Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
(3-й курс) Книги по Укр мове / Гуць, Олыйник, Ющук..doc
Скачиваний:
298
Добавлен:
12.02.2016
Размер:
1.87 Mб
Скачать

Про один із фразеологізмів, який варто знати, готуючи виступ

Що означає, коли кажуть,що в доповіді багато води?

А от що — одним із старовинних приладів для вимірювання

часу були водяні годинники — клепсидра (дослівно:

„викрадачка води"). Вони з'явилися в Греції в IV ст. до нашого

літочислення. Водяні годинники були також у стародавніх Індії,

157

ЗАНЯТТЯ 14

ЗАНЯТТЯ 14

Єрипті, Китаї і Римі. У цих годинниках час вимірювався -кількістю води, яка рівномірно витікала з резервуара і букваль­но текла. Звідси й вислів „Як багато води з того часу витекло!"

У судових засіданнях давньої Греції при перших словах звинувачувача чи звинуваченого пускалась у хід клепсидра, і коли вся вода витікала, він мусив був замовкнути. Обом сторо­нам відмірювалася однакова кількість води. Ось звідки вислів „час вийшов".

Якщо ж треба було зачитати які-небудь документи чи ого­лосити зізнання свідка, зупиняли плин води. Оскільки під час повідомлення конкретних матеріалів і свідчень вода не текла, вислів „у доповіді багато води", у „статті багато води" почав оз­начати, що стаття чи доповідь повні загальних міркувань і поз­бавлені фактів.

ФОРМУЛИ ЕТИКЕТУ

Нагадування

Людям властиво забувати. Нерідко доводиться нагадувати підлеглим та партнерам про певні доручення, розпорядження, зобов'язання, які вчасно не виконуються. Можна це зробити грубо й можна нагадати коректно. Дієвішим, якщо людина справді щось забула зробити, є коректне нагадування.

Нагадуючи про ту чи іншу справу, доцільно вживати висло­ви: Дозвольте Вам нагадати, що... До речі, нагадую Вам, що ... Хотів би нагадати Вам про... Змушений нагадати Вам, що... Думаю, Ви не забули, що... Ви пам'ятаєте, що Ви ма­ли. . .Гадаю, у Вас на те є поважна причина, що Ви не... Прошу вибачення, що я змушений нагадати Вам про... Перепрошую за те, що я турбую Вас нагадуванням про... Користуючись нагодою, дозвольте нагадати Вам про... Сподіваюся, Ви не зовсім забули про те, що...

Звичайно, зміст і тон нагадування насамперед залежить від того, вкотре Ви нагадуєте своєму підлеглому чи партнерові про виконання певного доручення чи зобов'язання. Проте навіть у найгіршому випадку це нагадування повинно бути коректним. 158

ЕТИКЕТ РІЗНИХ КРАЇН

Швейцарія

Рівень життя в країні досить високий. Люди в Швейцарії живуть дуже відлюдно й можуть запросити іноземця до своєї господи, тільки коли добре з ним познайомляться. У них існує шаноблива (пан, пані) й панібратська форма звертання (на ім'я). Але якщо, знайомлячись, ви обираєте форму „пан" або „пані", то вона залишиться й надалі за будь-яких обставин.

Урочисті прийоми швейцарці влаштовують у ресторанах або готелях.

Швейцарці легко пристосовуються до нових обставин і напро­чуд допитливі. В країні співіснують чотири мови. Але з інозем­цями завжди намагаються спілкуватися англійською. Оскільки одна з провідних галузей їхньої економіки — туризм, швейцарці намагаються, щоб прибулі почували себе комфортно.

Швейцарці ображаються, коли їх порівнюють із німцями, й не розуміють, як можна не дотримати слова. Швейцарці пунк­туальні до педантизму. До того ж вони скупуваті й витрачають гроші тільки на високоякісні товари.

РОБОТА НАД МОВОЮ

Міні-диктант

Уривок запишіть під диктовку. Написане уважно звірте з надрукованим. Помилки, якщо во­ни трапляться, виправте і з'ясуйте їх.

Кожна сучасна держава в процесі свого становлення й роз­витку так чи інакше стикалася з мовним питанням. І, як прави­ло, рано чи пізно надавала перевагу єдиній державній, інакше кажучи, офіційній мові. Ця необхідність випливає з самої при­роди держави, з її суті, з її призначення. Адже держава, при­наймні сучасна цивілізована, покликана не тільки забезпечува­ти захист населення від зовнішніх посягань і підтримувати внутрішній порядок у країні. Вона — і це, може, її найваж­ливіша функція — з конгломерату людей, попри всі їхні, часом навіть протилежні особисті, групові, класові, етнічні інтереси, врешті-решт творить єдине суспільство — злагоджений діючий

159

ЗАНЯТТЯ 14

організм, здатний цілеспрямовано сконцентрувати свої фізичні й духовні ресурси і, отже, саморозвиватися, самореалізуватися. Найважливішу роль у консолідації суспільства відіграє мо­ва (І. Ющук).