Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
(3-й курс) Книги по Укр мове / Гуць, Олыйник, Ющук..doc
Скачиваний:
298
Добавлен:
12.02.2016
Размер:
1.87 Mб
Скачать

10. 01.01 — Українська література

Семенко Світлани Василівни

Структура тексту

  1. Вступ (стислий виклад загального уявлення про дисер­тацію).

  2. Стислий виклад основних положень роботи.

  3. Висновки з пропозиціями, оцінками та критичними за­уваженнями.

Професор кафедри Власноручний підпис Ініціали, прізвище 20 квітня 2003 р.

Зразок З

Відгук на дипломну роботу студентки п'ятого курсу філологічного факультету (українське відділення) Київського національного університету їм. Тараса Шевченка Дзюбенко Оксани Станіславівни "Душа в народних звичаях, фольклорі та в сучасній українській мові"

Тема дослідження дуже цікава, бо ж, напевно, кожний із нас замислюється над тим, а що ж таке людська душа і що її жде, на думку віруючих, після фізичної смерті людини.

229

ЗАВДАННЯ ДЛЯ САМОСТІЙНОЇ РОБОТИ

Водночас ця тема складна і багатогранна. Та все ж дипло­мантка не побоялася взятися за її висвітлення. І, на нашу думку, з цим завданням вона цілком впоралася.

Робота має чітку композицію — традиційно складається зі вступу, трьох розділів і висновків. У кінці її подано чималу опрацьовану літературу.

У вступі авторка визначає мету свого дослідження, обґрунтовує його тему та структуру.

У першому розділі, що має назву „Що таке душа. Загальне поняття та визначення різних дослідників. Історія розвит­ку теорії і поглядів" О. Дзюбенко стверджує, що „душа" — це не безсмертна частина людської істоти, уявлення про яку склалось у європейських народів під впливом християнського віровчення, а плід довгої і складної деталізації міфологічних уявлень. Досить переконливо висвітлено дохристиянські вірування нашого народу обожнювання природи, віра в те, що в рослинах і тваринах перебувають духи, а, отже, приро­да жива. Тому й поклонялися наші предки деревам, рослинам і приносили їм дари, задобрюючи їх. На основі великого фак­тичного матеріалу дипломантка висвітлює віру наших предків у спільне походження й кровну спорідненість між да­ною групою людей (родом) і певним видом тварин, рослин, рідше тим чи іншим явищем природи.

Другий розділ „Прояви душі в житті персонажів казок, легенд і пісень" присвячений розглядові проявів душі в житті фольк­лорних персонажів. Авторка висвітлює різні точки зору й те­орії про походження душі людини. За одними уявленнями, душа передається дитині від матері, від предків. За іншими — дається від Бога. В роботі наводиться ряд цікавих прикладів, пов'язаних із звичаєвою обрядовістю. В багатьох народів є звичай називати онуків іменем дідусів. Найпоширенішою думкою серед учених, як робить висновок дипломантка, є та, що Бог вдихнув душу в людину, коли Ті створив. Бог вдихнув душу, тому дух свя­тий, а тіло — грішне. Та ніхто не знає, де та душа знаходиться. Авторка широко розглядає народні вірування, пов'язані з проява­ми душі у різних станах людини (сон, хвороба), що часто, в свою 230

ЗАВДАННЯ ДЛЯ САМОСТІЙНОЇ РОБОТИ

чергу, пов'язується з календарно-обрядовою поезією. Багато місця відводиться в розділі силі прокляття, особливо магге-ринського, і закляття нею своїх дітей в птахів чи рослин. Най­страшніше це прокляття. Наголошується, що між добрими і злими духами йде боротьба за душу людини.

У третьому розділі „Душа після смерті у казках, легендах і піснях" розглядається існування душі після фізичної смерті людини, як це уявляє собі народ і як це відбито у різних фольклорних жанрах. У роботі згруповано й про­аналізовано ряд народних прикмет, пов'язаних зі смертю лю­дини.

У „Висновках" даються теоретичні підсумки, які логічно випливають із всього досліджуваного матеріалу.

У роботі зібрано, опрацьовано й проаналізовано великий фактичний матеріал, правильно осмислено дипломанткою. Зазначимо водночас, що в роботі є незначні окремі похибки стилістичні невправності (зазначено на полях рукопису).

У цілому робота справляє гарне враження, написана на належному науково-теоретичному рівні й заслуговує високої оцінки.

Кандидат

філологічних наук, професор

Київського міжнародного

університету Власноручний підпис М. В. Гуць

20 травня 1998 р.

Підпис М. В. Гуця

Посвідчую

Начальник

відділу кадрів Власноручний підпис Ініціали, прізвище

Штамп і кругла печатка КиМУ