Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Костюченко О. Є. Особливості правового регулюв...doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
29.08.2019
Размер:
1.51 Mб
Скачать

Глава 2. Особливості реалізації лікарями права на працю

У той же час висококваліфікованим спеціалістам дозволяєть­ся за погодженням із власником або уповноваженим ним органом здійснювати педагогічну діяльність у вищих навчальних закладах та навчальних закладах (підрозділах) підвищення кваліфікації та перепідготовки кадрів за сумісництвом у робочий час до 4 годин на тиждень із збереженням за ними заробітної плати за основним міс­цем роботи.1 Перелік робіт, які не є сумісництвом, дозволяє лікарю без згоди адміністрації займатися педагогічною і науковою робо­тою. Як правило, це робота у вищих навчальних закладах системи освіти і науки України на умовах погодинної оплати праці. Залу­чення лікарів на роботу позаштатними працівниками зумовлене дефіцитом висококваліфікованих лікарів у сфері охорони здоров'я. І, на нашу думку, таке вирішення питання дефіциту лікарів є ціл­ком прийнятним.

Звичайно, питання реалізації права на працю шляхом укладання трудового договору про роботу за сумісництвом має вирішуватися відповідно до загальних правил такої роботи за всіма професіями, але праця лікарів має свої особливості:

- по-перше, незалежно від лікарської спеціальності працюють иікарі-інтерни, лікарі-ординатори та лікарі-спеціалісти;

- по-друге, відмінність роботи цих лікарів полягає у ступені са­мостійності при виконанні лікарської діяльності;

- по-третє, специфіка праці лікаря полягає в тому, що ці праців­ники працюють з хворими у шкідливих та несприятливих умовах праці.

Саме тому робота за сумісництвом на лікарській посаді може имконуватися лікарем тільки після закінчення інтернатури, а в про-ін сі навчання за спеціальністю лікар-інтерн має право працювати \ цільний від навчання час,2 виключаючи виконання обов'язків за і перською спеціальністю. Трохи інакше вирішується питання про ■Оботу за сумісництвом лікарем-ординатором. Справа в тому, що,

1 Про затвердження Положення про умови роботи за сумісництвом праців-

.....СІВ державних підприємств, установ і організацій: Наказ Мінпраці України,

' Ції кісту України, Мінфіну України №43 від 28.06.1993 р. // Урядовий кур'єр. 1993.-№123.-14 серп.

1 І Іро вищу освіту: Закон України № 2984-ІП від 17.01.2002 р. // Офіц. вісн.

.ній. -2002.-№8.-Ст. 327.

121

Особливості правового регулювання праці лікарів

як правило, лікар-ординатор має стаж роботи за спеціальністю та зараховується в ординатуру після закінчення інтернатури, таким чином, у вільний від навчання час лікар-ординатор може працю­вати, зокрема і за сумісництвом на загальних підставах.1 Робота за сумісництвом лікарів-спеціалістів обмежується загальною три­валістю такої роботи не перевищенням половини місячної норми робочого часу. А от кількість робіт за суміщенням не обмежена, і тому можна констатувати, що сумісництво обмежується лише часовим критерієм. На нашу думку, в регулювання праці лікарів такий стан речей є неприпустимим, тому що незалежно від лі­карської посади праця цієї категорії працівників занадто напруже­на, відповідальна та протікає у несприятливих умовах праці, і з ме­тою забезпечення збереження здоров'я працівників, недопущення поширення небезпечних хвороб та підвищення якості медичної допомоги кількість місць роботи має обмежуватися.

При оцінці сумісництва лікарів не треба забувати про співвід­ношення позитивного і негативного у перспективі розвитку зако­нодавства про сумісництво. Так, аналізуючи особливості роботи за сумісництвом у проекті Трудового кодексу України, В.Г. Ротань звертає увагу на той факт, що «вноситься пропозиція обмежити тривалість робочого часу при виконанні роботи на умовах суміс­ництва чотирма годинами у робочі дні та повним робочим днем у вихідні дні... Проект Трудового кодексу жодних наслідків такого порушення встановлює. Не встановлюють їх й інші акти законо­давства. Навіть звільнення з роботи за сумісництвом у разі по­рушення вимог про обмеження робочого часу не передбачено... Отже контролювати додержання вимог про обмеження тривалості робочого часу майже неможливо».2 Крім того, видається, що не­гативні наслідки сумісництва виявляються у зв'язку з наданням лікарям можливості сумісництва у кількох закладах, хоч і в межах місячної норми робочого часу. Беручи до уваги предметний об'єкт трудової діяльності лікарів, а також напруженість та інтенсивність

1 Жигалкін П.І. Судова практика та її значення для регулювання відносин у сфері праці : [монографія] / [П.І. Жигалкін, С.М. Прилипко, О.М. Ярошенко]. -X. : Вид-во ПП «ФІНИ», 2008. - С 135-139; 136.

2 Ротань В.Г. Новий Трудовий кодекс України: напередодні прийняття / В.Г. Ротань // Довідник кадровика. - №10 (40). - 2005. - С 13.

122