Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
(3-й курс) Книги по Укр мове / Гуць, Олыйник, Ющук..doc
Скачиваний:
298
Добавлен:
12.02.2016
Размер:
1.87 Mб
Скачать

Переклад

Перекладіть текст українською мовою.

Что же касается других, то — привожу формулировку при-каза дословно — „социально опасньїе дети осужденньїх, в зави-симости от их возраста, степени опасности и возможностей ис-208

правлення, подлежат заключению в лагерь или исправительно-трудовьіе колонии НКВД, или водворяются в детские дома осо-бого режима Наркомосов республики". Остается лишь добавить, что другим приказом для социально-опасньїх детей, начиная с 12 лет, в „зависимости от степени опасности", вводился расст-

рел.

История человечества подобного не ведала. Такого не могли себе позволить ни инквизиция, у которой учились коммунистьі, ни гитлеровские нацистьі, которьіе учились у коммунистов. Так бьіло. И зти кровавьіе страницьі в нашей жизни не перечерк-нуть, не вьібелить. История не знает сослагательного наклоне-ния. Ее невозможно уничтожить, предать забвению. Ведь заб-вения, как правило, жаждут или трусьі, или негодяи. Можно ли забьіть таких тиранов, как Нерон или Тамерлан, Сталий или Гитлер? Нет. Их будут помнить. Помнить, пока жив человек. Чтобьі впредь кошмарьі, порожденньїе йми, не повторились ни-когда. Так как же бьіть с мертвими? Что, только хорошо или ничего? Нет, только правду.

Редагування

Відредагуйте речення.

  1. Читаючи роман, у мене серце наповнюється біллю.

  2. Наш універсітет після ремонту став більш затишним.

Тема 6

Скарга Скарга — це документ, у якому особа чи установа вказує на порушення її прав з боку іншої особи або ж установи і пропонує належним органам влади вжити відповідних заходів, щоб ліквідувати ці порушення, а в окремих випадках — ще й пока­рання винних.

Реквізити скарги

1. Адресат (назва установи, підприємства, організації чи по­садової особи, що має повноваження розглядати цю скаргу).

209

ЗАВДАННЯ ДЛЯ САМОСТІЙНОЇ РОБОТИ

  1. Адресант (прізвище, ім'я, ім'я по батькові, посада, а при потребі й домашня адреса та паспортні дані особи, яка подає скаргу).

  2. Назва документа.

  3. Текст.

  4. Дата.

  5. Підпис (якщо треба, то його посвідчують).

Зразок

Голові Євпаторійської міської ради народних депутатів п. Соколову І. П.

Скарга Я, Носко Галина Василівна, робітниця заводу електропри­ладів, мешкаю за адресою: м. Євпаторія, вул. Лепсе, № 9, кв. 3. Звертаюся до Вас за допомогою. Протягом опалювального се­зону 1995 року в моїй квартирі не працювали прилади опалю-Температура повітря в кімнатах знижувалась до +8 — +10 градусів. Я неодноразово зверталась у ЖЕК-3 (началь­ник В. С. Сидорчук) відремонтувати чи замінити частину труб, але, крім обіцянок, нічого не зроблено. Настає новий опалювальний сезон, і знову в квартирі холодно. Прошу Вас вжити заходів щодо ремонту системи опалення, а також: притягнути до суворої відповідальності винних у байдужо­му ставленні до мешканців будинку № 9 по вул. Лепсе.

10.10.96 р. Власноручний підпис Г. В. Носко

Слова й словосполучення, характерні для скарги: звертаю­ся до Вас за допомогою, прошу Вас вжити заходів, Не зали­шайте мене наодинці з бідою... тощо.