Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
(3-й курс) Книги по Укр мове / Гуць, Олыйник, Ющук..doc
Скачиваний:
298
Добавлен:
12.02.2016
Размер:
1.87 Mб
Скачать

Правопис

Вставте, де треба, пропущені букви д, т, к. Слова запишіть у дві колонки: 1) у які не встав­ляли букв; 2) у які вставили пропущені букви.

Швидкісний, освідчитися, якісний, улесливий, заздрісний, хвасливий, компосний, блиснути, аген..ство, модисці (даваль­ний відмінок від модистка), наїз..ник, їж..жу (від їздити), учасник, щасливий, усний, випусний, стиснути, щотиж..ня, студентство, студентський, очисний, скатер..ка, буревісник, п'ятдесят.

Ключ. З других букв повинно скластися закінчення вислову В. Сухомлинського: „Дорожить людина тим, у що вона..."

Правописний коментар Випадання приголосних

У вимові й на письмі в групах приголосних стн, стл середній т випадає: перстень — персня, радість — радісний, росте — рослина.

Але т зберігається:

а) у словах кістлявий, пестливий, хвастливий, зап'ястний;

б) у числівниках шістнадцять, шістдесят, шістсот;

в) у прикметниках, утворених від іншомовних слів на ст: контраст — контрастний, баласт баластний.

У вимові й на письмі в групах приголосних скн, зкн, шчк се­редні приголосні к і ч випадають: блиск блиснути, брязк — брязнути, горщок — горшка; але не завжди: випуск — випуск­ний, скнара.

Випадають приголосні ще в словах: тиждень — тижня, тижневий; проїзд — проїзний (і в усіх інших словах із коренем їзд), сердець — серце, скатерть — скатерка, чернець — ченця.

У вимові звук т випадає, але на письмі це не позначається:

а) у групах приголосних стськ, нтськ, нтств (у словах, утво­ рених від іншомовних іменників на ст, нт): турист — ту­ ристський, гігант гігантський, агент агентство;

б) У групах приголосних стц, стч: невістка — невістці, невістчин.

94

Пунктуація (VII)

Речення перепишіть і розставте в них потрібні розділові знаки. Правильність постановки розділових знаків перевірте за відповідями наприкінці посібника.

1. Пісня волі споетизованої може в дні лихоліття чаруючим акордом лунала в серцях молоді поривала її туди де ще не чуть кайданів скованих на людей людьми. 2. Коли я дивлюсь на хма­ри ті діти землі і сонця що знявшись високо мандрують блакит­ним шляхом мені здається що бачу душу поета. 3. Ось апарат­на. Тепла вся завита в залізні труби колеса машини наче нутро живота вона тряслась як в трясці і блискавично мигтіла широ­ким пасом. 4. Вузенька стежка ледве помітна як слід дикого звіра щезала часом серед кам'яної пустелі або ховалась під ви­ступом скелі (З те. М. Коцюбинського).

Культура слова

Запам'ятайте значення слів. За поданим зразком складіть з ними словосполучення й уведіть їх у речення.

1. Попереджати — наперед повідомляти кого-небудь про щось: попередити про небезпеку. Запобігати — не допускати чогось, заздалегідь відвертати що-небудь неприємне, небажа­не; догоджати кому-небудь: запобігти лихові. 2. Виборний — який визначається або обирається голосуванням: виборна по­сада. Виборчий — пов'язаний з виборами, з місцем, де відбува­ються вибори, з правовими нормами виборів: виборча дільниця. 3. Письменність — уміння читати й писати: письменність на­селення. Писемність — система графічних знаків, що вжи­вається для писання в якійсь мові: писемність часів трипільської культури.