Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
(3-й курс) Книги по Укр мове / Гуць, Олыйник, Ющук..doc
Скачиваний:
298
Добавлен:
12.02.2016
Размер:
1.87 Mб
Скачать

Міні-диктант

Уривок запишіть під диктовку. Написане уважно звірте з надрукованим. Помилки, якщо во­ни трапляться, виправте і з'ясуйте їх.

Немає сумніву, що успіх тієї чи іншої економіки залежить від того, чи вдасться національну ідею, патріотизм, національ­не економічне мислення поставити в центр суспільного життя, в центр політики, зробити їх віссю і джерелом суспільно-цивілізаційного розвитку. Немає сумніву, що коли Україна не зможе цього зробити, то вона тим самим втратить можливість здійснити європейський вибір — приєднатись до цивілізованої Європи з її добробутом і справедливістю та демократією. Для багатьох учених, економістів світу незаперечне те, що еко­номічна наука й економіка починається і закінчується національним фактором, національним моментомі ідеєю нації-держави (В. Сікора).

Правопис

Розкриваючи дужки, запишіть складні слова у дві колонки: 1) ті, що пишуться разом; 2) ті, що пишуться через дефіс.

Судо (чинство), озерно (болотний), все (бічний), первісно (об­щинний), здивовано (розгублений), санаторно (курортний), в'єтнамсько (китайський), книго (збірня), перекоти (поле),

107

ЗАНЯТТЯ 9

ЗАНЯТТЯ 9

атомно (молекулярний), тьмяно (сірий), всесвітньо (історич­ний), звуко (непроникний), м'ясо (молочний), вічно (зелений), світло (блакитний), темно (червоний), одно (особовий), блідо (рожевий), кисло (солодкий), корабле (водіння), ячмінно (житній), книжково (журнальний), смагляво (лиций), синьо (жовтий), легко (духий), зменшено (пестливий).

Ключ. З других букв повинен скластися вислів давньоримсь­кого історика Тацита.

Правописний коментар Написання складних слів

Складні слова, утворені від підрядних словосполучень (у них від одного до іншого слова можна поставити питання), пи­шуться разом: будова (яка?) нова — новобудова; бетон (який?) із залізом — залізобетон; Крим (який?) північний — Північно-кримський канал.

Якщо перша частина складного прикметника — прислівник, то він може писатися й окремо. Це залежить від того, наскільки цей прислівник наголошений: давноминулий і давно минулий, вищезазначений і вище зазначений.

Складні слова, утворені від сурядних словосполучень (у них всі слова рівноправні, перед кожним з них можна поставити сполучник г), пишуться через дефіс: і темний і зелений темно-зелений; і північний і східний північно-східний; і сліпучий і білий сліпучо-білий; і хліб і сіль хліб-сіль.

Але разом пишуться слова: жовтогарячий, червоногаря­чий, глухонімий, хитромудрий, зловорожий.

Пунктуація (VIII)

Речення перепишіть і розставте в них потрібні розділові знаки. Правильність постановки розділових знаків перевірте за відповідями наприкінці посібника.

1. Земля біліла од снігу а на темному небі сяяв молодик ото­чений безліччю зірок що грали своїм промінням на снігових кришталях мов на самоцвітах. 2. У Варшаві саме в ті часи помер король польський Володислав і його брат, один з претендентів 108

на корону польську Ян Казимир прислав до Хмельницького шляхтича українця Немирича щоб просити гетьмана не йти з військом на Варшаву. 3. Найкраще польське військо завжди набиралося на Україні і через те після того як реєстрові козаки і польські драгуни набрані з українців стали на бік Богдана Хмельницького а все українське поспільство повстало на по­ляків як один чоловік Польща відразу знесилилася. 4. До тих часів про які ведеться наше оповідання цебто до повстання ук­раїнського люду польська держава була великою й могутньою (З тв. А. Кащенка).