Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
(3-й курс) Книги по Укр мове / Гуць, Олыйник, Ющук..doc
Скачиваний:
298
Добавлен:
12.02.2016
Размер:
1.87 Mб
Скачать

Переклад

Перекладіть текст українською мовою.

Даже сегодня, за десятилетие независимости Украиньї, ис-пив наполненную до краев чашу правдьі, переворошив трудьі ранее засекреченньїх материалов, нельзя без волнения воспри-нимать сухую и в то же время такую красноречивую статисти­ку, прошедшую бурей по простим человеческим судьбам. В 1935 году в Украине било арестовано 24 934 наших соотечест-венника, в 1936 году — 15 717, в 1937 — 159 573, в 1938 — 108 006, в 1939 — 2458, в 1940 году — 44 303. Таким образом, только во второй половине 30-х годов в тюрьмах и лагерях оказалось около 355 тисяч граждан Украиньї. Возможно, на фоне тех мно-гомиллионннх показателей, представленннх рядом зарубеж-ннх учених, зти цифри не кажутся впечатляющими, однако они свидетельствуют о тех величайших потерях, которне понес украинский народ, шагая по пути строительства социализма.

Не стоит думать, что политические репрессии коснулись лишь политических противников правящей партии или тех, кто, неожиданно прозрев, осознал всю пагубность „начертан-ного" пути.

243

ЗАВДАННЯ ДЛЯ САМОСТІЙНОЇ РОБОТИ

ЗАВДАННЯ ДЛЯ САМОСТІЙНОЇ РОБОТИ

Редагування

Відредагуйте речення.

  1. Я бачив інтересний фільм.

  2. Отара худоби, череда коней і табун овець паслися ціле літо на полонинах.

Тема 15

Трудова угода (договір)

Це один із найпоширеніших документів, який фіксує угоду двох чи кількох організацій (підприємств, установ) або ж угоду організації (підприємства, установи) з позаштатним працівни­ком про встановлення, зміну чи припинення взаємовідносин.

Угода укладається з особами, які не працюють на цьому підприємстві, в установі чи організації, в тому разі, коли в них не вистачає фахових працівників з певної галузі.

Коли ж трудова угода укладена зі штатним працівником, у ній визначається коло доручень працівника, яке виходить за межі його безпосередніх обов'язків.

За змістом і формою угода, як і контракт, має відповідати за­кону. Угоду вважають укладеною тоді, коли обидві сторони до-сягли згоди з усіх пунктів і відповідно оформили документацію. Та коли ж цього немає, є порушення, деякі розходження з відповідним законом, то ця угода — недійсна й тягне за собою відповідальність службових осіб, які допустили її укладання. Це стосується й нотаріального засвідчення окремих видів угод (обов'язковими є, наприклад, засвідчення угоди про купівлю-продаж будівель).

Під час укладання угод між приватними особами вони пи­шуться від руки або друкуються на машинці чи комп'ютері. Тоді їхня форма повинна задовольнити такі вимоги: заголовок пишеться зверху посередині аркуша, в наступному рядку — місце написання й дата. Далі називаються сторони (їхні прізви­ща, імена та імена по батькові повністю).

Зміст угоди викладають окремими пунктами, які нумерують арабськими цифрами (а в межах пунктів — буквами алфавіту). 244

Останнім пунктом позначаються адреси сторін. Підписи обов'язково розшифровуються, як наприклад:

М. Іваненко Власноручний підпис

П. Бойчишин Власноручний підпис

Звичайно, установи, підприємства та організації мають го­тові бланки для укладання угод.

Трудова угода укладається в кількох примірниках. Один із них дається виконавцеві, а решта зберігається в справах за­мовника — організації, підприємства чи установи.

Реквізити трудової угоди

  1. Заголовок.

  2. Зазначення дати й місця її укладання.

  3. Повна й точна назва сторін, їхніх представників і повнова­жень, на підставі яких вони діють.

  4. Предмет угоди.

  5. Кількісні та якісні показники.

  6. Термін виконання угоди (загальний і за окремими роботами).

  7. Ціна робіт (продукції) і загальна сума, на яку укладається угода.

  1. Порядок кількісного та якісного приймання робіт (про­дукції).

  2. Порядок розрахунку між сторонами.

  1. Майнова відповідальність сторін за повне або часткове невиконання угод (договірні санкції).

  2. Порядок і місце розв'язання суперечок.

  3. Номер рахунків кожної сторони в банках України.

  4. Юридичні адреси сторін.

  5. Власноручні підписи сторін.

  6. Печатка установи або обох установ, які укладають угоду.

Зразок 1

Трудова угода м. Київ 18 липня 2003 р.

Ми, що підписалися, директор Київського топографічного технікуму пан Скрипка О.М., який діє на підставі наказу

245

ЗАВДАННЯ ДЛЯ САМОСТІЙНОЇ РОБОТИ

ЗАВДАННЯ ДЛЯ САМОСТІЙНОЇ РОБОТИ

Міністерства народної освіти України про технікуми, з од­ного боку, і пан Дем'янівський В.Г., який працює в технікумі на посаді заступника директора з господарської частини, мешкає (адреса), паспорт (номер, серія), з другого боку, укла­ли цей договір про таке:

  1. Технікум доручає, а пан Дем'янівський В. Г. бере на себе матеріальну відповідальність за довірені йому товарно-ма­теріальні цінності.

  2. В разі виявлення нестачі матеріальних цінностей, що прирівнюються до витрат і крадіжок, Дем'янівський В. Г. зо­бов'язаний відшкодувати збитки.

  3. Пан Дем'янівський В. Г. зобов'язується чітко виконува­ти установлені технікумом правила, накази, розпорядження щодо приймання, зберігання й видачі товарно-матеріальних цінностей, а також вести їхній облік і звітність.

  4. Технікум зобов'язується надати відповідні приміщення для зберігання товарно-матеріальних цінностей.

  5. Ця угода про матеріальну відповідальність укладена на термін перебування на названій посаді пана Дем янівського В. Г. й набуває юридичної сили з моменту її підписання обома сторонами.

6. Юридичні адреси, паспортні дані та підписи сторін. Работодавець: Працівник:

О. М. Скрипка В. Г. Дем'янівський

(назва установи, адреса, (домашня адреса, телефон,

телефон, підпис) паспортні дані, підпис)

Печатка

Зразок 1

ДОГОВІР № міжбанківського кредиту

20 вересня 2002 р. м. Київ

Закрите акціонерне товариство з іноземними інвес­тиціями і з участю українського капіталу „Перший Ук­раїнський міжнародний банк", що іменується надалі „Креди­тор", в особі Заступника Голови Правління Тимонькіна Бори­са Владиславовича, який діє на підставі Статуту, з однієї 246

сторони, та Відкрите акціонерне товариство „Державний ощадний банк України", що іменується надалі „Позичаль­ник"', в особі Голови Правління Грибкова Віктора Никифорови-ча, який діє на підставі Статуту, з іншої сторони, а разом за текстом „Сторони", уклали цей Договір про наведене нижче: