Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Костюченко О. Є. Особливості правового регулюв...doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
29.08.2019
Размер:
1.51 Mб
Скачать

Глава 2. Особливості реалізації лікарями права на працю

ля.1 Однак не всі іноземці потребують такого дозволу відповідно до постанови Кабінету Міністрів України №2028 від 1 листопада 1999 р. Дозвіл не потрібний іноземцям, які постійно проживають в Україні, та іншим іноземцям у випадках, передбачених закона­ми та міжнародними договорами України. Іноземці, які прибули в Україну на підставі дозволу на працевлаштування, отримують у паспортний документ відмітку про такий дозвіл та його строк.2

Вищевикладене дає підстави для висновку, що розділ II Галузе­вих правил внутрішнього трудового розпорядку потребує допов­нень, а саме: п. 6 ч. 1 слід доповнити словами: «Прийом на роботу іноземних громадян здійснюється лише за наявності права на пра­цевлаштування на території України відповідно до чинного зако­нодавства».

Щодо здійснення медичної діяльності іноземними громадяна­ми на території України, які мають дипломи інших держав, то, на нашу думку, наказ МОЗ № 118-С може бути застосований для такої категорії осіб. Беручи до уваги зміни п. 1 цього документа наказом МОЗ України №410 від 27 червня 2006 p., можна стверджувати, що і цього разу Міністерству не вдалося глибше проаналізувати недоліки Галузевих правил.3 Пропонуємо п. 1 викласти у такій ре­дакції: «Затвердити Порядок надання права на професійну діяль­ність в Україні особам, які пройшли медичну або фармацевтичну підготовку в навчальних закладах іноземних країн, за наявності права на працевлаштування».

Зважаючи на вищезазначене, ретельному перегляду підлягає розділ II Галузевих правил внутрішнього трудового розпорядку як спеціального нормативно-правовий акта для закладів охорони

1 Про затвердження Порядку оформлення іноземцями та особами без гро­мадянства дозволу на працевлаштування в Україні: Постанова КМУ №2028 від 01.11.1999 р. // Офіц. вісн. України. - 1999. - №44. - Ст. 2188.

2 Щодо правил в'їзду та порядку оформлення іноземцями та особами без громадянства дозволів на працевлаштування в Україні: Лист Мінпраці №ДУ-14 - 2123 від 18.08.2000 р. // Орієнтир. - 2000. - №36.

3 Про внесення змін до Порядку допуску до медичної і фармацевтичної діяль­ності в Україні громадян, які пройшли медичну чи фармацевтичну підготовку в навчальних закладах іноземних країн: Наказ МОЗ України №410 від 27.06.2006 р. // Офіц. вісн. України. - 2006. - №26. - Ст. 1920.

84

ідоров'я. Цей документ не висвітлює особливості застосування законодавства України щодо претендентів на лікарські посади, а праці іноземців не торкається взагалі. Таким чином, реалії сього­дення вимагають правотворчої діяльності Міністерства охорони ідоров'я у цьому питанні. Хоча правотворчість віднесена до «пере-щіегулятивної» фази правової системи, від неї залежить не тільки стан та ефективність цієї системи, а й особливості її дії, стверджує ( .С. Алексеев.1

У квітні 2004 р. Міністерством праці та соціальної політики України було запропоновано для обговорення проект «Зразка пра­ні іл внутрішнього трудового розпорядку». В. Тьоткін зазначає, що цей проект узгоджується із концепцією Трудового кодексу Украї­ни, який прийнято Верховною радою України в першому читанні, ігідно з яким не передбачається розроблення в централізованому порядку Типових правил внутрішнього трудового розпорядку.2

Розглянувши розділ 2 «Порядок прийняття на роботу і звільнен-11 я працівників» згаданого проекту правил, на предмет регулювання процедури добору документів, необхідних для прийому на роботу працівників, для яких передбачено спеціальну процедурою добору документів, зокрема лікарів (переривання професійної діяльності більше ніж на три роки, отримання освіти за кордоном, іноземне іромадянство чи відсутність громадянства), можна констатувати, ЩО шзначений проект правил ці питання не охоплює.3

