Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
(3-й курс) Книги по Укр мове / Гуць, Олыйник, Ющук..doc
Скачиваний:
298
Добавлен:
12.02.2016
Размер:
1.87 Mб
Скачать

Відрядження

Під час службового відрядження головне не переобтяжува­ти себе зайвими речами. Нині дуже розповсюдженим у ділових колах є набір: велика дорожня сумка та аташе-кейс.

Кейс — місце для ділових паперів, ділового щоденника, міні-диктофона з касетами, олівців, фломастерів і маркерів. Досвід показав, що в кейсі повинна знаходитися й невеличка аптечка та несесер із зубною щіткою та туалетним приладдям.

Розкладіть усе це в зручному для вас порядку й намагайте­ся часто його не змінювати. Вироблений під час поїздок автома­тизм стане вам у нагоді, й ви будете знати на дотик, що де зна­ходиться.

Нині існують спеціальні чемодани для тривалих відряд­жень. Це вдало придумані „споруди", у яких передбачено все до дрібниць. Такі чемодани дають змогу захопити дещо солідне з гардеробу — навіть ще один костюм. Особливе місце відведе­не для сорочок і білизни тощо. І навіть якщо ви, поспішаючи, щось забули, то це одразу буде помітно: відділення вільне, 196

отже, необхідно його заповнити. Чемодан наче має власний зміст. Для кожної речі — своє місце.

До того ж чемодани такого типу виготовляються з легкого, але напрочуд міцного пластику, вони мають зручну зовнішню кишеню, безвідмовні й надійні основні замки та заскочки-фіксатори збоку. Чемодани, розраховані на вантаж понад 6 кг, мають два, а найбільші чемодани чотири маленьких колеса та висувну ручку, що дає змогу котити чемодан навіть по нерівно­му асфальту.

Ми пропонуємо мінімальний список стандартного дорожнь­ого комплекту: паспорт, проїзні квитки, візитки, електро­кип'ятильник, несесер, фотоапарат із додатковою плівкою, диктофон, ніж, домашні туфлі, сорочки (бажано з розрахунку на кожен день) і те, без чого, ви вважаєте, не зможете обходи­тися.

При всій індивідуальності — це стандарт, який ви для себе повинні визначити конкретно. І лише залежно від специфіки відрядження додавайте необхідні речі.

Наприклад, на семінар, конгрес, симпозіум варто захопити кілька зошитів і папку для паперів. Дуже зручним є дорожній канцелярський „несесер". Це невеличка коробочка з міцного пластику. До неї входять: лінійка, скотч, ніж для паперу, но­жиці, клей, „степлер", кілька відділень для скріпок та інших дрібниць.

Звичайно, з вами повинен бути бізнес-блокнот.

Якщо ви правильно визначите список речей, то це стане га­рантією вашої продуктивної праці в далекому місті.

197

ЗАВДАННЯ ДЛЯ САМОСТІЙНОЇ РОБОТИ

ЗАВДАННЯ ДЛЯ САМОСТІЙНОЇ РОБОТИ

Тема1 Рапорт

Рапорт особливо характерний для для війська й військових структур. Оформлення рапорту має приблизно такий вигляд, як і заява.

Зразок 1

Командирові підрозділу... (курсу, батареї, батальйону...)

Рапорт Прошу Вашого клопотання перед вищим командуванням про надання мені чергової відпустки за 1999/2000 навчальний рік з 20 липня цього року.

Відпустку проводитиму за адресою: м. Київ, вул. І.Франка, буд. 20, кв. 12 (вказується точна адреса проведення відпуст­ки, а якщо є телефон, то номер телефону). Зброю та секретну літературу здав. 10. 07. 2000 р.

Курсант 4-ї навчальної групи В. М. Бойко

(вказується посада, військове звання,

прізвище, ім'я, ім'я по батькові)

Власноручний підпис

Зразок 2

Командирові військової частини... (найменування)

Рапорт

Клопочуся з приводу рапорту курсанта Бойка В. М. про надання йому чергової відпустки з 20 липня цього року

12.07.2000 р.

Начальник курсу Власноручний підпис 3. В. Лесів

198

Для рапорту характерні такі слова й словосполучення: про-шу Вашого клопотання...; прошу Вахчого дозволу...; клопочу­ся...; з приводу...;про надання...; дозволяю...