Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
(3-й курс) Книги по Укр мове / Гуць, Олыйник, Ющук..doc
Скачиваний:
298
Добавлен:
12.02.2016
Размер:
1.87 Mб
Скачать

Переклад

Перекладіть текст українською мовою.

Неверно рассматривать тогдашнюю Украйну как страну сплошь крестьянскую. Возможно, теперь для кое-кого будет „сюрпризом" то, что в 40-е годьі XVI в., то єсть перед Хмель-нитчиной, в тогдашней Украине насчитьівалось близко 1000

95

ЗАНЯТТЯ 8

городов, а в частности в Киевском воеводстве вместе с Левобе­режьем, в городах и городках (без Киева) жило свыше 50% на­селения, а точнее: из 70235 дворов в городах было 38977. (Дан­ные приведены из исторической работы Ивана Крипьякевича „Богдан Хмельницкий"). Города и городки благодаря ремеслам, промыслам и торговле давали в 5-10 раз больше дохода, чем се­ла, на базе которых они возникли.

Интересна статистика этих городов: в г. Новые Млыны на 527 мещан было 150 купцов (28%) и 93 ремесленника (18%), в Батурине на 365 мещан — 90 купцов (25%) и 36 ремесленников (10%), в Переяславе на 274 мещанина — 73 купца (27%) и 109 ремесленников (40%).

Редагування

Відредагуйте речення.

  1. Опера „Тарас Бульба" — одна з найбільш улюблених опер киевлян. Кстаті, хто її написав?

  2. По моїй думці, ця рецензія сама глубока і детальна.

  3. Документи можна здавати в любий технікум.

  4. Приведіть приклади, яким варто слідувати.

  1. Стоит напомнить, что осталося підготувати повістку ден­ну.

  2. Я склоняюсь до другого варіанта.

ОБРАЗ ДІЛОВОЇ ЛЮДИНИ

Мистецтво публічних виступів

Дехто має природні ораторські здібності й не відчуває стра­ху перед аудиторією. Але декому потрібна певна підготовка передпублічнимвисту пом. Скористайтеся тут порадами Дей-

ла Карнегі.

1. Робіть акцент на основних словах і підпорядковуйте їм

другорядні.

  1. Змінюйте тон голосу.

  2. Змінюйте темп розмови.

  3. Робіть паузу до та після важливих моментів.

96

ЗАНЯТТЯ 8

Окрім усього, ви повинні постійно вдосконалювати вашу по­всякденну манеру говорити, щоб потім перенести цей метод на трибуни.

За Дейлом Карнегі:

  1. У мові існує дещо, крім слів, і саме це дещо має значення. Суть не скільки в тому, що ви говорите, скільки у тому, як ви говорите.

  2. Деякі оратори ігнорують своїх слухачів, дивлячись над їхніми головами або в підлогу. Вони наче розмовляють самі з со­бою. Між аудиторією й оратором немає контакту й взаємозв'яз­ку. Така поведінка руйнує бесіду й публічний виступ.

  3. Успішний виступ — це насамперед розмовний тон і безпо­середність.

  4. Будь-яка людина здатна виголосити промову. Основним фактором тут виступає безпосередність. Але при цьому потрібно мати достатню практику. Передусім нікого не копіюй­те. Якщо ви говорите природно, ви не схожі ні на кого в світі. Продемонструйте у вступі свою індивідуальність, власну, тільки вам притаманну манеру.

  5. Звертайтеся до аудиторії так, наче ви чекаєте, що одразу дістанете відповідь. У разі запитань ваша промова значно по­кращилася б, тому уявіть, що вас запитують, а ви відповідаєте. Скажіть вголос: „Ви запитуєте, звідки я це знаю. Я вам відповім...". У такий спосіб ваша фразеологія стане людянішою і не такою офіційною.

6. Вкладайте у свій виступ душу. Справжня емоційна щирість допоможе вам більше, ніж будь-які поради й відшліфовані правила.

Згідно з експериментом, який проводився Інститутом техно­логії Карнегі, особистість людини відіграє значно більшу роль у її професійних успіхах, ніж глибокі знання. Ця істина сто­сується також ораторського мистецтва.

Скористайтеся такими порадами.

  1. Під час виступу ваші жести повинні бути природними. Ваші власні інстинкти є надійнішими за будь-які поради.