І (ілком імовірно, що основні положення «Зразка правил внут­рішнього трудового розпорядку» будуть перенесені без змін до Правил внутрішнього трудового розпорядку підприємств, уста-.....і, організацій, а відповідно - і закладів охорони здоров'я. Така

I итуація є неприпустимою, і тому пропонуємо внести до проекту

II чіачених правил, а саме у пункт 2.2, положення такого змісту: на та ґаві законодавчих актів України при прийомі на роботу особа ми подати документи, що підтверджують її права на працевла-

1 Алексеев С.С. Общая теория права : [учеб.] / Алексеев С.С - [2-ге вид., |К г роб. и доп.]. -М. : ТК Велби, Проспект, 2008. - С 227.

Гьоткін В. Щодо проекту Зразка правил внутрішнього трудового розпоряд-Н Гьоткін//Довідник кадровика. -№4(22), -2004. -С. 31.

І Іроект Зразка правил внутрішнього трудового розпорядку // Довідник кад-рояике. -№4 (22). -2004. - С 32-33.

85

Особливості правового регулювання праці лікарів

штування в Україні, зайняття певним видом діяльності, а також (за потреби) інші документи, які підтверджують право на влаштуван­ня на роботу за певною спеціальність чи посадою.

Як відомо прийом на роботу вимагає оформлення власником підприємства, установи, організації наказу (розпорядження) про прийняття на роботу.1 Однак якщо адміністрація порушила цей припис, то відповідно до постанови Пленуму Верховного Суду України «Про практику розгляду судами трудових спорів»: факт допуску до роботи вважається укладенням трудового договору не­залежно від того, чи було прийняття на роботу належним чином оформлене, якщо робота проводилась за розпорядженням чи з ві­дома власника або уповноваженого ним органу.2 У цьому аспекті оформлення на роботу лікарів нічим не відрізняється від відповід­ної процедури стосовно інших категорій працівників.

Загальним положенням про оформлення наказу про прийом на роботу встановлено обов'язкове зазначення в наказі назви поса­ди чи роботи, на яку приймається працівник.3 Враховуючи рані-

1 Гончарова Г. С. Трудовое право в вопросах и ответах : [учебно-справоч. по­собие] / [Г.С. Гончарова, В.В. Жернаков, С.Н. Прилипко]; под ред. В.В. Жернако-ва. - X. : Одиссей, 2000. - С. 95. Советское трудовое право: [учебное пособие] / [Б.А. Архіпова, К.С. Батыгин, Е.М. Гершанова и др.]; под общ. ред. К.С. Батыгина.

- [2-е изд. перераб. и доп.]. - М. : Профиздат, 1983. - С. 125. Болотіна Н.Б. Трудове право України : [підруч.] / Болотіна Н.Б. - К.: Вікар, 2003. - С. 233. Артемьев Ф.А. Регулирование труда медицинский работников /Артемьев Ф.А. -М.: Медгиз, 1954.

- С. 28. Венедиктов B.C. Конспект лекций по трудовому праву Украины: [учебное пособие для вузов.] / Венедиктов B.C. - Ч. I. - Харьков : Консум, 1998. - С.86.

2 Про практику розгляду судами трудових спорів : Постанова Пленуму Вер­ховного суду України №9 від 06.11.1992 p. // Бюлетень законодавства і юридичної практики України. - 2006. - №2.

3 Прокопенко B.I. Трудове право України: [підруч.] /Прокопенко B.I. — [2-ге вид., стереотип.]. - X. : Консум, 2000. - С. 221. Гончарова Г.С. Трудовое право в вопросах и ответах : [учебно-справоч. пособие] / [Г.С. Гончарова, В.В. Жернаков, С.Н. Прилипко]; под ред. В.В. Жернакова. - X. : Одиссей, 2000. - С. 83. Советское трудовое право: [учебное пособие] / [Б.А. Архіпова, К.С. Батыгин, Е.М. Гершанова и др.]; под общ. ред. К.С. Батыгина. - [2-е изд. перераб. и доп.]. -М.: Профиздат, 1983.

- С. 125. Про затвердження галузевих правил внутрішнього трудового розпорядку: Наказ МОЗ України №204-о від 18.12.2000 р. // МОЗ України - К.: 2000. - 12 с.

86