Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
(3-й курс) Книги по Укр мове / Гуць, Олыйник, Ющук..doc
Скачиваний:
298
Добавлен:
12.02.2016
Размер:
1.87 Mб
Скачать

Редагування

Відредагуйте речення.

  1. Утром добре працюється.

  2. Іван Стебельський окончив престижний учбовий заклад.

201

ЗАВДАННЯ ДЛЯ САМОСТІЙНОЇ РОБОТИ

ЗАВДАННЯ ДЛЯ САМОСТІЙНОЇ РОБОТИ

ТЕАААЗ

Ухвала

Ухвала — це правовий документ, який приймається місце­вими радами, держадміністраціями, виконавчими комітетами.

Ухвалою оформляються також результати діяльності інших колегіальних органів — наукових рад, колегій міністерств, відомств тощо. Готують ухвали члени місцевих рад, дер­жадміністрацій, постійні комісії, депутати, фахівці та зацікав­лені організації.

В ухвалі зазначається територія, установи, підприємства та організації, які розташовані на ній і підлягають місцевій раді, та коло осіб, на які поширюється ухвала, конкретні посадові особи, установи, підприємства і організації, які повинні контро­лювати виконання документа.

Коло питань, з яких приймаються ухвали місцевих рад, до­сить широке і розмаїте, бо ж ці ради керують усіма галузями суспільно-громадського та культурно-освітнього життя насе­лення, що проживає на підвладній їм території.

Ухвали й розпорядження виконкомів, що прийняті в межах наданих прав, є обов'язковими для виконання всіма підприємствами, установами і організаціями, які розташовані на території, що підлягає раді, а також для виконання службо­вими особами і громадянами.

За юридичними ознаками ухвали виконкомів можуть бути нормативними (тобто, коли вони стосуються режиму роботи підприємств торгівлі й побутового обслуговування населення) та індивідуальними, коли йдеться про прийняття до експлуа­тації того або іншого домобудівництва, встановлення опікунст­ва тощо.

Реквізити ухвали

  1. Герб України.

  2. Назва вищої установи.

  3. Місце видання.

  4. Назва документа (Ухвала).

202

  1. Дата (або ж дата й номер).

  2. Заголовок.

  3. Текст ухвали.

  4. Підписи голови і секретаря держадміністрації або іншої вищої установи.

  5. Печатка.

Зразок

Подільська районна рада м. Києва

Ухвала

„ " 2003 р. м. Київ

Про затвердження... Структура тексту

1. Констатуюча частина (стан питання).

2. Ухвальна частина (перелік заходів із зазначенням термінів втілення в життя завдань, а також і тих, на кого покладено контроль за виконанням рішення).

Вирішили:

1

2

о

Голова виконкому Власноручний підпис Ініціали, прізвище Секретар виконкому Власноручний підпис Ініціали, прізвище Печатка

Слова й словосполучення, характерні для ухвали: виріши­ли...; покласти завдання...на...; опікунство сиріт покла­дається на...; необхідно відремонтувати...; встановити ре­жим робочого дня в торговельних мережах з... по... тощо.

Переклад

Перекладіть текст українською мовою.

Запасьі знергетического топлива ограниченьї. Не за горами то время, когда человечество будет поставлено перед фактом,

203

ЗАВДАННЯ ДЛЯ САМОСТІЙНОЇ РОБОТИ

ЗАВДАННЯ ДЛЯ САМОСТІЙНОЇ РОБОТИ

что кладовые земли почти пусты. Энергетический кризис в по­следнее время привлек особое внимание ученых, печати, ши­рокой общественности. Сегодняшние темпы развития энерге­тики еще могут быть обеспечены в течении двух поколений за­пасами энергетического топлива, которые мы имеем. Поэтому в XXI веке мы не можем столь бездумно, как и в прошлые века, относиться к тем богатствам, которые нам дала природа.