Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
(3-й курс) Книги по Укр мове / Гуць, Олыйник, Ющук..doc
Скачиваний:
298
Добавлен:
12.02.2016
Размер:
1.87 Mб
Скачать

Пунктуація (X)

Речення перепишіть і розставте в них потрібні розділові знаки. Правильність постановки розділових знаків перевірте за відповідями наприкінці посібника.

126

ЗАНЯТТЯ 11

1. Погрівши над багаттям руки що затерпли од лантуха та коліна вони в нього завжди мерзнуть Данило виймає сітку і йде на рів ставити до вечора поки прийде Прокіпко треба юшки зварити. 2. У рові води мало на вершок-два але риба є здебільшого в'язь що виходить у повінь пастися на луки а як вода спадає вертається в річку. 3.1 чим глибше за горби пори­нало сонце тим нижчою ставала заграва вужчою вогниста сму­га у воді понад лозами наче хвилі ткали її кудись під берег. 4. Увечері після дощу хутір оповила темінь і трудно було розібра­ти де блищать калюжки а де латки землі (З те. Григора Тю­тюнника).

Культура слова

Запам'ятайте значення слів. За поданим зразком складіть з ними словосполучення й уведіть їх у речення.

1. Являтися — з'являтися, виринати, виникати, привиджу­ватися: являтися уві сні. Бути, стати — існувати, виявитися; виконують роль зв'язок в складеному присудку, вказує на на­явність чого-небудь: це є обов'язковим, це стало причиною. 2. Продовжуватися — робитися довшим, тривалішим: строк дії договору продовжується на рік. Тривати — відбуватися про­тягом певного відрізку часу: переговори тривають. 3. Стверд­жувати — упевнено висловлювати що-небудь, запевняти в чо­мусь: експерти стверджують, що... Утверджувати — робити міцним, непохитним, усталювати, остаточно встановлювати щось: утверджувати українську державність.

Переклад

Перекладіть текст українською мовою.

В торговле, и не только на местном рьшке, принимали учас­тив также женщиньї. Известньї случаи поездок украинских шинкарок в города за „московскую линию". В тогдашней, сред-невековой Украине Павел Алепский записал: „Женщиньї про-дают в прекрасних лавках разньїе парчи, соболя и прочее; они хорошо одетьі, занятьі своей работой". А в другом месте: „В се­лах все умеют читать и знают порядок церковной служби и

127

ЗАНЯТТЯ 11

ЗАНЯТТЯ 11

церковные пения; кроме того, священники учат сирот и не ос­тавляют их волочиться по улице невеждами... И женщины хо­дят в церковь с молитвенниками в руках".

Павел больше года пробыл в Москве, наблюдал быт тамош­них верхов, царского двора, и записал, что там у него „будто за­мок висел на сердце, мысли были крайне подавленные, так как в московской земле никто не чувствует себя свободным и весе­лым", а когда приехал в Украину — „казацкий край", то сразу отметил, что „люди здесь были приязненные, ласковые и вели себя с нами как со своими земляками".

Редагування

Відредагуйте речення.

  1. Такі висказування не сприяють розвиткові добрих відносин.

  2. Як Ви відноситеся до цього предложения?

  3. Потрібно вичеркнути перший абзац, я настоюю на цьому.

  4. На Ваш виступ прийшли схвальні відзиви.

5.Біжучі справи не дозволяють зайнятися підготовкою до параду.

б.Три брата стрілися після довгої розлуки.

ОБРАЗ ДІЛОВОЇ ЛЮДИНИ

Як давати інтерв'ю

Більшість осіб, які незнайомі з ситуацією надання інтерв'ю ЗМІ, почуваються досить невпевнено. Журналісти часто став­лять їм багато цікавих, несподіваних і нахабних питань. Це ча­сто обеззброює й сприяє створенню негативного іміджу.

Саме тому дотримання правил підготовки до інтерв'ю є стратегічним завданням і дозволяє організувати інтерв'ю що­найкраще.

  1. Важливо знати, що саме людина, яка дає інтерв'ю, зби­рається повідомити, для кого, і який її власний погляд на певні питання.

  2. Поводьтеся природно й впевнено. Пам'ятайте, що інтерв'юер також людина і просто намагається добре виконати свою роботу. Побудова стосунків на ґрунті взаєморозуміння сприяє інтерв'ю. 128

  1. Особа, що дає інтерв'ю, повинна виступати в живому, а не бюрократичному стилі, навіть якщо вона представляє солідну установу. Людям притаманно деперсоніфіковувати великі ор­ганізації й не довіряти їм. Тому посилання на „установку" й вислови типу „ми впевнені" звучать аж занадто офіційно. „Я" тут буде набагато доречнішим. Бути індивідуумом, представ­ником колективу набагато краще, ніж рупором деперсоналізо-ваної бюрократії.

  2. Будьте готовими до наївних запитань. Навіть якщо питан­ня здається вам елементарним, ви повинні дати на нього відповідь. Воно може бути важливим для тих, хто не має до­статніх знань з цього питання.

