Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Костюченко О. Є. Особливості правового регулюв...doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
29.08.2019
Размер:
1.51 Mб
Скачать

Глава 2. Особливості реалізації лікарями права на працю

- спеціальні площі (операційна, оглядовий кабінет, кабінет уль­тразвукової діагностики тощо). Це такі місця, де спеціалісти пра­цюють по черзі за потребою;

- ділянка на місцевості - територія, закріплена за закладом охо­рони здоров'я і розподілена між лікарями для обслуговування.

Отже, як пункт письмової угоди про роботу робоче місце лікаря може бути визначено як сукупність службових приміщень у відді­ленні (лікарні), до яких входить особиста робоча зона, спеціалізо­вані площі та закріплена територіальна ділянка.

Ефективне використання медичних кадрів тісно пов'язане з визначенням трудової функції. Специфіка лікарської праці вка­зує на те, що питання трудової функції належить до вагоміших і складних. Раніше нами вже зазначалося, що для лікарів недостат­ньо визначитися лише з посадою чи спеціальністю, як-от: лікар-хірург, лікар акушер-гінеколог, бо ці посади передбачені у штатних розкладах закладів охорони здоров'я і мають місце у різних його структурних підрозділах. Слід також нагадати, що зміст, обсяг та порядок виконання трудової функції лікарем визначається на рівні локального та індивідуального регулювання. Отже, трудова фун­кція обов'язково має бути відображена у трудовому договорі, бо відсутність цієї умови унеможливлює його існування. Щодо змісту трудової функції, то вона нами була розглянута у першому розділі дослідження.

Велике практичне значення має визначення початку роботи, тобто початку дії договору та виникнення трудових правовідно­син, оскільки саме з цього моменту у сторін договору виникають таємні права та обов'язки. А відповідно початок роботи необхід­но визначити у трудовому договорі. Договір діє з дня, про який до­мовились працівник і роботодавець та який знайшов відображення у наказі (розпорядженні) про прийняття на роботу. В тому ж разі, коли день початку роботи в наказі відсутній, то вважається, що та­ким є день видання наказу, а за його відсутності - день фактичного допуску до роботи.

Незважаючи на те, що строк дії трудового договору також має міачення, адже, саме упродовж строку його дії сторони пов'язані іпаємними правами та обов'язками, традиційно його не відносять до обов'язкових умов трудового договору, ймовірно тому, що укла-

99

Особливості правового регулювання праці лікарів

даються переважно безстрокові трудові договори. Але у разі коли, трудові відносини не можуть встановлюватися на невизначений строк з урахуванням характеру наступної роботи, умов її виконан­ня або інтересів працівника, то укладаються строкові трудові дого­вори. Вони укладаються на строк, обумовлений сторонами, або на час виконання певної роботи, в цьому випадку строк дії трудового договору обов'язково закріплюється у трудовому договорі. А от Н.Б. Болотіна будь-який строк дії трудового договору відносить до обов'язкових умов.'

Ще одна обов'язкова умова трудового договору - це умова про оплату праці. Розмір заробітної плати лікарів державних та кому­нальних закладів охорони здоров'я встановлюється нормативно-правовими актами. Лікарі приватного сектора повинні отримувати заробітну плату у розмірах не нижче, ніж це передбачено законо­давством України.

Поява у світі невиліковних і смертельних хвороб, таких як СНІД, зумовили обов'язкове страхування лікарів. Так, фахівці, які безпосередньо зайняті наданням допомоги хворим на СНІД, де ве­ликий ризик заразитися цією хворобою підлягають обов'язковому страхуванню від випадків, безпосередньо пов'язаних з виконан­ням трудових функцій, і видається, що це має бути віднесено до обов'язкових умов трудового договору з лікарем.2 При аналізі пра­ці лікаря як об'єкта трудових правовідносин ця особливість уже

1 Болотіна Н.Б. Трудове право України : [підруч.] / Болотіна Н.Б. - К.: Вікар, 2003. - С 218.

2 Про затвердження Порядку та умов обов'язкового страхування медичних працівників та інших осіб на випадок інфікування вірусом імунодефіциту люди­ни під час виконання ними професійних обов'язків, а також на випадок настання у зв'язку з цим інвалідності або смерті від захворювання, зумовлених розвитком ВІЛ-інфекції, і перелік категорій медичних працівників та інших осіб, які підля­гають обов'язковому страхуванню на випадок інфікування вірусом імунодефіци­ту людини під час виконання ними професійних обов'язків, а також на випадок настання у зв'язку з цим інвалідності або смерті від захворювання, зумовлених розвитком ВІЛ-інфекції: Постанова КМУ №1642 від 16.10.1998 р. // Офіц. вісн. Ук­раїни. - 1998. - №42. - Ст. 23. Про запобігання захворюванню на синдром набутого імунодефіціту (СНІД) та соціальний захист населення: Закон України №1972-Х1І від 12.12.1991 р.//Відом.ВерховноїРадиУкраїни.-1992.-№11.-Ст. 152.

100