Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
(3-й курс) Книги по Укр мове / Гуць, Олыйник, Ющук..doc
Скачиваний:
298
Добавлен:
12.02.2016
Размер:
1.87 Mб
Скачать

Міні-диктант

Уривок запишіть під диктовку. Написане уважно звірте з надрукованим. Помилки, якщо во­ни трапляться, виправте і з'ясуйте Тх.

Всякі очі випадало зустрічати... Відверті й прямі, як ножі, здатні, либонь, без жалю і без думок розкраяти навпіл будь-що: квітку — то квітку, картину — то картину, пташку — то й пташку. А скільки траплялося свавільних і владолюбних, які, зустрівшись поглядом з тобою, вже першої миті прагнуть зла­мати твій погляд, підпорядкувати собі, принизити, розтоптати — і відчути втіху від своєї фізичної сили й переваги. А ті уник­ливі, хитрувати погляди, які постійно щось приховують, чо­гось уникають і побоюються, а якщо виражають — то прямо протилежне тому, що мали б виражати насправді... А в мате­ринському погляді не було ні фальші, ні лукавості, ні хитру­вання (Є. Гуцало.)

Правопис

Запишіть власні назви російського походження у дві колонки: 1) зі вставленою буквою і; 2) зі вставленою буквою и.

Гн..лорибов, Мечн..ков, Ахшар..мов, Ащ..пкін, Старост..н, П.сарев, Коров..н, Азг..ров, Зворик..но, Кр..лов, Ч..рков, Тим..рязєв, Омел..ч, Яз..ков, Кірш..н, Скряб..н, Княж..нський,

173

ЗАНЯТТЯ 15

ЗАНЯТТЯ 15

Яблочк..н, Яш..н, Ж.тарево, Суббот..н, Стан..славський, Ти-мох..н, См..рнов, Синиц..н.

Ключ. З других букв повинен скластися початок вислову Франсуа де Ларошфуко: „..., той врешті-решт перестає бу­ти щирим із самим собою".

Правописний коментар

Написання російських власних назв українською мовою

Російську букву и в російських власних назвах передаємо звичайно через і: Гагарін, Нікітін, Кірсанов. Але російську букву и передаємо через и:

а) після шиплячих ж, ш, ч, щ {„ще їжджу") і ц: Чичиков, Пу- щин, Цецилін;

б) у префіксі при- та суфіксах -ик-, -иц-, -ич-, -ищ-: Прива- лов, Новиков, Станюкович, Радищев;

в) якщо в українській мові є споріднене слово з и: Тихоми- ров (бо тихий і мир), Пирогов (бо пиріг), Титов (бо Тит);

г) у словах: Сибір, Симбірськ, Владивосток, Владимир, П'ятигорськ, Семипалатинськ.

Букву и після голосних, м'якого знака й апострофа пере­даємо через ї: Воїнов, Ільїн, Гур'їн.

Пунктуація (XIV)

Речення перепишіть і розставте в них потрібні розділові знаки. Правильність постановки розділових знаків перевірте за відповідями наприкінці посібника.

1. Природа наймудріший співрозмовник рівного їй нема вона допомагає вам відкрити в собі якості про які ви й не підозрюва­ли. 2. У повітрі немов плавав найперший вербовий пилок той коли дерево ще не одцвітає а лише починає цвісти й од того пилку здавалось повітря має пригірклий вербовий смак густе воно від нього й пахне. 3. Осіннє поле якщо пильно приглянути­ся до нього схоже на поле битви яка не видима людському оку відбулася в природі. 4. Між голими деревами які перебуваючи в непорушному байдужому гурті здавалися чужими одне одно­му й далекими було повно повітря настояного на міцному мо­розі (З те. Є. Гуцала).

174 Культура слова

Запам'ятайте значення слів. За поданим зразком складіть з ними словосполучення й уведіть їх у речення.

1. На протязі — у різкому струмені повітря: не стій на про­тязі. Протягом — за час: протягом місяця. 2. Уява — здатність образно створювати або відтворювати різні явища в думках, свідомості: добре розвинена уява. Уявлення — образ, картина якого-небудь явища, створені в думках, свідомості; ро­зуміння чого-небудь: уявлення про економіку. 3. Тактичний — який стосується тактики: тактичний хід. Тактовний — який володіє почуттям міри, такту: тактовна поведінка.