Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
(3-й курс) Книги по Укр мове / Гуць, Олыйник, Ющук..doc
Скачиваний:
298
Добавлен:
12.02.2016
Размер:
1.87 Mб
Скачать

Реквізити особової довідки

  1. Назва документа (Довідка).

  1. Індекс, наприклад 01-19/39, де: 01 — індекс структурного підрозділу (відділу, сектору, управління, департаменту тощо); 19 — номер справи, у якій зберігається копія документа (доку­мент); 39 — порядковий номер докумена за книгою обліку кан­целярії.

  1. Дата.

  2. Місце укладення.

  3. Текст.

  1. Підпис (найменування посади, власноручний підпис, його розшифрування).

Найменування посади розміщується ліворуч під текстом. Якщо найменування посади довге, то його розверстують на кілька рядків у стовпчик. Власноручний підпис розміщують на рівні останнього рядка найменування посади. Розшифрування підпису розміщуємо праворуч під текстом, без дужок на тому самому рядку.

7. Відбиток печатки.

Печатка тавиться так, щоб її відбиток з одного боку захоп­лював частину найменування посади, а з іншого — частину власноручного підпису особи, яка засвідчує документ. 170

Зразок 1

Довідка № 05-23/499 Пані Іллєнко Антоніна Василівна працює в середній школі № 19 м. Києва на посаді вчителя української мови й літератури з посадовим окладом триста (300) гривень на місяць. Довідка подається до Подільської районної державної адміністрації м. Києва.

Директор школи Власноручний підпис В. К. Шкуренко

Головний бухгалтер Власноручний підпис Г. М. Вдовіна

19.09.2003 м. Київ

Зразок 2

Довідка №01-19/39 23.12.03 м. Київ

Пан Іванченко К. Т. народився 15 березня1970 року в м. Києві. Мешкає за адресою: вул. Ігорівська 1, кв. 10, Київ-70, 04070. Довідку видано на вимогу військкомату.

Начальник ЖЕКу Власноручний підпис 1.1. Голуб

Зразок З

Довідка

28.12.03 м.Київ

Видано студенту(ці) курсу юридичного факультету денної/заочної форми

навчання

(прізвище, ім'я, ім'я по батькові)

в тому, що він (вона) навчається в Київському міжнародному університеті (Ліцензія Міністерства освіти України Серія ВПНИ, № 220093; сертифікат про акредитацію Міністерства освіти України Серія НІ-ІІ, № 114951; свідоцтво про реєстрацію № 02152, видане Московською держадміністрацією м. Києва) з „ " 200_ р.

Строк закінчення вищого навчального закладу „ " 200_р.

Студент)ка) стипендії не отримує.

Ректор КиМУ Власноручний підпис проф. X. В. Хачатурян

Печатка.

Словосполучення і слова, характерні для довідки: навчався в школі №..., працював на заводі від 1990 року до 200...р., Підтверджуємо, що мешкає в місті. ..з 200... р. за адресою: ... і займає житлову площу .. .Довідка видана для подання в ...

Уникайте таких висловів: Цим посвідчується, що...; Видано (кому) про те,що...;.. .дійсно мешкає...;.. .дійсно обіймає посаду.

171

ЗАНЯТТЯ 15

ЗАНЯТТЯ 15

ФОРМУЛИ ЕТИКЕТУ

Подолання конфлікту

Конфлікт — це зіткнення протилежних тенденцій (інте­ресів, прагнень, цілей, уявлень) у стосунках між окремими людьми чи групами людей. Причиною конфліктів бувають тру­дові процеси, психологічні особливості міжлюдських стосунків (антипатії, різні культурні рівні, непорозуміння), різне ро­зуміння й тлумачення певних явищ тощо. У конфлікті най­частіше бувають неправі обидві сторони.

Для подолання конфлікту важливо зробити перший крок. Це можуть бути пропозиції: Я був не цілком правий... Я не все врахував... Я Вас не так зрозумів... Я прийшов до Вас, щоб розв'язати нашу проблему... Подумаймо, як ми обидва може­мо досягнути того, чого хочемо. Я хочу, щоб було по справед­ливості як для мене, так і для Вас. Коли б Ви були на моєму місці, то як би Ви вчинили в цій ситуації? Ми не можемо повністю виконати свої бажання, тому нам треба знайти таке рішення, з яким би погодився кожний із нас. Поміркуй­мо добре ще раз над цією проблемою...

Подоланню конфлікту сприяє докладне з'ясування обох то­чок зору, вміння стати на позицію співрозмовника, бажання знайти оптимальний для обох сторін розв'язок.

ЕТИКЕТ РІЗНИХ КРАЇН

Японія

Окрім усталених норм ділового спілкування, японці важли­вого значення надають обмінові візитними картками. Візитні картки допомагають дотримуватися субординації, бо під час знайомства одразу з'ясовується становище в суспільстві сто­совно один одного. Передусім із візитної картки вони дізнають­ся, в якій компанії ви працюєте і яким є її статус стосовно їхньої власної фірми. Якщо один із дуже великої солідної ком­панії, а інший із дрібнішої фірми, то представник більш могут­ньої фірми посяде вище становище, ніж інший. Надалі їм не­обхідно з'ясувати, яку посаду ви обіймаєте в фірмі. Ступінь і 172

посаду необхідно зазначати якомога точніше. Візитна картка виступає як „портрет" конкретної особи, тому поводитися з нею потрібно дуже акуратно. Не тримайте картки в зім'ятому гаманці або в кишені. Вони повинні знаходитися у спеціально­му блокноті.

Якщо прагнете особливо засвідчити свою повагу, давайте й приймайте предмети обома руками. Особливо це важливо під час зустрічі з особою, що має більш високу посаду. Якщо ж ваш співрозмовник має нижчий за ваш статус, то ви цим його тільки спантеличите. Але в Японії ліпше помилятися в бік більшої ша­нобливості.

РОБОТА НАД МОВОЮ