Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
(3-й курс) Книги по Укр мове / Гуць, Олыйник, Ющук..doc
Скачиваний:
298
Добавлен:
12.02.2016
Размер:
1.87 Mб
Скачать

Правопис

Випишіть слова в дві колонки: 1) без подвоєння н; 2) з подвоєнням нн.

Хро(н)іка, тисне(н)ий, щоде(н)ик, оборо(н)ий, олов'я(н)ий, закордо(н)ий, недоторка(н)ий (з наголосом на а), рва(н)ий, освітле(н)ість, автохто(н)ий, єдиноплемі(н)ий, моното(н)ий, з'ясова(н)ий, узгодже(н)ість, анте(н)ий, моторизова(н)ий, іме(н)ини, легкорозчи(н)ий, осі(н)ій, єди(н)ий.

Ключ. З перших букв повинно скластися закінчення вислову Маттіаса Клаудіуса: „Мудрий не той, хто думає, що все знає, а той, ..."

Правописний коментар

Написання -н- та -нн- у прикметниках

У прикметниках та похідних від них словах буква н под­воюється:

а) коли одна частина слова закінчується, а друга почи­ нається на ту саму букву н: беззаконний, туманний, ту­ манність;

б) у наголошених суфіксах -анн-, -енн-, коли вони вказують на найбільшу міру ознаки, та в церковнослов'янізмах: недо­ торканний, страшенний, священний;

117

ЗАНЯТТЯ 10

в) у словах: старанний, притаманний, захланний, численний.

Не подвоюється буква н у прикметниках, які не вказують на більшу, ніж звичайна, міру якості, у дієприкметниках та в похідних від них словах: нежданий, шалений, скажений, навіжений, жаданий, вЧжджений, вихований, вихованість.

Пунктуація (IX)

Речення перепишіть і розставте в них потрібні розділові знаки. Правильність постановки розділових знаків перевірте за відповідями наприкінці посібника.

1. Опівдні сонце пригріло так що в степу за сторожовою мо­гилою заструмувало марево ніби там на обрії пастухи варили куліш у здоровенному казані і пара що виходила з нього ніжно слалася над землею. 2. Чим ближче під'їжджали троянівці до заводу тим виразніше долітав до них якийсь гомін схожий не то на шум машин не то на вирування великої юрби людей тим яс­кравіше розгорталися й освітлювалися величезні запорошені вугільною пилюкою вікна заводу. 3. Слідство закінчилося тим що по справі Гната крім Джмелика було заарештовано чоловік вісім хуторян яких через тиждень за відсутністю доказів випу­стили а Джмелика тримали далі. 4. В центрі села тече річка з дивною мабуть татарською назвою Ташань (З те. Григорія Тю­тюнника).

Культура слова

Запам'ятайте значення слів. За поданим зразком складіть з ними словосполучення й уведіть їх у речення.

1. Недоторканий — якого ніхто не торкався, не чіпав; який не терпить стосовно до себе жартів, образливий: недоторка­ний цвіт. Недоторканний — який охороняється законом від посягань, якого не можна псувати, паплюжити і т. ін.: істо­ричні пам'ятки недоторканні 2. Здібний — який має природні здібності, обдарований, талановитий: здібний студент. Здат­ний — який може, вміє виконувати що-небудь, поводити себе певним чином: здатний до наполегливої праці. 3. Хвалебний — сповнений похвал, часто незаслужених: хвалебна ода. Схваль­ний — позитивний: схвальна рецензія.

118

ЗАНЯТТЯ 10

а

Переклад

Перекладіть текст українською мовою.

Украинское казачество — вооруженньїе сильї Украиньї — своим воєнним искусством, храбростью и мужеством спасло украинский народ от угрозьі геноцида, физического уничтоже-ния турецко-татарскими завоевателями, а также от посяга-тельств со сторони Польши, которая господствовала на укра-инских землях, от потери национальной духовности, вообще исчезновения украинской нации. Зто имело всемирное значе-ние, поскольку спасение каждого народа нашей планети обес-печивает сохранность зтнофонда человечества. Однако самий большой вклад в развитие человеческой цивилизации, опреде-лявшее ментальность украинского народа, сделало своей кон-структивной, творческой исторической деятельностью укра­инское казачество. Украинские казаки стали мировим фено­меном. Они соединили в себе и профессионального воина, и творца материальннх и духовних ценностей. В результате их созидательной работн образовалась первая в мире казацкая христианская республика, а потом и Украинская гетманская держава. Казаки свободно работали на собственной земле, без феодального принуждения, развивая интенсивную зкономику, первнми на европейском континенте создали форму хозяйства фермерского типа: казацкие хутора, запорожские зимовники. То єсть, казаки сделали шаг в ноосферу, и зто свидетельствует о том, что украинское казачество — явление планетарное, кос-мическое (О. Апанович)