  2. Не виступайте, коли відчуваєте втому. Відпочиньте, відновіть сили, накопичуючи в собі резерв енергії.

4 3-506 97

ЗАНЯТТЯ 8

  1. Не зловживайте їжею перед виступом.

  2. Не робіть нічого, що могло б пригнітити вашу енергію. Во­на має магнетичні властивості. Люди завжди гуртуються біля енергійного оратора.

  3. Одягайтеся акуратно й зі смаком. Усвідомлення того, що ви гарно одягнені, збільшує самоповагу й надає впевненості. Якщо в оратора недбалий і неохайний вигляд і ще до того в жінки сумка переповнена зайвими речами, то в слухачів це не викличе поваги.

  4. Усміхайтеся. Виходьте до слухачів з таким виразом об­личчя, яке засвідчує, що ви раді зустрітися з ними. Професор Оверстріт зазначає: „Якщо ми зацікавлені в наших слухачах, то є надія, що вони також зацікавляться нами. Дуже часто ще до того, як ми розпочали говорити, нами задоволені або навпа­ки. Отож своєю поведінкою ми повинні викликати позитивну реакцію".

  5. Зберіть слухачів разом. Дуже важко впливати на них, ко­ли вони перебувають у різних місцях. Будучи учасником ком­пактної аудиторії, людина буде сміятися, аплодувати й схва­лювати те, що викликало б у неї сумнів і навіть протест на­одинці або в групі слухачів, розкиданих у великій залі.

  6. Якщо ви виступаєте перед невеликою групою слухачів, то зберіть їх у невеликому приміщенні. Не піднімайтеся на підви­щення, а будьте з ними на одному рівні. Зробіть ваш виступ інтимним, неформальним, перетворивши його на бесіду.

  7. Потурбуйтеся, щоб повітря в залі було свіже.

10. Подбайте про максимальне освітлення приміщення. Стійте так, щоб світло падало вам прямо в обличчя і щоб слу­ хачі могли чітко бачити всі його риси.

11. Не ставайте за меблями. Приберіть усі зайві предмети зі сцени.

Початок виступу — це найважливіший момент, бо слухачі ще не втомилися і саме в цей час ви мусите справити на них гар­не враження. Тому саме початок потрібно готувати заздалегідь.

Вступ має бути коротким і складатися з одного-двох речень. Можна навіть обійтися без нього, а одразу перейти до суті

ЗАНЯТТЯ 8

справи, обмежившись кількома фразами. Ніхто й ніколи не бу­де заперечувати проти цього.

На початку виступу не просіть вибачення й не розповідайте смішних історій, це тільки дратує слухачів. Говоріть тільки те, що збираєтеся сказати в стислій формі. Зацікавити можна слухачів:

а) довірливо розповівши цікаву історію;

б) розпочавши з конкретної інформації;

в) поставивши питання;

г) почавши а якої-небудь вражаючої цитати;

ґ) показавши, що тема виступу пов'язана з життєво важли­вими інтересами слухачів;

д) почавши з приголомшливих фактів.

Не розпочинайте ваш виступ занадто формально. Не пока­зуйте, що ретельно його готували. Він має бути спонтанним, природним, непередбачуваним. Цього ефекту можна досягти, згадавши події, які щойно трапилися.

Закінчення промови є по-справжньому стратегічним еле­ментом. Те, що сказане наприкінці, слухачі будуть пам'ятати найдовше. Не закінчуйте свій виступ словами: „Ось приблизно, що я хотів сказати. Отаке, мабуть, на цьому ми й зупинимося". Закінчуйте, але не акцентуйте на цьому увагу. Ретельно підго­туйте закінчення вашої промови заздалегідь. Відшліфуйте її. Знайте майже дослівно, чим ви плануєте завершити свій вис­туп. Плавно закінчуйте свою думку.

Ось сім варіантів закінчень:

а) зробити резюме, знову повторити й коротко викласти ос­ новні моменти вашого виступу;

б) закликати до дії,

в) зробити слухачам доречний комплімент;

г) викликати сміх;

ґ) процитувати доречні поетичні рядки;

д) використати цитати з Біблії;

є) створити кульмінаційний момент.

Вчасно закінчуйте свій виступ, щоб не переобтяжувати со­бою аудиторію.

98

99

ЗАНЯТТЯ 9

ДІЛОВІ ПАПЕРИ