Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
(3-й курс) Книги по Укр мове / Гуць, Олыйник, Ющук..doc
Скачиваний:
298
Добавлен:
12.02.2016
Размер:
1.87 Mб
Скачать

Реквізити повідомлення

1.

Назва документа (повідомлення).

2.

Звернення до адресата.

3.

Дата і час засідання.

4.

Місце засідання.

5.

Його назва.

6.

Порядок денний.

7.

Телефон для довідок.

Зразок

ПОВІДОМЛЕННЯ

Шановний В. С. Охріменко! ВАТ „САТП-0904" повідомляє, що 16 квітня 2003 р. о 14 год. за адресою: м. Київ, пр-т Повітрофлотський, 72 відбудуться загальні збори акціонерів.

ПОРЯДОК ДЕННИЙ:

  1. Затвердження Статуту.

  2. Вибори органів управління ВАТ.

  3. Різне.

Реєстрація акціонерів з 10.00 до 13.00.

При собі мати документ, що посвідчує особу (паспорт чи ін.).

У разі, коли Ви не зможете бути присутніми на зборах, просимо Вас завірити доручення.

Телефон для довідок: 276-43-25.

ФОРМУЛИ ЕТИКЕТУ

Телефонна розмова

На етапі встановлення зв'язку доречні такі фрази: Ви мене чуєте? Чи добре мене чути? Вибачте, що відволікаю Вас. Ви­бачте, Ви не зайняті? Чи не могли б Ви мене вислухати п'ять хвилин (хвилин десять)? Це Вам телефонує...

135

ЗАНЯТТЯ 12

Повідомляючи про мету розмови, вживаємо вирази: Я теле­фоную до Вас у такій справі... У мене до Вас така справа... Ви просили мене зателефонувати Вам... Маю до Вас прохання... Я хочу повідомити Вас, що... У відповідь абонент каже: Я слухаю Вас... Дякую, що зателефонували...

Під час викладу справи співрозмовник може вставляти вис­лови: Так. Розумію. Добре, подумаю. Що Ви маєте на увазі? Я не зовсім зрозумів...

Про кінець розмови можуть сигналізувати фрази: От і все. У мене все. Я, здається, дуже розговорився. Не буду більше зловживати Вашою увагою. Ще раз вибачте за турботу. Дя­кую за увагу. Щиро вдячний Вам за розмову. Якщо співрозмов­ники близькі між собою люди, можливі й вітання, побажання: Вітання родині. Усього доброго! Бувайте здорові!

ЕТИКЕТ РІЗНИХ КРАЇН

Франція

Характерною ознакою ділової поведінки француза є обе­режність. Велике значення надається протоколу, хоча саме спілкування відбувається без особливої церемонності.

Обговорення справ за їжею широко практикується у Франції. Діловий обід може тривати півтори-дві години. Ділова вечеря з розвагами може тягнутися цілий вечір.

Знайомити повинен той, кого знає особа, яка сподівається вступити з вами в діловий контакт, тобто, як правило, адвокат, банкір або приятель. Тільки після цього ви можете переходити до справи.

Незважаючи на те, що більшість французів знають анг­лійську, вони воліють розмовляти рідною мовою.

Ділові розваги влаштовуються у вишуканих ресторанах, а не в приватних помешканнях.

РОБОТА НАД МОВОЮ

Міні-диктант

Уривок запишіть під диктовку. Написане уважно звірте з надрукованим. Помилки, якщо во­ни трапляться, виправте і з'ясуйте їх.

136

ЗАНЯТТЯ 12

Дніпро, ця священна ріка українського народу, так поетично оспівана Гоголем і Тарасом Шевченком, ріка, з якою пов'язана епохальна подія вітчизняної історії — хрещення Русі,- ця ріка в наші дні почетвертована, пошматована, поділена на так звані „штучні моря" і, втративши динаміку течії, щоліта гниє на ве­личезних площах ядучими синьо-зеленими водоростями. В ас­пекті екологічному Україна сьогодні якоюсь мірою може пра­вити людству за образ недалекого майбутнього, постає модел­лю самої планети, що швидко виснажується, де Червоні книги вже не вміщують усіх видів, колись незліченних, флори і фау­ни, що нині гинуть, так бездумно, з такою пожадливістю вини­щувані людиною (О. Гончар).