Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
(3-й курс) Книги по Укр мове / Гуць, Олыйник, Ющук..doc
Скачиваний:
298
Добавлен:
12.02.2016
Размер:
1.87 Mб
Скачать

Комплімент

Комплімент — приємні, ласкаві слова, похвала й навіть до певної міри перебільшення позитивних рис людини. Сказати людині приємне — це значить підтримати її, вселити їй віру в себе, у власні сили. Тому ніколи не слід скупитися на компліменти, але, звичайно, робити це треба в міру і з тактом.

Компліменти умовно можна поділити на ділові й побутові. Ділові компліменти висловлює керівник щодо своїх підлеглих, побутові — вживаються в щоденних стосунках між людьми.

Ділові компліменти можуть бути такі: Ви прекрасний май­стер! Ви першокласний фахівець! У Вас це чудово вийшло! Я, признатися, не сподівався, що Ви так швидко й так блискуче впораєтесь із цією справою! Навряд чи я б так зумів! Усе зроблено Вами до ладу і зі смаком! Ви такий старанний і вмілий, ввічливий у стосунках з людьми! Я дуже задоволений Вашою роботою! Мені приємно з Вами працювати! Мені ко­рисно (важливо) знати Вашу думку!

Побутові компліменти стосуються переважно зовнішності та загальних якостей людини: Які Ви чудові сьогодні! У Вас прекрасний вигляд! Тобі так пасує нова зачіска! У тебе така елегантна сукня! У Вас витончений смак! Ви неперевершена господиня! У тебе — золоті руки! З тобою (з Вами) так приємно (цікаво) розмовляти!

На компліменти звичайно відповідають скромно: Дякую за комплімент! Це Вам тільки так здається! О ні, це не про ме­не! Дякую, але я не заслуговую такої похвали! Я радий (рада) чути це! Мені приємно це чути від Вас! Це дуже висока оцінка з Вашого боку! Про Вас можна ще більше гарного сказати! Ви такий ласкавий! 46

ЗАНЯТТЯ 4

ЕТИКЕТ РІЗНИХ КРАЇН

Англія

Запам'ятайте, що британці надають великого значення де­талям.

Для Англії основним є правило: „Дотримуйтеся умовнос­тей".

Навіть під час листування треба дотримуватися відповідних

правил. Не можна звертатися до будь-кого на ім'я, якщо ви не маєте на це спеціального дозволу.

Ні в якому разі не звертайтесь на „ти".

Дуже важливо правильно орієнтуватись у званнях і титу­лах, але ніколи не нагороджуйте почесним титулом самі себе. Наприклад, в Англії кажуть: „Я Джон Сміт", — а до нього звер­таються: „д-р Сміт".

Британці ретельно дотримуються ритуалу знайомства. Під час знайомства важливо, чиє ім'я буде названо першим. Для англійця велике значення має, кого першим представлять. На­приклад, ви представляєте одну особу іншій. У службовій си­туації пріоритет під час знайомства надається клієнтові, оскільки клієнт — особа більш важлива. Наприклад: „Пане..., дозвольте представити вам пана..., президента нашої фірми".

Якщо ви представляєте особу, яка займає високе станови­ще, і свого колегу, то першим називається ім'я високоповажної особи.

Одяг ділових людей в Англії традиційний: жінки вбирають­ся в костюми або сукні, чоловіки одягають костюми й краватки. Рукавички, входячи до приміщення, слід знімати.

Запам'ятайте, що розмовляти з англійцями про справи по закінченні робочого дня вважається ознакою невихованості. Для англійця всі розмови стосовно роботи припиняються з за­вершенням робочого дня, навіть якщо ви вечеряєте разом з Діловим партнером. До того ж, ніколи не починайте розмову, Допоки не замовлені страви, якщо, звісно, хто-небудь із ваших клієнтів не зробить це першим. Це буде ввічливим стосовно

офіціанта.

47

ЗАНЯТТЯ 4

ЗАНЯТТЯ 4

У ресторані дотримуйтеся таких правил. Якщо ви хочете по­казати офіціантові, що трапеза закінчена, покладіть ножа й ви­делку паралельно. Уявіть, що ваша тарілка — циферблат го­динника. Зубці виделки й лезо ножа повинні вказувати при­близно на цифру одинадцять, а кінці ручок виделки й ножа — лежать паралельно в межах п'ятірки, причому зубці виделки повинні дивитися вниз. Якщо ж ви ще не закінчили їсти, а про­сто вирішили перепочити, покладіть ніж із виделкою навхрест. Цей жест означає: „Не забирайте моєї тарілки".

РОБОТА НАД МОВОЮ