  3. Відповідайте стисло й чітко. Уникайте беззв'язного мов­лення. Ви не повинні говорити про те, в чому не компетентні, бо це може стати джерелом небезпечної і контрпродуктивної си­туації.

  1. Не варто блюзнірствувати. Якщо кореспондент ставить питання, на які ви не зможете дати відповідь, визнайте це. Мо­жете посилатися на людину, яка компетентна в даному питанні і спроможна дати вичерпне роз'яснення.

  2. Наводьте факти, ілюструючи загальні положення. Факти та приклади сприяють авторитетності звернень. Подібною інформаційною підтримкою повинні бути забезпечені всі відповідні положення.

  3. Якщо протягом інтерв'ю ви пообіцяли додаткову інфор­мацію, то одразу ж дайте її. Репортер завжди знаходиться під пресом тимчасових вимог і потребує своєчасного отримання інформації для додержання термінів. Забувши надати обіцяну інформацію, можна стикнутися з проблемами її відсутності в щойно опублікованому інтерв'ю.

  4. Не існує інформації, яка „не для друку". Особа, яка не ба­жає виносити „щось" на люди, не повинна про це згадувати. Ко­респондент може переплутати що „для друку", а що ні. До того ж не всі журналісти дотримуються умови звернень „не для друку". Іноді журналісти погоджуються не публікувати факти, але використовують їх як фонові. Ось чому вся інформація, яка 5з»б 129

ЗАНЯТТЯ 11

надається в інтерв'ю, повинна бути такою, що може виносити­ся на широкий загал.

Дискусія

Продумайте, яким повинно бути вступне слово і в який спосіб краще підвести дискусію до логічного завершення.

Якщо учасник дискусії перебиває вас, потрібно тимчасово відступити, але обов'язково повернутися до поставленого пи­тання пізніше, чітко виклавши свою думку.

Не монополізуйте час, призначений для інших учасників. Надавайте значення кожному їхньому слову, реагуйте на кож­ну думку твердо, з повагою.

Якщо ви гарно підготувалися й чітко спланували хід подій, зробивши тим самим дискусію інформативною й цікавою, то вважайте, що ви стали господарем становища.

130

ЗАНЯТТЯ 12

ДІЛОВІ ПАПЕРИ

Доручення

Доручення — це письмове уповноваження, яке видається однією особою (організацією, установою, підприємством) іншій особі від її імені здійснювати якісь юридичні дії, бути пред­ставником перед третіми особами (п. 1 ст. 64 Цивільного кодек­су України). Що ж до змісту й обсягу повноваження, які нада­ються ' представникові, доручення бувають генеральні, спеціальні, разові.

Де генеральних належать доручення на право представляти інтереси підприємства, організації, установи, а також на право управління і розпорядження майном.

Спеціальні — це доручення, яке надає повноваження особі на здійснення однотипних дій — на ведення справи в суді, на здійснення різних господарських, банківських і транспортних операцій на певний час, на управління житловим будинком тощо.

Разові доручення видаються особам для виконання певної разової дії (звідси й назва — разові). Серед разових доручень найпоширенішими є доручення на отримання матеріальних цінностей, зокрема грошей.

Обов'язковою умовою правомірності доручення є підпис службової особи й печатка державної чи громадської установи, підприємства або нотаріальної контори, що засвідчує підпис довірителя.

Реквізити офіційного доручення

  1. Назва установи, підприємства чи організації, що видає до­ручення (вона позначена на друкованому бланку або ж міститься на штампі, який проставляється в лівому верхньому кутку аркуша).

  1. Номер доручення.

  2. Дата видання.

  3. Назва документа.

131

ЗАНЯТТЯ 12

ЗАНЯТТЯ 12

  1. Посада, прізвище, ім'я та ім'я по батькові особи, якій ви­дається доручення.

  2. Назва установи (підприємства чи організації), від якої ма­ють бути одержані товарно-матеріальні цінності.

  1. Номер і дата видання супровідного документа (наряду рознарядки тощо).

  2. Перелік товарно-матеріальних цінностей із вказівкою на їх кількість чи суму.

  3. Термін дії доручення.

  1. Зразок підпису особи, якій видано доручення.

  2. Назва документа, що засвідчує особу-одержувача цінно­стей (паспорт, посвідчення).

  3. Підписи службових осіб, які видали посвідчення.

  4. Печатка організації, що видала доручення.

Зразок

Доручення

Я, Вишневський Маркіян Тимофійович, який мешкає за адресою: м. Київ, вул. Івана Мазе­пи, 3, кв. 10, паспорт МЕ 031591, виданий 05.10.1999 Подільським РУ ГУ МВС України в м. Києві, цим дорученням уповноважую Іваненка Миколу Михайловича, що проживає за адре­сою м. Київ, вул. В'ячеслава Чорновола, 15, кв. 134, отримати в спеціалізованому центрі „За­порожець" автомобіль марки 2205 на підставі довідки — рахунку ВЧ № 54322, виданої 30.06.2003 р. комісійним магазином № 6 м. Києва.

