Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
(3-й курс) Книги по Укр мове / Гуць, Олыйник, Ющук..doc
Скачиваний:
298
Добавлен:
12.02.2016
Размер:
1.87 Mб
Скачать

Пунктуація (XV)

Речення перепишіть і розставте в них потрібні розділові знаки. Правильність постановки розділових знаків перевірте за відповідями наприкінці посібника.

1. Вранці Степан здебільшого під впливом принесених учора книжок що стали йому живим докором вирішив що дурня клеїти годі і взявши паперу та олівець вирушив нарешті до інституту. 2. Найуважніше він оглянув Поділ ту частину міста де сам жив наочно переконуючись що не тільки від людей ли­шаються мертві написи а й цілі доби історії минають майже без сліду покидаючи там і там невиразні здогади про колишню ве­лич. 3. На Хрещатик він вийшов як на алею широкого парку по­силану холодним пухом хмар розлогих птахів із синьої висо­кості що пролетіли вчора над узгір'ям скель рівно витесаних і в барвисті шапки одягнених. 4. Література це зрештою книжка а не дикція і виконувати її прилюдно так само чудно як і читати без рояля музичні твори (3 те. В. Підмогильного).

Культура слова

Запам'ятайте значення слів. За поданим зразком складіть з ними словосполучення й уведіть їх у речення.

1. Підписка — письмове зобов'язання або потвердження чо-186

гось: підписка про невиїзд. Передплата — попередня плата за що-небудь, угода про надсилання друкованого видання з попе­редньою його оплатою: передплата на газети. 2. Рідкий — який перебуває в стані рідини, негустий, розташований неблизько або нещільно один до одного; який нечасто трапляється: рідкий азот, рідкі гості. Рідкісний — який, трапляючись рідко, виділяється серед інших предметів, явищ своїми властивостя­ми, незвичайний: рідкісний випадок. 3. Ефектний — який справ­ляє сильне враження, зовнішньо показовий: ефектна поза. Ефективний — результативний, корисний: ефективний засіб.

Переклад

Перекладіть текст українською мовою.

Лемки — самьіе западньїе украинцьі, которьіе издавна сели­лись в Карпатах на склонах Низких Бескидов между реками Уж, Сан — на востоке и Попрад с Дунайцем — на западе. Сей-час зта территория разделена границами трех государств — Украиньї, Польши и Словакии. Больше всего лемков прожива-ют в Словакии — они назьівают себя „русинами" или „руснака-ми", как, впрочем, до Второй мировой називали всех укра-инцев на Галичине. Меньшая часть лемков — на украинской стороне, в Перечинском и Великоберезнянском районах За-карпатья. На долю польских лемков (как, впрочем, и словац-ких, но в Словакии зта операция не так напоминала „зачистку территорий") вьшала нелегкая участь — лишение родиньї. Тех, кто не согласился переселиться сразу после войньї в Украйну, польские власти в 1947 году принудительно переселили на се-веро-западньїе земли страньї. Опустевшие села бьіли заселеньї поляками из Украиньї, но многие из них так и остались пусто-вать. После 1956 года лемкам, вьіселенньїм под западную поль-скую границу, разрешили вернуться. Процесе возвращения польских лемков в родньїе горьі продолжаетея.

Редагування

Відредагуйте речення.

1. На протязі короткого часу мій друг вчився в Парижі.

187

ЗАНЯТТЯ 16

ЗАНЯТТЯ 16

  1. Подивімся на цю загадкову історію другими очима.

  2. Міліціонер зупинив перебігаючого на червоне світло пішо­хода.

  3. Я вже устроївся на роботу.

  4. Повістка дня вичерпана.

  5. Він попав у скрутне положення.

ОБРАЗ ДІЛОВОЇ ЛЮДИНИ

Моральні засади ділових стосунків

Мораль належить до основних чинників суспільної регу­ляції дій людини. Добро, обов'язок, відповідальність, справед­ливість, честь, гідність людини помітно впливають на спільну діяльність людей, на характер і ефективність міжлюдської співпраці. У моралі оцінюються не лише практичні дії людей, а й їхні мотиви, прагнення, наміри.

Принципи моралі мають загальне соціальне значення і по­ширюються на всіх людей. Мораль є загальнонаціональною і загальнолюдською категорією.

Вчинки, поведінка є моральними тоді і лише тоді, коли вони не завдають шкоди іншим людям. „Не роби іншому того, чого б ти не хотів, щоб тобі робили",- вимагає народна мораль.

Успіх, прибутки й розвиток перебувають у прямо про­порційній залежності від ставлення до співробітників, безпосе­редніх замовників, споживачів і суспільства. Коли співробітник вважає себе обійденим, зневаженим, він не буде працювати як слід, не дбатиме про престиж підприємства, установи. Коли за­мовники чи споживачі виявляться обманутими, вони більше не схочуть користуватися послугами цієї фірми, організації. Жор­стокість, егоїзм, індивідуалізм, корумпованість негативно впливають на ділові стосунки, постійно викликають у парт­нерів недовіру один до одного, підозру в шахрайстві.

Якщо людина прагне через хитрощі, махінації, нечесну гру, обман досягти вигоди лише для себе, то вона рано чи пізно збан­крутує — незалежно від того, чи це буде підприємець, чи політик.

188

Людина — не товар, не просто об'єкт чиєїсь зацікавленості, а така сама особистість, як і той, хто намагається використати її в особистих цілях. Основою успіху були і є повага до особис­тості, задоволення потреб клієнтів, врахування інтересів суспільства. Треба думати не лише про те, щоб мати якусь ви­году, а й про те, щоб залишатися при цьому людиною.

Якщо партнери під час переговорів, розв'язання проблеми чи конфлікту враховують інтереси один одного, дбають про взаємну вигоду, тоді є багато шансів, що, по-перше, вони досяг­нуть порозуміння, згоди і, по-друге, їхня співпраця буде плідною.

Заради збереження доброзичливих стосунків іноді можна й відмовитися від тимчасової вигоди. У підтримці людини люди­ною є вже своя вигода. Проте не слід жертвувати собою, щоб комусь догодити. Якщо людина відстоює свої позиції, свої інте­реси, виявляє наполегливість у досягненні мети не на шкоду іншим, не принижуючи іншого, визнаючи його право на власну думку і власне процвітання, то вона не порушує правил моралі.

Кожний, з ким ви маєте справу, повинен розраховувати на справедливе ставлення до себе з вашого боку. Чесність є невід'ємною частиною моральної поведінки, а довіра необхідна для встановлення добрих і міцних стосунків між людьми.

189

ЗАНЯТТЯ 17

ЗАНЯТТЯ 17

ДІЛОВІ ПАПЕРИ