. Є. Особливості правового регулюв...doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
29.08.2019
Размер:
1.51 Mб
Скачать

Глава 2. Особливості реалізації лікарями права на працю

дентом на посаду лікаря усіх необхідних документів. Важливою є процедура добору документів, необхідних при укладанні трудово­го договору. Так, необхідно з'ясувати:

1. Наявність у претендента на посаду громадянства України, і якщо це іноземний громадянин чи особа без громадянства, то на­явність права на роботу на території нашої держави.1

2. Наявність права на заняття медичною діяльністю, яке поля­гає в наявності відповідної спеціальності та кваліфікації претен­дента на посаду:

а) для громадян України - наявність диплома лікаря та сертифі­ката з певної медичної спеціальності, крім того, у разі перерви в спеціальному стажі роботи необхідно з'ясувати строк цієї пере­рви;

б) при пред'явленні претендентом на посаду, незалежно від гро­мадянства, диплома чи іншого документа про освіту та кваліфі­кацію, виданого іноземною країною, до них необхідно додати посвідчення, яке підтверджує право на роботу за лікарською спе­ціальністю на території України.2

Аналіз чинного законодавства свідчить про неврегульованість деяких суттєвих елементів процедури оформлення та укладання трудового договору з лікарями. Згідно із галузевими правилами внутрішнього трудового розпорядку, медичною діяльністю мо­жуть займатися особи, які мають відповідну спеціальну освіту і відповідають кваліфікаційним вимогам, встановленим МОЗ Украї­ни. Але, зважаючи на Порядок надання права на професійну діяль­ність в Україні особам, які пройшли медичну або фармацевтичну підготовку в навчальних закладах іноземних країн, затверджений наказом МОЗ №118-С, таке формулювання є недостатньо точним, оскільки згаданий документ окреслює вимоги щодо осіб, які от­римали освіту за кордоном, та встановлює вимоги отримання на території України дозволу на роботу лікарем.

1 Про зайнятість населення: Закон України №803-ХИ від 01.03.1991 р. // Ві-дом. Верховної Ради УРСР. - 1991. - №14. - Ст. 170.

2 Про затвердження Порядку допуску до медичної і фармацевтичної діяль- І ності в Україні громадян, які пройшли медичну чи фармацевтичну підготовку в навчальних закладах іноземних країн: Наказ МОЗ №118-с від 19.08.1994 р. [Елек­тронний ресурс]: Режим доступу: http://zakon.rada.gov.ua/cgs-bsn/laws/main.cgs?

82

Вважаємо, що ч. 2 п. 6 Галузевих правил внутрішньо­го трудового розпорядку має бути доповнена реченням тако­го змісту: «Для укладення трудового договору та допуску до медичної діяльності осіб, які пройшли навчання за кордоном, обов'язковою умовою є наявність дозволу Міністерства охоро­ни здоров'я України на заняття медичною діяльністю на тери­торії України».

Стаття 74 Основ законодавства України про охорону здоров'я встановлює вимогу перевірки кваліфікації особи, яка пройшла підготовку за кордоном, у порядку, встановленому МОЗ Украї­ни. Згідно з Порядком надання права на професійну діяльність в Україні особам, які пройшли медичну або фармацевтичну під­готовку в навчальних закладах іноземних країн рішення про падання права на професійну діяльність в Україні особам, які пройшли медичну або фармацевтичну підготовку в навчальних закладах іноземних країн, приймається: а) Міністерством охо­рони здоров'я України - для лікарів і провізорів; б) Міністерс­твом охорони здоров'я Автономної Республіки Крим, Головними управліннями охорони здоров'я Дніпропетровської, Львівської, Харківської та Черкаської обласних державних адміністрацій, управлінням охорони здоров'я та медицини катастроф Одесь­кої та управліннями охорони здоров'я обласних державних ад­міністрацій, Головним управлінням охорони здоров'я та медич­ного забезпечення Київської та управлінням охорони здоров'я Севастопольської міських державних адміністрацій - для фахів­ців з лікувальної справи (бакалаврів та молодших спеціалістів з медичною освітою).

Істотно відрізняється порядок оформлення трудових відносин з лікарями-іноземцями, які приїхали в Україну з інших держав і вже мають медичну освіту, та іноземцями, які отримали освіту на тери­торії України. Це питання не висвітлюється ані Основами законо­давства про охорону здоров'я України, ані Галузевими правилами внутрішнього трудового розпорядку.

Перш за все, іноземний громадянин повинен мати дозвіл на працевлаштування, який оформлюється та видається Державним центром зайнятості Мінпраці або за його дорученням відповідни­ми центрами зайнятості АРК, областей, міст Києва та Севастопо-

83

Особливості правового регулювання праці лікарів