Для цього надаю йому право розписатися за мене в отриманні автомобіля й виконувати всі необхідні дії, пов'язані з цим доручбнням.

Доручення видано без права передоручення терміном на один рік і дійсне до 30.06.2004 р. (тридцятого червня дві тисячі четвертого року).

1 березня 2003 р. Власноручний підпис М. Т. Вишневський

Посвідчення

Підпис Вишневського М. Т. посвідчую:

Державний нотаріус Власноручний підпис М. М. Іваненко

З березня 2003 р.

Печатка

Миколи Петровича, який діє на підставі Статуту, юридична адреса: м. Донецьк, вул. Універ­ситетська, 2-А, цим дорученням уповноважує заступника Голови Правління Банку Ти-монькіна Бориса Владиславовича представляти інтереси Банку в усіх установах та ор­ганізаціях, судових установах з усіма правами, якими наділений законом позивач, відповідач, треті особи і потерпілий, укладати, змінювати та розривати всі дозволені зако­ном угоди, у тому числі договори застави, провадити розрахунки по укладених угодах, підписувати документи, подавати заяви, отримувати документи від усіх осіб, установ, ор­ганізацій, підприємств за всіх підстав, розпоряджатися банківськими рахунками, а також здійснювати від імені Банку інші дії, що випливають із цього доручення та не суперечать за­конодавству України.

Повноваження, що випливають з цього доручення, не можуть бути передані іншим осо­бам.

Доручення дійсне до другого лютого дві тисячі четвертого року.

Власноручний підпис М. П. Виноградов

02 лютого 2003 року. Це доручення посвідчене мною, Задорожним О. С, приватним но­таріусом Донецького міського нотаріального округу.

Доручення підписано від імені Першого Українського Міжнародного банку Головою Правління Виноградовим Миколою Петровичем, який діє на підставі Статуту, в моїй присут­ності.

Правоздатність Першого Українського Міжнародного банку й повноваження його пред­ставника перевірено.

Особу гр. Виноградова Миколи Петровича, який підписав доручення, встановлено, дієздатність перевірено.

Зареєстровано в реєстрі за №

Мито стягнуте згідно зі ст. 31 Закону України „Про нотаріат"

Приватний нотаріус Власноручний підпис Ініціали, прізвище

Печатка

Зразок-схема З

ДОРУЧЕННЯ Для представництва на загальних зборах акціонерів ВАТ „САТП-0904"

Я ,

власник акцій в кількості шт. паспорт: серія № видано „ "

19 р. призначаю уповноваженим пред­ ставником та наділяю правами голосування за всіма акціями, що мені належать, з усіх питань порядку денного загальних зборів товариства, які відбудуться 16 квітня 2003 р.

паспорт: серія

№ видано „ " 200_ р.

Зразок 2

Доручення Місто Донецьк, друге лютого дві тисячі третього року

Закрите акціонерне товариство з іноземними інвестиціями та участю українського капіталу „Перший Український Міжнародний банк" в особі Голови Правління Виноградова

132

Доручення видано „ " 2003 р.

Підпис власника підтверджую

Підпис уповноваженого представника підтверджую

Голова Правління (Г. П. Бойко)

(назва установи, підприємства, організації)

133

ЗАНЯТТЯ 12

Зразок-схема 4

ДОРУЧЕННЯ

я ,

(посада, підрозділ, прізвище, ім'я, по батькові особи-доручителя)

дійсно доручаю отримати в бухгалтерії

належні мені гроші 200_ р.

(за що і який час)

(кому, прізвище, ім'я, ім'я по батькові)

за його паспортом, серії №

виданим

прописаний за адресою

у чому розписуюсь

П ідп ис засвідчую

Начальник відділу кадрів (прізвище та ініціали) " " 200_ р.

Каса

Видати за паспортом Власноручний підпис

(ініціали, прізвище) Головний бухгалтер Власноручний підпис

(ініціали, прізвище) " " 200_ р.

Зразок-схема 5

ДОРУЧЕННЯ

місто

(дата літерами)

Видане

(зазначити прізвище, ім'я, ім'я по батькові особи)

у тому, що йому доручається укласти угоди з

(зазначити назву і предмет угоди)

для чого доручено вести від імені

(назва установи, підприємства, організації) справи в усіх державних, кооперативних і громадських організаціях, одержувати всі не­обхідні документи, розписуватися і здійснювати всі дії, пов'язані з виконанням цього дору­чення.

Повноваження цього доручення не можуть бути передані іншим особам. Доручення видане терміном на

Доручення зареєстроване за №

Начальник Власноручний підпис Ініціали, прізвище

Печатка

Головний бухгалтер Власноручний підпис Ініціали, прізвище

134

ЗАНЯТТЯ 12

Слова й словосполучення, характерні для доручення: дору­чаю ... отримати ...; уповноважую громадянина ... бути моїм представником ...; видається терміном на ... тощо.

Повідомлення Повідомлення — це різновид ділового листа, в якому запро­шується особу взяти участь у нараді, зборах, конференції.