Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
(3-й курс) Книги по Укр мове / Гуць, Олыйник, Ющук..doc
Скачиваний:
298
Добавлен:
12.02.2016
Размер:
1.87 Mб
Скачать

2. Витяг з протоколу

Витяг з протоколу — це один із найпоширеніших видів до­кументації. Він складається й надсилається або ж передається окремим особам, установам чи підприємствам і має номер відповідного документа. В ньому зазначається назва органу, наради, засідання, місце й дата, порядок денний і текст із цьо­го питання. Фактично, витяг ... — це частина протоколу, яка потрібна для розв'язання окремого питання. Витяг підписує се­кретар, скріплює печаткою, а в протоколі роблять помітку, що зроблено витяг, зазначають, коли й кому його вручено чи надіслано.

Реквізити витягу з протоколу

  1. Назва документа (Витяг з протоколу).

  2. Заголовок протоколу.

  3. Номер протоколу.

  4. Дата протоколу.

  5. Текст витягу.

  6. Дата видачі витягу.

  7. Підпис.

  8. Печатка.

Зразок

Витяг з протоколу № 2 загальних зборів профспілкового комітету Інституту ядерної фізики НАН України від 25 лютого 2003 р., м. Київ СЛУХАЛИ:

Заяву Іванченка М. Ф. з клопотанням про виділення йому путівки до лікувально-профілак­тичного санаторію „Пуща-Водиця" на червень або липень 2003 року. УХВАЛИЛИ: Виділити Іванченку М. Ф. путівку до названого санаторію.

Оригінал підписали:

Голова засідання В. В. Бойчин

Секретар О. 3. Підіпригора

Достовірність засвідчую

Секретар Власноручний підпис 0.3. Підіпригора

Печатка

105

ЗАНЯТТЯ 9

ЗАНЯТТЯ 9

ФОРМУЛИ ЕТИКЕТУ

Слухання

Під час спілкування важливо не тільки ясно й чітко вислов­лювати власну думку, а й вислухати й зрозуміти думку співрозмовника. Для цього потрібно не лише мовчки слухати, а й давати зрозуміти партнерові, що ви його уважно слухаєте і зацікавлені в цій розмові.

Слухаючи, час від часу повторюємо: Так. Я Вас уважно слу­хаю. Цікаво! Розумію. Погоджуюсь.

Коли щось потрібно уточнити, кажемо: Я не зрозумів. Що Ви маєте на увазі? Будь ласка, уточнімо це... Як я зрозумів, Ви пропонуєте... Отже, Ви вважаєте, що... Чи я Вас точно зро­зумів? Ви хочете... Ваша основна пропозиція (думка, ідея), як я зрозумів, полягає в тому, щоб... Якщо тепер узагальнити сказане Вами, то...

Якщо співрозмовник чогось не договорює або щось забув сказати, запитуємо: А яка Ваша думка про...? А яким чином це можна буде реалізувати? Чому Ви так вважаєте? Яка з цього вигода Вам? Чи не зашкодить це Вашим інтересам?

До кінця й уважно вислухана мова партнера сприяє взаємо-порозумінню, а отже, й справі.

ЕТИКЕТ РІЗНИХ КРАЇН

Італія

Ділові італійці відрізняються певною стриманістю й манірністю.

У службовій ситуації вітаються, називаючи лише прізвище, а потім тиснуть руку. Ручкаються навіть жінки. Звичай цілува­ти жінці руку притаманний приватному спілкуванню, а в діло­вих ситуаціях зустрічається досить нечасто.

Італійські ділові кола досить консервативні, це відбивається і на діловому одязі.

Спілкуються переважно італійською і якщо ви не знаєте мо­ви, то користуйтеся послугами перекладача.

106

Ділові розважальні заходи влаштовуються не вдома, а в ре­сторані. У Римі ділове життя серед дня надовго переривається, а закінчується робочий день о сьомій вечора. У Мілані ж робо­чий день триває з 9 до 17 години.

Чомусь вважають, що всі італійці походять із Сицилії та розмовляють із сицилійським акцентом і що існує певний „італійський" тип. Насправді ж Італія — країна досить неод­норідна. І ніякого загального „італійського" типу в природі не існує.

Серед італійців є величезна кількість типів людей, так само як і розмаїття місцевих діалектів та звичаїв.

РОБОТА НАД МОВОЮ