Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
(3-й курс) Книги по Укр мове / Гуць, Олыйник, Ющук..doc
Скачиваний:
298
Добавлен:
12.02.2016
Размер:
1.87 Mб
Скачать

Австралія

Ділові люди в Австралії одягаються традиційно: костюм і краватка для чоловіків, костюм або сукня для жінок.

У спекотних районах дозволяється більш вільний одяг: кос­тюм у стилі сафарі або шорти, без піджака та краватки.

В Австралії майже всі розмовляють англійською мовою. Під час знайомства називайте повністю своє ім'я, а потім тисніть

РУку.

Ділові трапези влаштовують у ресторанах, а не в приватних оселях. Обмінюватися подарунками зовсім необов'язково. Втім, під час міжнародної ділової зустрічі доречно буде вручити ма­ленький сувенір, який би символізував ті місця, звідки ви приїхали.

Узагалі, австралійці доброзичливі й не манірні, але дуже цінують вміння їх вислухати. Тому не соромтесь, якщо чого-не­будь не знаєте або не розумієте. Австралієць ніколи не думати­ме про вас погано через це. Навпаки, він буде ще більше довіря­ти вам і залюбки пояснить незрозумілі моменти.

РОБОТА НАД МОВОЮ

Міні-диктант

Уривок запишіть під диктовку. Написане уважно звірте з надрукованим. Помилки, якщо во­ни трапляться, виправте і з'ясуйте їх.

Тоді ж, у Каховці, Довженко в розмові витворив галерею об­разів будівельників, захоплено говорив і про мотористів, і про виконробів — про всіх, хто за велінням серця приїхав на ново­будову... 38

Любив слухати спів дівчат у Каховці. Особливо радів, коли чув такі, що нагадували йому спів матері.

Любов рідної матері до пісні сприйнята серцем сина. Тому-то читаємо ось такі рядки Довженка про пісню: „Хто не був за­чарований нею, хто не згадує її як своє чисте, прозоре дитинст­во, свою горду юність, своє бажання бути красивим і ніжним, сильним і хоробрим? Який митець не був натхнений її багатю­щими мелодіями, безмежною широтою і красою її образів, її чарівною силою?.. Що є кращого в людині, що підносить її до вершини гідності, до людяності, до творчості?" (О. Ющенко).

Правопис

Випишіть слова у дві колонки: 1) з дописаною буквою і; 2) з дописаною буквою и. (Іменни­ки й прикметники тут вжито в називному відмінку множини.)

Ознак.., укладач.., нош.., трох.., по-турецьк.., плащ.., рикш.., збудувавш.., глух.., любощ.., зиґзаґ.., шлях.., удвіч.., хитрощ.., на­вкруг.., звинувачуюч.., оскільк.., вноч.., калюж.., земляк..

Ключ. З других букв повинен скластися початок вислову Джорджа Вашингтона: „..., але не домоглася успіху, не кар­тайте її за невдачу".

Правописний коментар

Написання -н-, -і- в кінці слова

В абсолютному кінці слова:

  1. після г, к, х, ґ звичайно пишемо и: борги, залюбки, рухи, дзиґи; але пишемо і в словах, що відповідають на питання які?: довгі, сухі, такі, а також у незмінюваних іншомовних словах: Гельсінкі, хакі;

  2. після шиплячих ж, ш, ч, щ {„ще їжджу") звичайно пише­мо і: межі, ніші, ночі, кущі; але пишемо и: а) у дієслівних фор­мах — у наказовому способі та в дієприслівниках: пиши, біжи, мовчи, полощи, кажучи, сказавши; б) у прислівниках типу по-вовчи, по-ведмежи; в) у службових словах межи (межи очі), чи.