Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Костюченко О. Є. Особливості правового регулюв...doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
29.08.2019
Размер:
1.51 Mб
Скачать

Глава 1

ЗАГАЛЬНОТЕОРЕТИЧНІ ЗАСАДИ

ПРАВОВОГО РЕГУЛЮВАННЯ ПРАЦІ

ЛІКАРІВ

= 1.1. Трудові правовідносини лікарів

як складова предмета трудового права

Трансформація суспільних відносин, зумовлена розвитком в Ук­раїни ринкової економіки, призвела до того, що здатність лікаря до праці може реалізовуватися по-різному: або через підприємницьку діяльність (самозайнятість), або через трудові правовідносини.

Суспільні відносини з приводу використання праці характери­зуються тим, що зовні завжди виражаються у формі дій. Свої дії учасники відносин мають підпорядковувати певним правилам по­ведінки, які існують у суспільстві. Категорія «правовідносини» дає можливість зрозуміти, яким чином право впливає на поведінку лю­дей. У рамках правовідносин життєдіяльність суспільства набуває стабільного й прогнозованого характеру.

Одним із видів суспільно значущих відносин виступають трудові правовідносини, головна риса яких полягає в тому, що вони опосе­редковані нормами трудового права. Саме ці норми надають право­вого характеру й правової форми суспільним відносинам з приводу використання праці. Норма права несе в собі волю держави і впли­ває на учасників трудових правовідносин з метою їх регулювання та впорядкування. Теорія права правовим нормам надає такого зна­чення: «Вони встановлюються державною владою, тому що існують (або можуть існувати) певні суспільні відносини, саме для того, щоб впливати певним чином та у певних цілях на ці відносини».1 Отже, трудові правовідносини перебувають у зв'язку і взаємодії з норма­ми трудового права. Без таких норм вони не можуть виникнути. Л..Я. Гінцбург зв'язок трудових правовідносин та норм трудового

1 Основы теории государства и права / [Н.Г. Александров, Ф.И. Калины-чсв, Д.С. Карев та ін.] ; за заг. ред. Н.Г. Александрова - М. : Госюриздат, 1960. -С.311.

Глава 1. Загальнотеоретичні засади правового регулювання праці лікарів

права визначив так: право - це сукупність норм, виданих держав­ною владою і забезпечуваних державним примусом. Правовідноси­ни є результатом впливу норм права на фактичні суспільні відноси­ни, що знаходяться поза правом. Правовідносини «породжуються» нормою права. Правовідносини не можуть виникнути незалежно від правових норм.' На підтримку цієї думки можна навести твердження О.С. Пашкова про те, що правове регулювання суспільно-трудових відносин є одним із засобів свідомого використання об'єктивних за­конів у практичній діяльності людей і особливою формою цілеспря­мованого управління суспільною працею.2 Наведене дає підставу стверджувати, що суспільні відносини в процесі праці є первинною категорією, а норма права - вторинною, однак під її впливом перша категорія набуває нової якості, тобто стає трудовими правовідноси-і іами. Це означає, що норма права для правовідносин є первинною категорією, тобто є правом в об'єктивному розумінні. Зв'язок пра-новідносин і правових норм породжує виникнення цих правовід­носин й продовжує їх регулювання в процесі фактичної реалізації, шіни та припинення. Отже, відносини, що виникають у процесі суспільної праці лікаря та виступають об'єктом регулюючого впли­ну норм трудового права, є трудовими правовідносинами.

Досліджуючи закономірності виникнення і класифікацію со­ціальних зв'язків в процесі праці, О.І. Процевський робить вис­новок, що виникаючі у процесі праці трудові та тісно пов'язані з ними відносини об'єднуються перш за все ознакою трудової діяль­ності та властивостями праці (це є об'єктивним фактором), а та­кож способом (методом) впливу на свідомість та волю людини, які і і спонукають до певної поведінки (це є суб'єктивним фактором). ( дпість цих факторів фокусується у трудовому договорі.3 Таким •мімом, саме поведінка людей як суб'єктів права впливає на про­цес виникнення правовідносин, а закріплена в нормах трудового

1 Гинцбург ЛЯ. Социалистическое трудовое правоотношение /

I ИНЦбург Л. Я. - М. : Наука, 1977. - С.107.

Пашков А.С. Избранные труды по трудовому праву / Пашков А.С. - СПб.:

I1 ідат. дом СПб. гос. ун-та, Изд-во юрид. фак-та СПб. гос. ун-та, 2006. — С. 305-

106,

' Процевский А.И. Предмет советского трудового права / Процевський А.И. М. : Юрид. лит., 1979.-С. 14.

7

Особливості правового регулювання праці лікарів

права модель поведінки втілюється у реальність з настанням пев­них умов. Слушною з цього приводу видається думка С.С. Алек­сеева про те, що саме життєві обставини, які можуть бути названі «правовими ситуаціями», є початковим пунктом права, саме звідси розпочинається вся складна, багаторівнева та багатошарова низка правових засобів, механізмів та процедур.1 Отже, «правовою ситу­ацією» - «юридичним фактом», коли суспільна праця лікаря стає трудовими правовідносинами, є укладення трудового договору з роботодавцем.

У теорії права не виникає суперечностей про те, що суб'єкти правовідносин - це їх учасники, сторони, наділені суб'єктивними правами та обов'язками. Характеризуючи особливості правовід­носин, О.С. Іоффе та М.Д. Шаргородський визначили, що перша особливість правовідносин полягає в тому, що вони завжди є пра­вовідносинами між конкретними особами. Учасники будь-яких правовідносин завжди можуть бути визначені конкретно, оскільки ними в усіх випадках є чітко визначені особи, які виступають у цих правовідносинах як носії прав і обов'язків.2 Так, учасниками трудових правовідносин виступають працівник і роботодавець, а в нашому випадку працівником є лікар. «Але щоб стати учасником трудових відносин, потрібна наявність двох факторів - правоздат­ності і дієздатності».3 Отже, щоб стати учасником трудових пра­вовідносин, здатності до праці недостатньо. Така здатність повин­на мати правову форму, якою є правосуб'єктність.

Б.К. Бегічев визначив трудову правосуб'єктність як юридич­не поняття, що виражає здатність громадян мати трудові права та обов'язки, а також володіти конкретними трудовими правами і обов'язками, які безпосередньо випливають із закону.4 Фізична

1 Алексеев. С.С. Право на пороге нового тысячелетия / Алексеев С.С. - М. : Статут, 2000. - С 28.

2 Иоффе О.С. Вопросы теории права / О.С. Иоффе, М.Д. Шаргородский.

- М. : Юрид. лит., 1961. - С. 183.

7 Трудове право України : академ. курс : [підруч.] / [А.Ю. Бабаскін, ІО.В. Баранюк, Ю.В. Дріжчана та ін.] ; за заг. ред. Н.М. Хуторян. - К. : А.С.К., 2004. - С 98.

4 Бегичев Б.К. Трудовая правоспособность советских граждан / Бегичев Б.К.

- М. : Юрид. лит., 1972. - С. 74.

8